ONLINE CHAT
Dobrý den, chci se zeptat, jak budou fondy zajištěné, aby nebyly vytunelované...? Kdo na to bude dohlížet? Jak jim mají lidé v týhle republice věřit? jak je chcete přesvědčit? Děkuji za odpověď(xxx007)
Foto
Dobrý den, zajištění bude několika způsoby. Na fondy bude dohlížet Česká národní banka. Prostředky účastníků dále budou odděleny od prostředku penzijní společnosti a neúspěšné nebo nákladné hospodaření penzijní společnosti se prostředků účastníků nemůže dotknout. Dále bude mít prostředky účastníků v úschově banka depozitáře, které předem prověří každý obchod a jen pokud je v souladu se zákonem a se zájmy účastníků, tak jej provede, jinak jej odmítne vykonat a informuje ČNB. Za škodu tato banka pak účastníkům odpovídá. Kontrolní mechanismy proti zneužití jsou velmi silné a nemusíte se obávat. V sektoru penzijních fondu, který funguje 17 jsou prostředky spravovány velmi bezpečně a to se kontrolní mechanismy od ledna 2013 ještě posilují.
Co je to ten třetí pilí? První je prý státní důchod, druhý penzijní připojištění, ale neví, co patří do třetího a jak si v něm mám šetřit. Penzijko mám, tak co dalšího?(Bohunka)
Foto
Dobrý den, první pilíř je státní důchod. Penzijní připojištění se státním příspěvkem, které máte je třetí pilíř, ve kterém se od ledna zm ní státní podmínky státního příspěvku a můžete k 1000 Kč měsíčně získat nově ař 230 Kč měsíčně od státu. Druhý pilíř začně fungovat od 1. ledna 2013, bude to celoživotní důchodové spoření. Pokud uzavřete smlouvu, 3 % z pojištění, které za Vás platí zaměstnavatel nyní České správě sociáloního zabezpečení, se přesměrují na Váš osobní účet u penzijní společnosti a k tomu Vám zaměstnavatel bude srážet další 2 % a posílat také na osobní účet. Budete platit tedy pojištění vyšší o 2% z Vaší mzdy a na osobní účet Vám bude každý měsíc zaměstnavatel posílat celkem 5 % ze mzdy. Pokud máte příjem 20 tisíc měsíčně a více, doporučuji Vám i druhý pilíř.
Dobrý den, jsem invalidní důchodce. Byla jsem přeřazena ze 3skupiny do 1 skupiny. Má smysl se odvolat a jak si mohu sama vypočítat výši nového důchodu?Děkuji(Maudina)
Foto
Aby Vaše "odvolání" (ve skutečnosti půjde v první fázi o tzv. námitky a v případě jejich neúspěchu o žalobu) mělo šanci na úspěch, muselo by být doplněno natolik závažnými zdravotními dokumenty, které by "přebily" současný posudek o snížení stupně invalidity. Než si sama počítat důchod, je vhodnější po obdržení rozhodnutí požádat o jeho zkontrolování, popř. bližší vysvětlení, na okresní správě sociálního zabezpečení příslušné podle místa bydliště.
Jsem rok před starobním důchodem bez práce a pobírám podporu v nezaměstnanosti z úřadu práce.Bude tato podpora mít vliv na výší mého starobního důchodu.(čtenář Václav P.)
Foto
Doba vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání Vám bude započtena v rozsahu 80 % svého trvání jako náhradní doba důchodového pojištění a v plném rozsahu jako tzv. vyloučená doba - ta má funkci v tom, že se průměr příjmů tzv. nerozmělní.
Chtěla bych do předčasného důchodu, je mi 56 let, mám dvě dospělé děti. O kolik přijdu peněz? Beru 15 000 Kč hrubého. A kdy by pro mě bylo nejlepší o předčasný důchod zažádat?(Eva M.)
Foto
Podle Vašich údajů byste za současného stavu právních předpisů mohla požádat o tzv. předčasný starobní důchod nejdříve při dosažení 57 let a 4 měsíců. O kolik bude tanto důchod nižší než tzv. řádný, nelze jen z vačich údajů zjistit - můžete však požádat o informativní osobní list důchodového pojištění (na adrese Česká správa sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5) a údaje z něj doplnit do tzv. kalkulačky (WWW.MPSV.CZ; důchodové pojištění; kalkulačky; důchodová kalkulačka). Na základě toho se pak můžete informovat na okresní správě sociálního zabezpečení, kdy je pro Vás nejvhodnější o důchod požádat.
Dobrý den.Pro koho je důchodová reforma určená? Mě je 28 a nevím, jak se mám rozhodnout. Jestli využívat státních příspěvků, nebo si radši ukládat někam jinam, do termínovaných vkladů a tak. Připadá mi, že je to rozumější. Myslím, že se státního důchodu nedožiju, takže je lepší když k penězům můžu dřív.(Tomáš Bolek)
Foto
Dobrý den, důchod se může zdát velmi daleko, ale nenechte se mást dlouhým časovým horizontem. Při současné úrovni medicíny se ho dožijeme skoro všichni. Termínované vklady jsou sice dobré v tom, že máte peníze poměrně rychle k dispozici, ale mají tu nevýhodu, že je velmi nejisté, zda na stáří nějaké úspory zbydou. Možností k nákupům je v dnešním světe totiž strašně mnoho. Když uzavřete penzijní připojištění ve třetím pilíři, tak získáte navíc státní příspěvky a budete si při případném výběru určitě rozmýšlet zda o ně chcete přijít. A když uzavřete smlouvu ve druhém pilíři, tak se Vám bude spořit 5% ze mzdy automaticky celý život a je jisté, že úspory budou zajímavé. Doporučoval bych ve Vašem případě vybrat si jeden z pilířů a pozdějí cca po 5 letech zvážit i druhý pilíř, zda na něj příjem stačí.
Dobrý den, slyšel jsem, že ty pilíře se vyplatí halvně bohatým lidem. Pro mě, který vydělává 25 hrubého,je to úplně na nic. Je to tak?(Fanda D.)
Foto
Dobrý den, myslím si, že pro Vás konkrétně se oba pilíře vyplatí. Druhý pilíř, nové celoživotní spoření, které začíná od ledna 2013 se vyplatí přibližně od příjmu 20 tisíc Kč, záleží také na věku. Můžete si zkusit udělat výpočet na stránkách webu ministerstva www.mpsv.cz. Třetí pilíř se státním příspěvkem pak poskytuje v současné době jednoznačně nejvyšší státní podporu ze všech druhů spoření. Takže podle schopnosti spořit doporučuji zvolit nejprve druhý pilíř (jeho další výhodou je například dědictví osobních úspor) a případně třetí může přijít na řadu i později.
Dobrý den, do kterého z nových pilířů má podle vás smysl směřovat část své výplaty? Jaký je váš osobní názor? Děkuji, Janáčová, 30 let(Eva Janáčová)
Foto
Dobrý den. Pokud je Váš příjem alespoň 20 tisíc hrubé mzdy, pak bych doporučil v takto mladém věku spíše zapojit se do spoření ve druhém pilíři, protože je to celoživotní spoření a je jistota, že naspoříte zajímavé prostředky. Co se týká zapojení i do 3. pilíře, záleží na tom, zda máte schopnost spořit ještě něco navíc. Pokud ne, můžete se zapojit kdykoliv později, je to také výhodné, protože tam získáváte státní příspěvek. Možné je i opačné pořadí, napřed 3. a pak 2. pilíř, do 2. pilíře se dá ale vstopit nejpozději ve věku 35 let, pak už nemůžete.
Pane Machanec, vy jako expert. Budete si sám vyvádět peníze do soukromých fondů? Pokud ano kam? Nebo podle čeho budete vybírat, abyste se nespálil? (Jiří Doudleba)
Foto
Dobrý den, také si založím smlouvu důchodového spoření, protože si myslím, že je to velmi užitečné a že za 15 let mohu něco zajímavého naspořit (je mi 48). Penzijních společností bude asi jen 9, myslím, že si můžete vybrat kteroukoliv z nich a že se nemusíte bát, že se spálíte, dozor ČNB funguje již minimálně 10 let velmi dobře a Vaše úspory budou navíc odděleny od peněz spravující penzijní společnosti. Také můžete volně přejít k jiné penzijní společnosti, pokud by se Vám Vaše volba nezdála ideální. Minimálně 1x ročně zdarma bez poplatku a o nic nepříjdete.
Pane machanci, je mi 23 let a po pravdě se mi nechce spořit měsíčně 300 korun (do toho mně nutí mamka, když jsem si vypočítala, že do penze půjdu v 70.letech. Co když se toho věku ani nedožiju?A když ano, bude stejně všechno tak drahé, že mi peníze vystačí třeba jen na rok. Není pro mně lepší nespořit si a ve stáří prodat byt a jít do domova důchodců?(Bogatová)
Foto
Dobrý den, rozumím Vám, že důchod vidíte jako velmi vzdálenou skutečnost, která se Vás vlastně skoro nedotýká. I ve Vašem věku bych doporučil něco si odkládat, možná ze začátku jinou formou, například stavebním spořením a pokud peníze nevyužijete, můžete si je později do důchodového spoření převést. U spoření na penzi si myslím, že je nejvyěšší čas začít kolem 35 let, aby bylo dost času něco naspořit. Za 10 let si na penzi nenaspoříte dostatečné úspory. A co se týká věku odchodu do důchodu - víte, že současný relativně nízký důchodový věk je záležitostí až od roku 1950? Nikdy předtím nebylo možné odejít do důchodu dříve než v 65 letech. A nenechte se klamat zdánlivě vysokým věkem. Doba dožití je dnes u žen více než 80 let, až půjdete do důchodu bude to minimálně o 5 let více.
Dobrý den. Prosím Vás, je mě 38let. Má cenu si spořit na důchod, když do něho půjdu až někdy před 70lety ? Vždyť v tomhle stresu, který kolem nás je, tady už možná nebudu. V Lyonu teď navíc zjistili, že kolem r.2020-30 bude rakoviny o 75% více !!! Prostě si myslím, že věk jako 80let a více byl pro naše babičky, možná rodiče, protože vyrostli na kvalitní stravě z dob komunismu. Kdyžto my, naše děti jíme už jen chemii ... Myslím si, že naše a jejich generace tady budem rádi, když vydržíme do 60-70let. No ale v tom případě je na důchod zbytečné šetřit ... Děkuji za odpověď. Paolo(Paolo)
Foto
Dobrý den, myslím si, že se na budoucnost nemusíte dívat tak pesimisticky. Naše babičky a dědečkové (je mi 48 let) se dožívali věku 80 let jen vyjíměčně a doba pobírání důchodu byla u nich jen 8 - 10 let. Dnes je doba pobírání důchodu kolem 20 let, tzn., že průměrný věk dožití starobních důchodců se běžně pohybuje kolem 80 let i více a s pokrokem medicíny se bude dále prodlužovat. Česká republika má ještě co dohánět za západní Evropou.Možná se Vám zdá, že je více rakoviny, než bylo, ale to je proto, že dříve daleko více lidí umíralo v nižším věku na nemoci, které dnes medicína dokáže vyléčit. A co se týka spoření na důchod, tady je také důležité, že jsou to Vaše osobní úspory, které patří Vám, případně by připadly Vaší rodině, pokud by se Vám něco stalo.
Dobrý den, důchodová reforma by měla hlavně začít na tom, že seberete důchody pracujícím důchodcům ,kteří berou k tomu ještě nehorázné tisícové platy. Dříve byl limit okolo 10000,- Kč. Proč se to zrušilo? Víte co by se ušetřilo peněz na potřeby těch nejchudších? Plánujete něco takového? Asi ne co? Prosím o odpověď(Hana T.)
Foto
Dobrý den, domníváme se, že důchody nikomu sebrat nemůžeme, to by byl silný protiústavní krok. Kdo celý živit platil řádně pojištění, tak si důchod zaslouží. Také nelze nikomu zakázat, aby i po získání důchodu pracoval. Co připravujeme, je adekvátnější zdanění příjmu důchodců,aby na trhu práce nebyli zvýhodněni proti ostatním zaměstnancům. Možnost přivydělat si by jim ale měla zůstat.
Jaké jsou podmínky k získání invalidního důchodu?(Jirina)
Foto
Jednou z podmínek je uznání invalidity (což je záležitostí posudkového lékaře), druhou podmínkou je potřebná doba důchodového pojištění. Ta je odstupňována podle věku, kdy se občan stal invalidním (např. ve věku od 20 do 22 let činí 1 rok důchodového pojištění, ve věku nad 28 let aspoň 5 roků pojištění v posledních 10 letech před vznikem invalidity, ve věku nad 38 let alternativně 10 roků pojištění v posledních 20 letech před vznikem invalidity.
Chtěl bych si přivydělat k důchodu, budu muset platit daně? A jaké?(Milan)
Foto
Daň z příjmů se platí podle předpisů, které jsou v kompetenci Ministerstva financí - doporučujeme proto požádat o informace finanční úřad.
Kdy mohu požádat o předčasný důchod, aby nedošlo ke krácení daní?(kamil)
Foto
O tzv. předčasný starobní důchod lze požádat až 3 roky před dosažením důchodového věku. S daněmi to však nijak nesouvisí.
Dobrý den, při reorganizaci mi bylo zrušeno místo. Jsem 54letá SŠ a žádnou práci nemohu najít již půl roku. Co bude, až skončí podpora? Nemohu za to, jaká je ekonomická situace a práce prostě není, natož pro lidi v tomto věku. Z čeho budu žít, mám jít pod most nebo se jít pást, když mi nikdo nic nedá? A pokud nějaké ŽM kolem 3 tisíc, tak to není ani na zaplacení bydlení. Přitom za minulého režimu bych šla do důchodu za 1,5 roku, nyní za 8 roků. Co mám ale těch 8 let dělat? Je to sprosté!!! Přitom mateřskou jsem dostávala jen do půl roku dítěte, pak jsem byla doma zadarmo 2,5 roku, zatímco dnes berou mateřský příspěvek až do 3 nebo 4 let dítěte. Proč se toto nezohledňuje?(Alena)
Foto
Kromě tzv. řádného starobního důchodu existuje i tzv. předčasný starobní důchod, o který lze účinně požádat až 3 roky přede dosažením důchodového věku. Pokud se Vám nepodaří sehnat výdělečnou činnost v průběhu vedení v evidenci uchazečů o zaměsznání, existují i další sociální subsystémy, o nichž Vás bude moci informovat úřad práce, u něhož jste v evidenci. Doba péče o dítě se započítává do 4 let věku dítěte.
Dobrý den, zajímalo by mě, zda tzv. vyloučené doby (ať již dlouhodobá nemoc či evidence na úřadu práce) snižuje výši důchodu.(Eva P.)
Foto
Právě naopak - vyloučené doby slouží k tomu, aby se průměr příjmů tzv. nerozmělnil.
Dobrý den, mám 4 děti, jsem s nimi nepřetržitě už 11. rokem na mateřské. Bojím se, že práci budu hledat jen těžko. Budu mít vůbec nárok na nějaký důchod? Kolik budu muset mít odpracovaných let? A jak to mám dokázat, když mě třeba nikdo nezaměstná? Přece výchova dítěte je pro společnost také důležitá... děkuji za odpověď(Jana P.)
Foto
Potřebná doba pro nárok na starobní důchod je odlišena od dosažení důchodového věku - pro osoby, které jej dosáhla před rokem 2010, činila 25 let, od roku 2010 se každý rok o rok prodlužuje, až po roce 2018 má činit 35 let. Do doby pojištění se započítávají i tzv. náhradní doby důchodového pojištění, jako je např. doba péče o dítě do 4 let jeho věku.
Dobrý den, kolik musím mít odpracovaných let, aby mi byl přiznán důchod? (DAGMAR)
Foto
Záleží na tom, kdy dosáhnete důchodového věku. Podle současných právních předpisů potřebná doba důchodového pojištění u osob, které dosáhly důchodového věku před rokem 2010, činila 25 let a od roku 2010 se každý rok o rok prodlužuje, až pro osoby s důchodovým věkem po roce 2018 má činit 35 let.
Je mi osmnáct a už dělám jako dělník. Jak dlouho budu muset makat abych měl nárok na důchod. A bude fakt tak malej, jak mi řikali chlapi v práci? (Bohouš)
Foto
Na takto položenou otázku je v současné době prakticky nemožná seriózní odpověď, protože předpisy se do doby, kdy dosáhnete důchodový věk, mohou (a třeba i několikrát) změnit.
Málo vydělávám a na nějaké penzijní připojištění prostě nemám peníze. Budu mít o to menší státní důchod? (Karin)
Foto
Ne - pokud ze svého pojistného nebudete odvádět nic do tzv. druhého pilíře, nebude se Vám tzv. státní důchod nijak krátit a bude odvozován z příjmů, z nichž je Vám sráženo pojistné.
Dobrý den,mám dotaz,kdy mohu odejít do předčasného důchodu a jak mi bude krácen důchod.Narodila jsem se v r.1956,mám 1 dítě,pracuji od 18let nepřetržitě,mimo mat.dovolenou 1 rok.Průměrně vydělávám 22 000Kč.Děkuji za odpověď.(pechnikova218jana)
Foto
Podle současných právních předpisů byste mohla odejít do tzv. předčasného starobního důchodu nejdříve při dosažení 58 let a 8 měsíců, tedy někdy v roce 2014 či 2015. Bylo by proto v současné době předčasné uvádět nějaké závazné informace, nehledě k tomu, že z Vašich údajů nelze ani orientačně výši důchodu odhadnout, neboť ten se (alespoň v současné době) vypočítává z příjmů za roky 1986 až 2011. Je ovšem vhodné požádat o informativní osobní list důchodového pojištění (na adrese Česká správa sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08) a z údajů z něj si důchod informativně spočítat (na webových stránkách: www.mpsv.cz; důchodové pojištění; kalkulačky; důchodová kalkulačka).
Přeji dobrý den a prosím o radu: Manžel má odchod do starobního důchodu v lednu 2016, velice rád by šel dříve. Je možné ukončit dohodou pracovní poměr v zaměstnání v březnu 2013, 11 měsíců být evidován na úřadu práce a od února 2014 jít do předčasného důchodu nebo je pro něj výhodnější předdůchod? Prosím o vysvětlení, jak by prakticky předdůchod probíhal. Děkuji a přeji hezký den.(Anna Ježková)
Foto
Na první část otázky lze odpovědět "ano" - tento postup je možný. Zda však bude výhodnější předdůchod, bude možno posoudit až podle konkrétních faktorů; pro předběžný výpočet tzv. předčasného starobního důchodu je vhodné, aby si manžel požádal o informativní osobní list důchodového pojištění (na adrese Česká správa sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5; v dopise je třeba uvést jméno, příjmení, rodné číslo a adresu, kam má bvýt doklad zaslán); údaje z něj pak může vložit do tzv. důchodové kalkulačky (je k dispozici na webových stránkách www.mpsv.cz; důchodové pojištění; kalkulačky; důchodová kalkulačka). Výši tzv. předdůchodu mu sdělí penzijní fond, kde má manžel zavedeno penzijní připojištění.
Dobry den, mam k vam dotaz. Zacala jsem v Cechach pracovat v roce 1978 do roku 1997. Mezitim jsem mela 3 deti nar. 1978, 1982 a 1994. V roce 1997 v zari jsem se vdala do Kanady. Zajimalo by me, jestli budu mit narok na nejaky starobni duchod v Cechah. Ja jsem se narodila v unoru 1961(Jirina)
Foto
Podle současných právních předpisů - díky tomu, že máme s Kanadou sjednánu mezinárodní smlouvu o sociálním zabezpečení - nejspíše ano, ovšem tzv. důchodový věk dosáhnete až v dubnu roku 2022.
Dobrý den.Narodila jsem se v r.1956,mám 1 dítě,od 18 let pracuji.Chtěla bych se zeptat,za jakých podmínek a kdy mohu odejít do předčasného důchodu.Dále by mne zajímalo,který důchodový fond je pro mne nejvýhodnější.Jsem v důch.fondu Stabilita u ČSOB:Děkuji za odpovědˇ.(pechnikova218jana@seznam.cz)
Foto
Za současného stavu právních předpisů byste mohla do tzv. předčasného starobního důchodu odejít při dosažení 58 let A 8 MĚSÍCŮ, čili někdy v roce 2014 či 2015. Výhodnost penzijního fondu si musí každý posoudit sám podle svých osobních, finančních, rodinných a jiných aspektů - neexistuje obecná odpověď.