Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dračí saně „bruslily“ na oválu ve Žďáru. Češi okopírovali Čínu

Autor: ČTK - 
21. ledna 2017
18:26

Kombinované družstvo s názvem Jako draci z Přibyslavi na Havlíčkobrodsku a domácí ženský tým Titanic se staly vítězi sobotního závodu dračích saní ve Žďáru nad Sázavou. Na tamním rychlobruslařském oválu se pořádal už čtvrtý ročník divácky atraktivního závodu Windsurfing Club Velké Dářko. Za mrazivého, ale slunečného počasí mu přihlíželo kolem sedmi stovek diváků. Informoval o tom Vladimír Ehl z organizačního týmu.

První oficiální závody dračích saní se podle Ehla jely v roce 2009 v Číně. „Trochu jsme to okopírovali a svépomocí jsme si vyrobili dvoje dračí saně. Jsme kromě Číny zřejmě jediní na světě,“ tvrdí Ehl.

Saně jsou pro deset členů posádky, kteří saně uvádějí do pohybu takzvaným „pícháním“ holí s hroty do ledu. Jedenáctý člen posádky je bubeník, který zbývajícím udává tempo. Kormidelníka sáně nepotřebují. Více než desetimetrový stroj se skládá z dlouhé lavice opatřené lyžinami, vpředu je ozdoben dračí hlavou a vzadu ocasem. Jezdí pouze na ledě, nikoli na sněhu.

„Konstrukce je unikátní, dělali jsme to podle fotek. Posádka musí píchat soupaž jako na běžkách,“ dodal Ehl. Saně podle něj dokážou vyvinout přibližně stejnou rychlost jako dračí lodě, to je až kolem 12 kilometrů v hodině. Závodů se zúčastnilo 15 posádek z Česka a ze Slovenska, které se střídaly na dvou strojích.

Závody dračích saní, podle pořadatelů jedinečný závod v Evropě i ve světě vyjma Číny, uspořádali 21. ledna na rychlobruslařském oválu ve Žďáru nad Sázavou nadšenci z místního Windsurfing Clubu. Závody dračích saní, podle pořadatelů jedinečný závod v Evropě i ve světě vyjma Číny, uspořádali 21. ledna na rychlobruslařském oválu ve Žďáru nad Sázavou nadšenci z místního Windsurfing Clubu. | ČTK/Pavlíček Luboš

Závod dračích saní uspořádal žďárský Windsurfing Club Velké Dářko letos už počtvrté. První dva ročníky proběhly na rybníku Velké Dářko, další dva už na bruslařském oválu ve Žďáru nad Sázavou. Sobotní soutěž byla zahajovacím závodem seriálu Dračích lodí Vysočiny 2017. Celý seriál obsahuje šest závodů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi