Malý princ Elišky Podzimkové: Výstava z jiné planety. Rodiče vrátí do dětství

Video se připravuje ...
Malý princ Elišky Podzimkové: Making of z Islandu
Foto: Eliška P. / Youtube.com
Sdílej na facebooku
7. listopadu  2019 
 14:00

Výstava Malý princ s obrázky ilustrátorky Elišky Podzimkové je opravdu kouzelná. Chvíli máte pocit, jako byste se skutečně ocitli na jiné planetě. A to přímo uprostřed rušné holešovické kavárny Vnitroblok. Fotky z Islandu doplněné ilustracemi známé umělkyně tu můžete oživit díky speciální mobilní aplikaci. A tahle podívaná baví nejen děti! Pokud se na výstavu nedostanete, nebo si chcete uchovat dojmy z ní, určitě si pořiďte knížku, kterou letos vydal Albatros. 

Ať už znáte příběh Malého prince od francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho, nebo ne, tuhle interaktivní výstavu si nesmíte nechat ujít. V originálním prostoru tovární haly Vnitroblok v pražských Holešovicích je místnost, kde se odstřihnete od stresu a každodenních záležitostí a na okamžik se opět vrátíte do dětství. A přesně tohle byl podle výtvarnice záměr: „Naši cílem bylo vytvořit místnost, ve které bude člověku dobře, kde bude chtít zůstat delší dobu,“ vysvětlila nám Eliška Podzimková, která nás výstavou sama provedla. 

Na Malého prince jsem vzala i svou šestiletou dceru Žofii a trochu jsem tak otestovala, zda baví víc děti, nebo dospělé. „Každý si tu najde to svoje,“ říká Eliška a já musím souhlasit. Zatímco mě totálně nadchly ilustrace, které rozhýbe speciální aplikace Artivive, dcera si zalezla do stanu, kde poslouchala pohádku Malého prince a mazlila se s vycpanou liškou.

„Občas se stane, že dítě stráví v tom stanu třeba hodinu a poslouchá tu kapitolu pořád dokola. A to je fajn,“ směje se autorka originálních ilustrací, které vznikly ke knížce Malý princ na Islandu. A opravdu, někdo je na výstavě deset minut, někdo třeba hodinu a půl.

Video se připravuje ...
Malý princ Elišky Podzimkové: Making of z Islandu • VIDEO: 

Hýbe se výstava i knížka

Ať už se zdržíte jakkoliv dlouho, na improvizované planetě malého prince v Holešovicích můžete obdivovat kulaté obrazy, které jsou vytvořené z různých přírodnin, jako jsou mechy, lišejníky nebo třeba lávový písek. Ale to není všechno, pokud si stáhnete již zmíněnou aplikaci, namíříte na obraz telefon, výjev z obrazu ožije. Například pilot dá do pohybu své letadlo a prolétne krajinou za zvuků motorů, na jiném obrázku zase sloni okusují baobaby. Prostě nádhera!

Když jsem si povzdychla, že škoda, že to nejde i v knížce, Eliška mě přerušila: „Ale ono to funguje! Jakmile jsme to vytvořili pro výstavu, funguje to i v knize!“ A opravdu. S dcerou si teď před spaním čteme příběh človíčka z jiné planety a sledujeme pohyb obrázků přes můj mobilní telefon.

Interaktivní výstavu Malý princ v holešovickém Vnitroblocku můžete prožít od 25. října do 31. prosince. - Zkuste rozšířenou realitu právě teď.
Interaktivní výstavu Malý princ v holešovickém Vnitroblocku můžete prožít od 25. října do 31. prosince. - Zkuste rozšířenou realitu právě teď.
Autor: Eliška Podzimková
Malý princ Elišky Podzimkové je tak jednou z výstav, kde se doporučuje mít mobil nabitý a při ruce. Tedy jen v případě, že si chcete vyzkoušet něco nového. Samozřejmě, že výstavu si můžete prohlédnout i bez chytrého telefonu. „Rozhodně nikoho nenutím,“ směje se autorka ilustrací. „Kdo přijde a nechce si stáhnout aplikaci a projde si to bez toho, proč ne?“ Podle jejího názoru je ale fajn technologie využít. „Je prostě taková doba a mě přijde trochu nesmyslný proti technologiím bojovat. Naopak je to hezký to využít k nějakému bonusu navíc,“ vysvětluje sympatická Eliška Podzimková.

Knížku Malý princ s ilustracemi Elišky Podzimkové a v novém moderním překladu Richarda Podaného vydal Albatros, k mání je běžně v knihkupectvích. 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku