Když jedete na kole, patříte na silnici a měli byste dodržovat pravidla stejně jako řidič. Ovšem co když jedete na koloběžce? Zákon v tom má jasno – na chodník patří chodci, všichni na bruslích nebo lyžích, na invalidním vozíku a také ti, kteří vedou kolo, táhnou sáňky nebo dětský kočárek či vozík, ale i malou motorku. Řidičem je naopak každý, kdo jede – autem, na kole, na koni, ale i na koloběžce.

Na in-linech po chodníku

Jízda na kolečkových bruslích se velmi rozmohla, bohužel stejně jako počet nehod bruslařů. Proto je dobré vědět, kam v provozu patří a jak se mohou chovat. Ze statistik vyplývá, že více než polovina nehod, které měli lidé na kolečkových bruslích, byla na silnici, po střetu s autem nebo motocyklem. I když podle zákona jsou bruslaři chodci a na silnici tedy nemají co dělat. Mnoho lidí si bohužel myslí, že mezi chodce už se nepočítá ten, kdo jede víc než pětikilometrovou rychlostí v hodině. To je ale omyl. Bruslaři se dokonce někdy pochybují v provozu rychleji než cyklisti, ovšem to z nich řidiče nedělá. Jen by si měli uvědomit, že brzdná dráha bruslí je dvoj až čtyřnásobná v porovnání například s kolem.

Práva a povinnosti bruslařů

» bruslař se musí pohybovat hlavně po chodníku, stejně jako chodci

» kde není chodník nebo je-li neschůdný, smí jet po levé krajnici nebo co nejblíže při levém okraji vozovky

» pokud jedou po krajnici, pak nejvýše dva vedle sebe

» řidič musí dát bruslařům na přechodu pro chodce přednost stejně jako chodcům

» bruslař nemá zvláštní povinnosti, např. nosit ochrannou přilbu

» bruslař nesmí na chodníku nebo na stezce pro chodce ohrozit ostatní chodce

» ani když se pohybuje bruslař za snížené viditelnosti na silnici, není povinen být osvětlen

» na bruslaře se, stejně jako na chodce, nevztahuje zákaz telefonování za jízdy nebo zákaz požívat během jízdy alkoholické nápoje nebo řídit pod jejich vlivem

» srážka bruslařů mezi sebou není brána jako dopravní nehoda


Cyklista nesmí jezdit po přechodu pro chodce!

Čtenářům odpovídá dopravní expert Stanislav Huml

Musím dávat na přechodu přednost člověku, který jede na kole?

Přes přechod pro chodce musí kolo vést, z logiky věci tam nemá co dělat, stejně jako na chodníku.

Může dostat cyklista pokutu když jede chvíli na chodníku, chvíli na silnici?

Nemá na chodníku co dělat, takže mu hrozí pokuta.

Pokud se stane dopravní nehoda proto, že cyklista či bruslař udělal chybu či přestupek a způsobil mi škodu – vyplňuje se také protokol o nehodě?

Nic tím nezkazíte, ale není ze zákona pojištěn a pokud je pojištěn jiným způsobem (pojištění domácnosti apod.), bude to rozhodně výhoda. Pokud pojištěn není, nezbývá než škodu vymáhat přímo na pachateli občanskoprávní cestou. A pokud budete mít v ruce vyplněné prohlášení (tiskopis), že se zaviněním souhlasí, máte vyhráno.

Na silnici se srazí chodec s bruslařem – kam se to hlásí, zajímá to policii?

Pokud dojde ke zranění, pak určitě ano. Je to dopravní nehoda jako každá jiná. Pamatuji, že jsem vyšetřoval střet cyklisty a chodce. Cyklista zemřel, chodec utrpěl těžké zranění. A proběhlo standardní vyšetřování jako u jakékoliv jiné dopravní nehody.