Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Skleník? Z láhví od okurek!

12. března 2006
17:00

Už vás nebaví platit za dovozovou zeleninu? Máme pro vás řešení: sklenice od okurek, folie a polystyrén

"Život bez zahradničení? Ani náhodou," tvrdí Zdeněk Šťastný (56) z Nymburka. Ví, o čem mluví. Každou volnou chvíli tráví totiž na zahradě za rodinnou vilkou. Jeho celoživotním koníčkem je pěstování zeleniny a květin. Ještě o Vánocích sklízí čerstvá rajčata! Že to není možné? Je. Na zahradě má totiž skleník z láhví od okurek, který si před lety sám postavil. Čtenářům Blesku prozradil, jak na to. Lásku k zahradničení Zdeněk Šťastný zdělil po babičce. Už od 19 let si všechnu sadbu dělá sám a specializuje se hlavně na hlávkový salát a okurky. A jak přišel na nápad se skleníkem? "Viděl jsem v nějaké knížce plánek od člověka, který skleník z láhví od okurek vymyslel. Musel jsem ho mít. Začal jsem po školních kuchyních shánět láhve. Potřeboval jsem jich pět set. Hned potom jsem začal se stavbou," popisuje zahrádkář. Stavba skleníku trvala přibližně měsíc. Od té doby vůbec nekupuje zeleninu a ušetří tak ročně tisíce korun. "Výpěstky ze skleníku mají lepší chuť než kupované, jsou jemnější, vláčnější a hlavně bez chemikálií," tvrdí zahrádkář. Pěstování zeleniny nadchlo postupem času i jeho manželku. Jakmile má volnou chvíli, hned prý běží do skleníku zkontrolovat úrodu. "Pěstuji rajčata, okurky a papriky. Od června vůbec nezalévám. Skleník si bere vlhkost ze vzduchu," pyšní se Šťastný a dodává: "Skleník je postavený dlouhými stranami na východní a západní straně. To je důležité, protože v létě do něj slunce svítí celý den." V zimě rostlinám naopak přitápí plynovými teplomety, ale jen do adventu, kdy slidí poslední úrodu. Pak se do skleníku nastěhují kočky, které tak hlídají i před hlodavci. Před jarem tam zase Zdeněk Šťastný pouští slepice, aby vyzobaly červíky a nejrůznější parazity.


Postup stavby Sklenice se dávají těsně k sobě a prokládají se polystyrénem, který je důležitý kvůli tepelné izolaci. To se dělá až do požadované výšky. Na poslední řadě sklenic je deseticentimetrový betonový věnec a na něm krov z kovových úhelníků potažený 20 m2 fólie. Místo ní lze použít i sklo. To je ale finančně náročnější. Čas ukázal, že ještě lepší je položit vůbec nejdříve asi metrový betonový základ a až na něj vršit sklenice. Podmínkou pro dobou úrodu je jednou za dva roky vyměnit celou půdu, do půlmetrové hloubky navozit koňský hnůj a na něj dvacet centimetrů hlíny.
Skleník v číslech * Šířka: 3,5 m * Výška: 2,3 m * Délka: 5 m * Materiál: 500 kusů 4 litrových láhví od okurek * Fólie: 20 m2 igelitu * Kovové úhelníky: 60 m2 * Cena: cca 5000 Kč * Hnojivo: slepičí trus a jednou za dva roky koňský hnůj * Ročně sklidí: 50 kg rajčat, 40 kg okurek a 15 kg paprik