Půjčku řešit půjčkou

Nemůžete splácet? Pak nejhorším řešením je řešit půjčku nevýhodnější půjčkou. Možná se tím získá chvíli času, problémy se tím ale jen prohloubí. Vysoké zadlužení je proto nutné řešit včas. Řešením může být kupříkladu sloučení půjček do jedné s výrazně výhodnějším úrokem a delší splatností, aby méně zatěžovala váš rozpočet.

Kupování zbytečností

Nákup nejnovějšího mobilního telefonu nebo dovolená u moře. To jsou příklady zcela zbytečných výdajů, kvůli kterým bychom se neměli zadlužovat. Zvažte, zdali danou věc skutečně potřebujete a jestli se opravdu nejedná o zbytný výdaj. Pokud máte například počítač jako pracovní nástroj, pak nákup nového může dávat smysl. Pokud ho ale kupujete především z důvodu možnosti hrát nejnovější počítačové hry (a utratíte peníze za velmi drahé komponenty), pak se jedná o zbytný výdaj.

Nejistá finanční situace

Nemáte stálou práci? V takovém případě je půjčování krajně nezodpovědné, neboť nemáte jistotu, že budete mít dostatek stálých finančních prostředků k pravidelnému splácení půjčky. Zvažte také, zdali půjčka nezatíží váš rodinný rozpočet natolik, že budete mít vážné problémy se splácením.

Peníze nepotřebuji

Řada lidí si půjčuje peníze, aniž by pečlivě zvážila, zdali je vůbec potřebuje. Užívají si pocitu, že mají peníze na účtu, a mohou je tak využít kdykoli v případě obtížné finanční situace. Za držení těchto peněz ale musejí platit úroky. Pokud chcete mít finanční jistotu, která vás podrží v těžkých časech, vytvářejte úspory. Stačí začít spořit i po malých částkách. Nebo si také můžete založit k bankovnímu účtu Peníze na klik od České spořitelny, což je předschválená finanční rezerva, kterou čerpáte v době, kdy ji potřebujete – splácíte jen za vyčerpané peníze. Tato zadní vrátka vás podrží v situacích, kdy je budete skutečně potřebovat (například rozbitý spotřebič nebo rozbité auto, se kterým cestujete do práce). Úvěr také můžete kdykoli bez sankcí a poplatků splatit.

Půjčka kamarádovi

O půjčku vás také může požádat přítel, který se dostane do vážných finančních problémů. Než mu ale půjčovat peníze, je lepší se na jeho situaci podívat a najít řešení. Může například úvěry sloučit do jednoho s nižším úrokem. Pokud má exekuce a vysoké dluhy formou nevýhodných úvěrů, pak řešení může být osobní bankrot. Rozhodně mu ale v takové situaci nepůjčujete peníze. S téměř stoprocentní pravděpodobností už své peníze neuvidíte a dojde ke zničení jednoho přátelství. Navíc se také můžete dostat do vážných finančních problémů. Pokud si s jeho situací nevíte rady, pak mu doporučte navštívit Poradnu při finanční tísni, kde mu s jeho finanční situací pomohou odborníci a najdou vhodné řešení jeho problémů.

Rádi byste se dozvěděli více rad a tipů, jak nenaletět podvodníkům? Čtěte zde.