Přitom právě řemeslníci mají podle dlouhodobých odborných prognóz největší šanci najít si práci.

Rukama se nikomu pracovat nechce
Učitelé a mistři na učilištích si ale stěžují: „Nikdo nechce dělat rukama!“„Až letos znovu otvíráme ročník, protože chyběly děti,“ postěžoval si Jiří Jelínek, učitel a mistr v oboru řezník údlické odborné školy. A pekařem, truhlářem nebo krejčím se málokdo chce vyučit. „Nikdo už tady neumí ušít pánský oblek. Kluci se nehlásí vůbec a dívky málo. Práci šiček přitom firmy nabízejí,“ tvrdil učitel kadaňského učiliště Jiří Korecký. Dívky podle něj mají zájem hlavně o to stát se kadeřnicí.

České fachmany vystřídají cizinci
Podle ředitele Úřadu práce v Chomutově Prokopa Sýkory hrozí to, že během pár let firmy sáhnou po cizincích, když budou chybět čeští řemeslníci. Kovoobory, krejčí, stavební profese jsou podle Sýkory top řemesla, po nichž je a bude na trhu práce hlad. S tím souhlasí i odborníci z Národní observatoře zaměstnanosti, která se zabývá dlouhodobými pracovními prognózami.

O truhláře a tesaře se budou lidé rvát
Učební obory mají totiž stále velkou budoucnost. Jejich absolventům nahrává, že jich na trh práce bude přicházet stále méně. V příštích letech totiž rychle poroste zájem o vysokoškolské studium. „Poptávka po práci automechaniků, truhlářů, instalatérů, elektrotechniků nebo zámečníků klesat nebude,“ slibuje Jan Komárek z Národního vzdělávacího fondu. A zákazníci se o ně budou rvát. Starší řemeslníci totiž půjdou do důchodu a z učňovských škol nepřijde tolik mladých lidí, aby je dokázali nahradit.

50 profesí: Jakou mají šanci najít si práci v roce 2013

tabulka
Autor: red

tabulka
Autor: red

Více profesí i s jejich budoucností najdete na stránkách www.budoucnostprofesi.cz


Studium? Šanci mají technické obory.

Lámete si hlavu, na jakou školu poslat potomka, aby měl i za pár let po vyučení nebo studiu práci jistou? Nemusíte kvůli tomu navštívit kartářku ani astrologa. Podle odborníků z Národní observatoře zaměstnanosti a vzdělávání neprohloupí nikdo, kdo vsadí na zdravotnictví.

Bez práce se rozhodně neocitnou lékaři ani další zdravotnický personál. Dobré vyhlídky mají i počítačoví odborníci, obchodníci a konstruktéři. Technické obory prostě vedou. „S tímhle zaměřením nelze udělat chybu,“ říká mluvčí Národního vzdělávacího fondu Jan Komárek. „Počet studentů technických oborů vysokých škol rozhodně nepokrývá poptávku po těchto odbornících,“ uvádí Komárek.

To potvrzuje i ředitel Úřadu práce v Chomutově Prokop Sýkora. Podle něj je na trhu práce nejvíc žádaný vysokoškolsky vzdělaný technik se znalostí dvou jazyků. Naopak problémy s hledáním práce můžou podle odborníků mít v příštích letech administrativní pracovníci a úředníci, výrobní dělníci a obsluha strojů hlavně v textilním, oděvním, hutnickém a kovozpracujícím průmyslu.