Právě v Ostravě se v roce 2011 narodilo první české slůně. Sloník byl nevyvinutý a jeho boj o život sledovalo celé Česko. Mládě po dvou měsících uhynulo.

Dalším slonem odchovaným v Ostravě je Rashmi, které se daří skvěle. Bohužel třetí ostravské slůně Sumitra podlehlo v lednu 2016 nejzákeřnější sloní nemoci, kterou je herpes virus.

Sloni v ohrožení

Právě herpes virus by se mohl stát smrtelným nebezpečím pro všechny slony na světě. V Německu již pracuje elitní tým na odvrácení této možnosti. „Zkoumá působení kyseliny laurové na slony. Protože kyselina laurová je přirozenou součástí sloní potravy v přírodě a představuje 30-40 % všech volných mastných kyselin obsažených ve sloním mléce,“ uvedla mluvčí zoo Ostrava Šárka Vlčková.

„Tato látka má prokazatelné antivirové a antibakteriální účinky a je používána také jako antivirový lék pro lidské pacienty, například HIV pozitivní. Právě kyselina laurová možná chrání volně žijící slony před herpes virem,“ dodala Vlčková. Na tento výzkum ostravská zoo přepošle peníze vybrané ve sbírce.

Už by vymřeli

Kdyby slůňata ve volné přírodě umírala tak rychlým tempem jako v zajetí, už by dávno celá populace slonů vyhynula. „Děkujeme všem dárcům, kteří přispěli do této velice důležité sbírky,“ dodala Vlčková.

VIDEO: V ostravské zoo se nyní radují ze samečka Chandru, který se narodil letos.

Video
Video se připravuje ...

Slůně se drží převážně u své matky. Soňa Molatová

Fotogalerie
7 fotografií