Blesk za vás zjistil, co na vás za jejich dveřmi čeká.

Důvodem, proč lidé navštěvují personálně poradenské agentury je fakt, že se jim tím může zvýšit pravděpodobnost, že si najdou práci. Do agentur totiž zasílají své požadavky na nové zaměstnance různé firmy, tím se na jednom místě soustředí více nabídek. Agentury v posledních měsících zaznamenaly vysoký nárůst uchazečů o zaměstnání, nicméně nabídky práce příliš nerostou, naopak velké množství společností vyhlásilo tzv. stop-stav v náboru zaměstnanců.

Jakou agenturu si vybrat?
Pokud se rozhodnete pro návštěvu personální agentury, nenechte výběr náhodě. Než se rozhodnete ji navštívit, dobře se o ní informujte. Uvědomte si, že jí svěříte svá osobní data. Velmi dobrým způsobem, jak se o agentuře něco dovědět, je minimálně se podívat na její internetové stránky. U některé je to dokonce nezbytností, neboť si vás nepozve do té doby, než jí pošlete svůj životopis emailem.

Na internetových stránkách najdete u seriózních agentur i odkaz na reference, kde se dočtete doporučení velkých renomovaných společností. I to je cenný ukazatel, zda navštívit zrovna tuto agenturu. Zajímat by vás mohlo i to, zda je zmíněná společnost členem Asociace poskytovatelů personálních služeb, která sdružuje jen ty agentury, které na trhu působí déle a patří mezi nejlepší. V žádném případě nikdy agentuře nic neplaťte, své služby by měla poskytovat zdarma. Peníze dostává totiž od společností, pro které hledá zaměstnance!

Co vás v agentuře čeká?
Konzultant s vámi udělá nejdříve vstupní rozhovor, kde mu osvětlíte své ambice, požadovaný plat, pozici, která by se vám líbila. Dále s ním vyplníte formulář, kam zapíšete své schopnosti, znalosti, profesní zkušenosti. Raději si s sebou připravte i pasovou fotografii, častokrát je vyžadována. Pro některé pozice jsou nutné i psychotesty či IQ test.

Druhy personálních agentur:
Agentury se liší i podle svého zaměření. Vyberte si tedy podle pozice, kterou hledáte. Existují agentury specializované na IT, finanční pozice, administrativu, obchod atd. Některé agentury se specializují na krátkodobé práce (např. Startpeople), některé na zaměstnání na hlavní pracovní poměr (Manpower atd.). Šanci na sehnání práce mají i lidé z dělnických profesí, je lepší si ale nejdříve do agentury zavolat, aby vás nasměrovala, do jaké pobočky se máte dostavit (např. Grafton Recruitment, pobočka Palladium).

Co personalisté nemají rádi?
x nepřipravenost
x nevhodné oblečení
x podceňování schopností
x chvástání
x vymýšlení

Čím je naopak potěšíte?
* profesionálním přístupem
* otevřeností, upřímností
* vhodným oděvem
* jednáním na úrovni


Výhody a nevýhody návštěvy personální agentury:
Plus

+ konzultant vám poradí, jaké jsou vaše možnosti na trhu práce
+ pomůže vám s napsáním životopisu
+ pomůže vám vylepšit vaši sebeprezentaci před samotným setkáním se zaměstnavatelem
+ nacvičí s vámi pohovor, poradí vám s vhodnými odpověďmi
+ dostanete od něj cenné informace o zaměstnavateli
+ přiblíží vám pozici, o kterou se ucházíte
+ informuje vás dopředu o personalistovi, který s vámi bude dělat pohovor na místě budoucího možného pracoviště, o jazyce, ve kterém bude pohovor veden
+ dozvíte se o pracovišti, o jeho kultuře dopředu
+ řekne vám, zda na vás čeká pouze samotný pohovor, nebo i test znalostí jazyka, psychotest aj.

Minus
- pohovor neprobíhá v místě sídla zaměstnavatele, tudíž netušíte, jak to tam vypadá, neuděláte si první dojem z lidí a prostředí
- celý průběh výběrového řízení je prodloužen minimálně o jedno kolo
- většina agentur se příliš nestará o to, aby vás průběžně informovala, na odpověď, zda postupujete do dalšího kola, budete čekat klidně i 14 dní
- konzultanti někdy nemají velké pracovní zkušenosti, ani specializované vzdělání
- přestože se chcete ucházet o konkrétní pracovní pozici, konzultant vám bude často nabízet jiné, například i z toho důvodu, že na něj jiná firma tlačí, aby urychlil výběr zaměstnanců
- vkládáte své osobní údaje do rukou dalšího cizího člověka, kterému vám nezbude než věřit, že je nezneužije


Blesk se vydal do ulic a ptal se vás, jak na tom jste se sháněním práce.
Blesk: Máte zkušenosti s personálními agenturami? Sháněli jste již jejich prostřednictvím práci?

Romana Motlová, 33 let, Praha:
"Ano, zkušenosti mám a dobré. Práci, ve které dosud pracuji, jsem sehnala prostřednictvím agentury a dokonce na dálku. Výběrové řízení mělo pouze jedno kolo, domluveni jsme byli již v době, než jsem se vrátila ze zahraničí."

Jakub Bernard, 29 let, Praha:
"Zkušenosti s personálními agenturami nemám. Nevím, jestli bych ji chtěl navštívit, myslím, že práce se sežene především přes známé. Ale věřím, že vlastnit personální agenturu je dost výnosné."

Jana Pravdová, 22 let, Chomutov:

"Zkušenosti s ní mám, ale spíše špatné. V práci, kterou mi agentura sehnala, již nejsem. Už bych další agenturu asi nenavštívila."