Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Michelle Mack (37): Má pouze polovinu mozku

Američanka Michelle Mack (37) šokovala lékaře - má pouze polovinu mozku
Američanka Michelle Mack (37) šokovala lékaře - má pouze polovinu mozku  (Autor: Reprofoto youtube.com)
Autor: INT, vk - 
14. října 2009
05:00

Žije pouze s pravou polovinou mozku a lékaři o ní mluví jako o zázraku. Američanka Michelle Mack (37) se však i navzdory svému postižení naučila normálně mluvit, psát i číst a úspěšně dokončila střední školu.

To, že má žena jen polovinu mozku, zjistili lékaři až teprve před deseti lety.

„Michelle neměla mozkovou obrnu ani Downův syndrom, to jsem věděla, ale neměla jsem se na koho obrátit,“ vypráví její matka Carol s tím, že společně s manželem už dříve tušili, že s dcerou není něco v pořádku.

Příčinu jejího problému však lékaři odhalili až v době, kdy bylo Michelle 27 let. Zjištění, že dívka nemá celou levou polovinu mozku, tehdy všechny šokovalo.

„Některé hluboké struktury byly zachovány, ale mozková kůra byla z 95 procent pryč. Chyběla centra pro pohyb, poznávání a chování,“ uvedl Jordan Grafman, jeden z lékařů. Příčina této unikátní indispozice vznikla podle něj pravděpodobně naražením mozku ještě před narozením.

Během let si pravá část mozku sice přisvojila funkce chybějící druhé části, špatná orientace v neznámém prostředí Michelle ale i nadále zůstala. A i přesto, že dokáže porozumět větám a najít správná slova pro odpověď, některé funkce pravé hemisféry spojené s vizualizací a prostorovým myšlením ztratila. Žena žije s rodiči a pracuje pro církev, pro kterou zpracovává data.

Zobrazit celou diskusi