Přejeme klidnou jízdu bez dopravních zácp i neplánovaných »zkratek«!

1. Kontrola auta Před cestou důkladně zkontrolujte, jestli je vozidlo v pořádku, dohustěte pneumatiky, zkontrolujte povinnou výbavu a ověřte si, zda obsah lékárničky není už nějaký ten rok prošlý. V ideálním případě si nechte auto prověřit v servisu. Lepší zaplatit pár stovek doma než se stresovat v zahraničí.

2. Naplánování trasy Bloudění vyvolává nervozitu a stres, který zase zvyšuje riziko nehody. Naplánujte si proto trasu dopředu.

3. Nespoléhejte jen na navigaci Spoléhat jen na satelitní GPS navigaci se nemusí vyplatit – někdy totiž přístroj nevybírá zcela optimální trasu. Lepší je mít po ruce i záložní papírovou mapu.

4. Čas na přestávky Káva za jízdy, otevřené okno nebo hlasitá hudba únavu neodstraní. Protože se v autě nechcete zabít (a ani zmrzačit ostatní), myslete na přestávky, při kterých se protáhnete a projdete.

5. Počítejte se zdržením Zvláště pokud musíte být v cíli v konkrétní hodinu (například kvůli trajektu), počítejte už dopředu s možnými zácpami a dalšími více či méně předvídatelnými problémy. Vynervovaný řidič rovná se nebezpečný řidič.

6. Potřeby pro děti Cestujete-li autem s dětmi, mějte uvnitř vozu dostatek nápojů, občerstvení a také nějaké hračky. Zkuste si dopředu promyslet, jaké – třeba slovní – hry budete hrát.

7. Kontrola dokladů Před cestou si zkontrolujte, jestli máte platný řidičský průkaz, všechny doklady od auta včetně »Potvrzení o pojištění odpovědnosti«. Také si ověřte, zda nemáte propadlou technickou kontrolu.

8. Formulář o nehodě Všichni věříme, že nás na cestách nic zlého nepotká, ale pro všechny případy si ověřte, jestli máte »Mezinárodní formulář záznamu o nehodě«. Pokud ne, můžete si ho stáhnout na stránce Blesk.cz, nebo vyzvednout v každé pojišťovně.

9. Potvrzení majitele vozu Jedete-li do ciziny vozem, který je ve vlastnictví jiné osoby, respektive firmy, nepotřebujete potvrzení, že majitel vozidla s touto cestou souhlasí. Lze ho však vřele doporučit, protože skutečně můžete mít při policejní kontrole problémy vysvětlit, odkud auto máte. Neexistuje žádný ofi ciální vzor takového potvrzení, ale mělo by obsahovat tři základní položky – podrobné informace o provozovateli (osobě zapsané v osvědčení o registraci), řidiči i voze. Potvrzení si nechte přeložit do nějakého ze světových jazyků, a nejlépe jazyka země, do které cestujete.

10. Informace na internetu Vyplatí se brouzdat chvíli po síti, než usednete za volant. Například na http://www.eurorap.org/risk_ maps najdete všechny nebezpečné úseky na silnicích po celé Evropě. Je zde také podrobné ohodnocení silnic a dálnic, například podle dostupnosti pomoci.


Do výbavy auta při cestě Evropou zařaďte:
* Výstražný trojúhelník, který je povinný v celé EU. V Chorvatsku, Makedonii, Černé Hoře, Srbsku a Slovinsku musí mít auta s přívěsem trojúhelníky dva.
* Výstražnou vestu pro řidiče a motocyklisty, eventuálně i pro cestující, kteří se pohybují ve vozovce.
* Hasicí přístroj je povinný v Pobaltí, Bulharsku, Řecku, Rumunsku, Rusku a v Turecku. V Dánsku, Norsku a Švédsku jsou doporučené.
* Rezervní kolo je povinné ve Španělsku.
* Rezervní žárovky budou muset být nutnou výbavou vašeho vozu cestujete- li do východních států – Makedonie, Srbska, Černé Hory a také do Španělska.


Řidičské průkazy
Platný řidičský průkaz vystavený v členském státě EU je platný v celé EU. Minimální věková hranice pro vypůjčení vozidla se obvykle pohybuje od 20 do 23 let. V některých zemích je stanovena i maximální věková hranice pro řízení vozidla, která se pohybuje mezi 65 a 75 lety.


Pojištění vozidel
Při cestách v rámci EU platí automaticky vaše povinné ručení jako zákonné pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla i v jiných zemích. To se týká rovněž nečlenských zemí EU – Islandu, Norska a Švýcarska. Máte-li uzavřeno sdružené pojištění, ověřte si, zda se pojistné krytí vztahuje i na cesty do zahraničí. Tzv. zelená karta není při cestování v rámci EU povinná, slouží však jako mezinárodně uznávaný doklad o pojištění a usnadňuje uplatnění náhrady škody v případě nehody. Pokud u sebe nemáte zelenou kartu, měli byste mít doklad o pojištění vozidla.