Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Ruská píseň Kaťuša slaví 70. narozeniny

Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známý jako Alexandrovci
Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známý jako Alexandrovci  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK - 
26. listopadu 2008
12:02

Ruská písnička Kaťuša se "dožívá" sedmdesátin v plné formě. Skladba básníka Michaila Isakovského a hudebního skladatele Matveje Blantěra během let neztratila na své popularitě.

"Je to už stálá součást našeho repertoáru. Opravdu je těžké říci, kdy jsme ji zpívali poprvé," řekl Gennadij Sačenjuk ze slavného pěveckého souboru Alexandrovců. "Kdekoliv a kdykoliv zpíváme, posluchači si ji vždy přejí. Určitě ji zazpíváme i teď v Indii," dodal.

Píseň o dívce, která čeká na svého mládence odvedeného do boje, zazněla poprvé v roce 1938, ale všeobecně známou a oblíbenou se stala právě za druhé světové války.

Kaťušu si na slavnostním koncertě k osmdesátinám Alexandrovců nedávno "střihl" i Karel Gott, který v Čajkovského sále v Moskvě vystupoval na závěr programu jako jediný zahraniční host. A publikum náramně živě reagovalo.

Nejde jen o hudbu. Že se vyplatí zařadit populární ruskou písničku do repertoáru, potvrdil minulý víkend v Moskvě na Ruském poháru v krasobruslení i francouzský borec Alban Preaubert. Svou volnou jízdu zajel za hudebního doprovodu Kalinky a Burlaků na Volze - a rázem se vyšvihl na třetí místo za Tomášem Vernerem a vítězným krajanem Brianem Joubertem.

"Je to dobrý trik, jak získat publikum na svou stranu," potvrzuje Verner. "Ještě jsem se s tím na Grand Prix nesetkal, ale třeba tanečníci na ledě dělají dost často, že se kouknou, kde bude mistrovství světa, a přizpůsobí svůj program domácímu publiku. Zažil jsem to už několikrát. Kalinka sem padla a diváci to ocenili," řekl. Troufl by si sám zajet svou jízdu na Kaťušu? "Určitě bych něco zatancoval. Nevím, zda by mi to schválily ruské davy, ale zatancoval bych to," odpověděl.

Kaťuša v současnosti nemá jen klasickou podobu, která nemůže chybět při žádných oslavách jako "píseň vítězství" Rudé armády. Ale v pěkně svižném tempu ji předvádějí třeba roztleskávačky sportovního týmu CSKA. Kromě diskotékové podoby existuje samozřejmě i rapová či techno verze. "Je to dobré, ale originál je originál," říkají však Rusové.

Kaťušu, což je zdrobnělina ruského dívčího jména Jekatěrina (česky Kateřina), zazpívala poprvé před 70 lety Valentina Batiščevská, proslavila ji však hlavně známá folková zpěvačka Lidija Ruslanovová, která ji zpívala i vojákům na frontě.

Ale podle některých kritiků není Kaťuša dílem Blantěra, protože podobnou melodii složil Igor Fjodorovič Stravinskij do své opery Mavra už roku 1922.
Píseň také dala jméno sovětským raketometům, přezdívaných za druhé světové války také Stalinovy varhany. Zatímco však tato přezdívka nepřečkala skon diktátora, "Kaťuše" zůstaly v repertoáru či spíše v armádní výzbroji dodnes, soudě alespoň podle zpráv médií o ostřelování izraelských osad "kaťušemi" z palestinského pásma Gazy či jiholibanonského území.