Potkat srnu, divočáka nebo jiné zvíře na silnici děsí  každého řidiče. Pokud k tomu dojde, nejdřív udělejte následující:

Volejte 158

Máte totiž povinnost ohlásit sražení zvířete místním myslivcům. Policisté vám na ně dají kontakt, nebo jim zavolají sami.

Nechte zvíře ležet

Se zvířetem nemanipulujte, ani když leží na silnici, nebo se evidentně trápí. Může být nakažené vzteklinou, nebo vás v prodělaném šoku poranit. Pokud ohrožuje provoz, označte místo výstražným trojúhelníkem. O zvíře se postarají přivolaní myslivci.

Gulášek? Ani náhodou!

Láká vás myšlenka zvěřinových hodů? Nechte si zajít chuť. Kdybyste sražené zvíře naložili do kufru, dopustili byste se trestného činu pytláctví, za který hrozí až dva roky vězení. Kromě se vystavujete  riziku nemocí – např. vztekliny a tularémie u zajíců, nebo třeba smrtelné trichinelózy u divokých prasat.

7 rad, jak předejít srážce se zvěří

  1. * Jezděte opatrně a ne příliš rychle. Hlavně v ranních hodinách, při průjezdu lesem, tam, kde je podél cesty křoví či na jiných nepřehledných úsecích.
  2. * Všímejte si značek Pozor zvěř. Bývají právě v místech, kde jsou srážky se zvěří nejpravděpodobnější.
  3. * Bedlivě sledujte, co se děje na silnici i v přilehlých lesích, loukách, polích a škarpách.
  4. * Na vůz si namontujte vysokofrekvenční píšťalku - foto v galerii pod článkem.
  5. * Když zvíře vidíte, ztlumte dálková světla, oslepují ho.
  6. * Použijte klakson. Stojící zvíře se lekne a ze silnice uteče.
  7. * Přechází-li přes silnici jedno zvíře, počítejte se zbytkem stáda, které ho může následovat.

Jak srážku přežít?

Brzděte, ale neuhýbejte! Lepší je narazit v nižší rychlosti do zvířete, než se mu vyhnout a skončit ve stromě, v příkopu, na betonovém sloupu nebo se nabourat do protijedoucího auta. Moderní vozy dnes navíc mají deformační zóny připravené na čelní náraz, takže narazit bokem by pro vás bylo mnohem nebezpečnější. Nezapomeňte také brzdění přizpůsobit stavu vozovky a povětrnostním podmínkám, abyste nedostali smyk.

Fotogalerie
1 fotografie