Vévodkyně pobývala od neděle v nemocnici, v níž byla hospitalizována kvůli zápalu plic. Na svou žádost a proti doporučením lékařů byla převezena domů, do svého paláce ze 14. století, kde po několika hodinách zemřela. Jedna z nejbohatších aristokratek se řadu let potýkala se srdečními problémy.

Její úmrtí potvrdil starosta jihošpanělského města Sevilla, kde vévodkyně se svým třetím manželem, o 25 let mladším Alfonsem Díezem, poslední roky žila.

Mladého manžela si vzala před třemi lety i přes protesty svých šesti dětí. Aby je uklidnila, rozdělila tehdy mezi ně většinu svého majetku. Média odhadovala, že její jmění má hodnotu 600 milionů až 3,5 miliardy eur (16,6 až 96,9 miliardy Kč).

Vévodkyně, která nejen díky své pudlovité bílé hřívě a desítkám plastik plnila po desítky let stránky španělských společenských časopisů, figurovala v Guinnessově knize rekordů jako držitelka největšího počtu šlechtických titulů na světě. Měla jich 46, nehledě na 14 titulů španělského granda.

Panenky s Alžbětou II. a nahá pro Picassa

Vlastnila paláce a nemovitosti po celém Španělsku od severu k jihu. Jako malá dívka žila v Londýně, kde její otec působil jako velvyslanec. Díky svému příbuzenskému vztahu s Winstonem Churchillem se dostala do společnosti stejně staré budoucí královny Alžběty II., s níž si často hrávala.

Ve svých pamětech odhalila, že ji v mládí požádal malíř Pablo Picasso, aby mu pózovala nahá. Ale její první, velmi konzervativní manžel jí to zakázal.

Vévodkyně se poprvé vdala ve svých 21 letech za aristokrata Luise Martineze. Svatba se konala ve stejný rok, jen o pár měsíců dříve, než svatba její společenské rivalky královny Alžběty II. Na hlavně měla korunu osázenou perlami a diamanty a do sevillské katedrály ji vezl koňmi tažený kočár. V ulicích tehdy stály tisícové davy, které novomanžele nadšeně zdravily.

Mezinárodní smetánka

Velmi brzy se stala hvězdou mezinárodní smetánky a jejími blízkými přítelkyněmi se stala Jackie Kennedy nebo herečka Audrey Hepburn. Ve svém paláci v Madridu v roce 1959 hostila módní show návrháře Yves Saint Laurenta. Milovala také býčí zápasy, které často navštěvovala.

Podruhé se provdala po šesti letech od smrti svého prvního muže. Vzala si bývalého katolického kněze, který zemřel a podruhé z ní udělal vdovu v roce 2001. Potřetí se provdala v roce 2011.

Ani přes svůj pokročilý věk a zdravotní problémy nepřestávala být v centru dění a zájmu veřejnosti. Jedním z jejích posledních výstřelků bylo flamenco, které si s vyhrnutou sukní beze studu střihla před televizními kamerami.

Fotogalerie
15 fotografií