Streep, kterou čeká letošní čestný Zlatý medvěd za celoživotní dílo a která byla nominována v souvislosti s filmem Železná lady na ocenění Zlatým glóbem pro nejlepší herečku, ztvárňuje stárnoucí konzervativní premiérku Thatcher, která bilancuje svou politickou kariéru.

"Streep našla za karikaturou ženu," reagoval list Times. "Pouze herečka úrovně Streep mohla zachytit podstatu Tchatcher," přidal se deník Daily Mail. Podle Guardianu je ovšem Streep velkou zbraní tohoto místy idiotského a pochybného snímku, který je "krutým znázorněním věku, samoty a dekadence".

Film zkritizoval také autor životopisu Tchatcher John Campbell, z jehož díla výrobci filmu přitom čerpali. Podle Campbella je postavení Tchatcher zveličováno na úkor dalších členů její někdejší vlády, a to hlavně v případě exministra zahraničí Geoffreyho Howea.

Snímek natočila britská režisérka Phyllida Lloyd, která se Streep spolupracovala již na populárním filmovém muzikálu Mamma Mia!. Britská kina film premiérově uvedou v pátek, česká o necelé dva měsíce později.

Éra Thatcher (1979 až 1990) byla obdobím velkých sociálních a ekonomických změn v Británii. Jako jediná žena v úřadu britského premiéra dokázala zlomit moc odborů, které místy až tyranizovaly Británii neustálými stávkami, a z milionů Britů učinila majitele akcií a domů. Názor na osobnost jediné britské premiérky však Brity stále rozděluje.

Fotogalerie
8 fotografií