Devítiletá Bibiana Březinová, kterou Bára Nesvadbová zplodila s exmanželem, politikem Karlem Březinou, se objevila hned v prvním dílu týdenního klání, v němž s mámou hostily zbytek soutěžících ve svém domě v Měchenicích u Prahy. Úkol zvládly na výbornou lehkými, zcela jednoduchými chody. Poctivý stůl v koloniálním stylu, nejspíš nábytek z luxusní prodejny Le Patio. S lehkou rukou nenásilně pojednané vybavení domova. Klima šťastné zabydlenosti...

To vše nahrálo příjemně uvolněné atmosféře hostiny, kde se hlavní a zcela nečekanou hvězdou stala malá krásná slečna Bibi. Holčička s kultivovaným vyjadřováním, slovními obraty a stylem konverzace hodnými chovanky ústavu šlechtičen, jež by jí mohla kdejaká Česká Miss závidět. Hosté byli z Bibiany podílející se na přípravě celého menu i zábavě u tabule, právem okouzlení. Ale postupem času bylo z jejich tváří i opatrného vyjadřování zjevné, že se k okouzlení přidávají i rozpaky nad předčasnou, leckdy až bizarní vyspělostí dívky, z níž si matka od kolébky vypěstovala kopii sebe samé, která jí dělá parťačku.

Chilli výjimečnost proti jemné přirozenosti

Bibi se po boku mámy objevila i v dalším díle Prostřeno, v němž role hostitelky připadla na sympatickou, nesmírně kultivovanou herečku Jitku Smutnou. To už bylo všem jasné, že Nesvadbová dceru netradičně pasovala na pátou nehrající členku soutěže. A aby té odlišnosti nebylo málo, holky odmítly jíst cokoli z masa, neboť milují zvířata, a tudíž jsou zavilé vegetariánky.

Bibiana hodnotila podávané jídlo i zábavu neméně suverénně jako matka a její názory měly razanci suverénky. Valerie Zawadská, jež vařila po kolegyni Smutné, musela zmobilizovat veškerou empatii, aby dokázala být mile diplomatická. A jen se omezit na úsměvné prohlášení, že by Bibianu za regulérní soupeřku nechtěla…

Na návštěvě u Zawadské už Bibi, která odjela na letní tábor, chyběla. Ale i ve dvou večerech Prostřeno vyprovokovala svou osobností k otázce, zda jsou mudrující, dospělé vzory kopírující děti ideálním plodem výchovy. Každopádně se mluvou, svým uvažováním od standardu vrstevníků liší a jistá dětská naivita, které se chvílemi neubrání, činí jejich chování o to víc bizarnější.

Bibiana je velmi podobná tátovi, ale vystupováním kopíruje mámu, která s ní od kolébky v podstatě žije sama, je na ní nesmírně závislá. Mimochodem i Bára Nesvadbová byla předčasně vyspělou mudrující dívkou, kterou formovalo intelektuální prostředí dospělých. Vzorem pro ni byl otec, slavný spisovatel Nesvadba. Vyrostla z ní jemně afektovaná, na mnohé excentricky působící žena, která tvrdí (donedávna tvrdila), že muži jsou skvělý doplněk, jež se má měnit jako móda taková… A jemně afektovaně a excentricky v nevinných devíti letech působí i její Bibiana.

Svět podle Garpa restovaný Nesvadbovou

Garp se jmenuje Bářin pes. Svět podle Garpa je její oblíbený román, skvělé dílo Američana Johna Irvinga. Garp v něm představuje dítě Jenny Fieldsové, z níž se stane královna feministek. Jenny je svobodná excentrická matka, která syna zformuje v chlapa, jež sílu své osobnosti těžko unáší… Bibi tento úděl zřejmě nepotká, i když perex v deníku Aha, který dal Báře a tehdy osmileté Bibi prostor k duálnímu interview, v němž matka zpovídala dceru a naopak, zní dosti fatálně: „V případě Bibiany se totiž dá hovořit o velmi vyspělé a inteligentní slečně, přestože teprve navštěvuje třetí třídu.

Jde o geniální a velmi chytrou žákyni, která zřejmě v budoucnu učiní velmi zajímavé objevy či napíše knihu a stane se slavnou a uznávanou autorkou,“ píše Aha.

Každopádně otázky a odpovědi, jimiž se matka s dcerou počastovaly, zní zajímavě. Až dojemně. A taky krutě stylizovaně. Tudíž poněkud afektovaně. Některé dotazy Báry a odpovědi její Bibi následně uvádím. Jsou ilustrativní. Názor na věc, téma, které kulinářská show paradoxně díky Bibianě nastolila, si udělejte sami, podělte se s ním na Blesk cz. v čtenářské diskuzi. Nebo na mém redakčním facebooku.

Báru Nesvadbovou mám ráda, kdysi jsme spolu prožily pár hezkých chvil. Měly společného kamaráda, který tragicky zahynul. Myslím, že stylizace, jistá afektovanost Nesvadbové představuje hradbu před její zranitelností. Možná se mýlím. Netuším… Proč by jinak milovala Johna Irvinga?!

Matka Bára zpovídá dceru Bibi

Kdy jsi opravdu šťastná?

„Když si s tebou čteme. Když si hraju. Když jsem jenom sama s tebou. Když vařím. To mne teď hodně baví.“

Proč si kupuješ pořád nové a nové hračky?

„Nikdy mne neomrzí. A proč ty si kupuješ pořád nové a nové boty?“

Která knížka tě nejvíc baví?

„To nejde říct. Všechny. Witchky, Čtyřlístek, Štíplová, Macourek, Shakespeare, ty komiksy japonský, překreslený Sen noci svatojánské, Nula, Pupíci.“

Který člověk z našeho okolí tě nejvíc otravuje? Nejmenuj – popiš :).

„Takovej jeden kluk ze školy, kterej mne furt obtěžuje. Bere mi klíč od deníčku a vysloveně ho těší, když se naštvu.“

Máš některou z našich koček nejradši? Nebo všechny stejně?

„Nejradši mám Chlupa. Teda Chlupinatku. Říkat jí Chlup mi od tebe fakt nepřijde pěkné. Ona je slečna.“

Jak snášíš moji práci?

„Skvěle.“

Proč sis nechala nabarvit vlasy?

„Protože je to prostě fajn mít jinou hlavu.“

Jako kdo bys jednou chtěla vypadat?

„Chtěla bych mít dlouhý nohy a kudrny. Jako Julia Roberts.“

Je něco, co nikdy nechceš vyzkoušet? „Nechci nosit pytle s odpadkama. A taky bungee jumping. Jo a nesnáším letadla, přece.“

A co ti vadí na tobě samotný? „Že se umím naštvat kvůli úplný blbosti.“

Fotogalerie
13 fotografií