Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Těhulky“, pryč s malováním a parfémy: Budete špatné matky, tvrdí vědci

Autor: pet - 
26. prosince 2016
11:21

Těhotné ženy by se měly vyvarovat zkrášlovacích produktů. Vědci věří, že negativně ovlivňují mateřské instinkty. Zkrášlovací kosmetika totiž obsahuje bisfenol, prototyp látky, která slouží k výrobě polykarbonátových plastů. Informoval o tom v pondělí Daily Mail.

Američtí vědci z Univerzity v Massachusetts zkoumali působení bisfenolu (BPS) na myších. Již při nízké expozici (2 mikrogramy) této chemikálie v těle myších matek zmapovali divné chování, které způsobilo desetiprocentní úmrtnost všech mláďat. Některá další mláďata byla pak i utracena, v důsledku špatné péče. Matky byly totiž velmi vystresované a hyperaktivní.

Chemická sloučenina bisfenol, označovaná jako BPS, byla nalezena v kosmetických produktech, které jsou ženami hojně používané. Patří mezi ně například deodoranty, rtěnky anebo parfémy. Výzkum také zjistil, že i při mírné kontaminaci touto sloučeninou se matky přestávají přizpůsobovat potřebám dítěte.

MAC Retro Matte rtěnka. MAC Retro Matte rtěnka. | archiv firem

Tyto poznatky sice nenabudou významnosti v průběhu pár let, ale z pohledu evolučního vývoje by do budoucna mohly být klíčovým materiálem pro výzkum toho, jak mateřské chování ovlivňuje šance na přežití.

„BPS ovlivňuje nejen mateřské chování, ale stimuluje i nervový systém matky,“ řekli výzkumní vědci Laura Vandenbergová a Mary Cataneseová.

Bisfenol byl vytvořen jako náhrada za chemickou sloučeninu BPA. Byla to sloučenina, která sloužila k výrobě polykarbonátových plastů a s těmi mělo problém nemálo společností. Není tomu tak dávno, co Českem proletěla kauza kojeneckých lahví Chicco nebo dětského plastového nádobíčka. Špatné účinky bisfenolu však nejsou dostatečně silně prokázány. Proti nim totiž stojí jeho rostoucí popularita u výrobních společností.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 26. prosince 2016 17:57 )

Nestydatá baba ukazuje svůj buben.

Zobrazit celou diskusi