Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Michaláková chce zpět práva na syny. Soudní prázdniny Norů zdržely odvolání

Autor: mib/ČTK, simao - 
15. září 2016
16:35

Eva Michaláková se odvolala proti červnovému rozsudku norského soudu, který ji zbavil rodičovských práv ke dvěma jejím synům. Proč až nyní, když soud v Hokksundu probíhal na přelomu června a července? Právník Pavel Hasenkopf prozradil, že odvolání zdržely norské soudní prázdniny.  

Spolu se zbavením rodičovských práv soud také současně zakázal matce i otci stýkat se s chlapci. Adopci mladšího hocha ale nepotvrdil a otci rodičovská práva ponechal. Tamní krajský soud bude nyní rozhodovat, zda se kauzou bude nadále vůbec zabývat.

Právník Michalákové Pavel Hasenkopf, který českou matku podporoval přímo na místě i během norského líčení, opět nevyloučil to, že by případ mohl skončit u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, kdyby Michaláková s odvoláním u norské instance neuspěla.

„Eva Michaláková podala odvolání proti rozhodnutí Okresního soudu v Hokksundu z 30.6.2015. Prodleva byla způsobena letními soudními prázdninami v Norsku,“ informoval právník Pavel Hasenkopf na sociální síti.

České ministerstvo zahraničí krátce po vynesení rozsudku norského soudu avizovalo, že pokud se Michaláková proti němu odvolá, Česká republika ji při řízení opět podpoří.

Soud, který Michalákovou zbavil rodičovských práv, zdůvodnil podle zastánců Michalákové červnový verdikt tím, že si děti u pěstounů zvykly, odchod z tohoto prostředí není v jejich zájmu a mohl by jim ublížit.

Hrálo roli zveřejnění případu?

Důvodem pro zbavení matky rodičovských práv bylo však také zveřejnění případu v médiích, uvádějí podporovatelé rodiny.

Norská ministryně pro děti, rovnost a sociální začleňování Solveig Horneová přitom v odpovědi na dopis prezidenta Miloše Zemana koncem loňského června napsala, že zveřejnění informací o případu rodičemi v médiích není ke zbavení rodičovských práv dostatečným důvodem. Kopii dopisu má ČTK k dispozici.

„Je nepřípustné, aby matka byla trestána za medializaci případu odebráním rodičovských práv a zákazem kontaktu s dětmi, zvlášť když šlo o zoufalou obranu proti nespravedlivému postupu a lžím norského Barnevernu. Jednání, které jí bylo podsouváno, se navíc nedopustila, namísto toho přišla o rodinu, děti byly rozděleny a izolovány a je jim odpírán kontakt i se širší rodinou,“ stěžuje si nyní v prohlášení advokátka Dora Boková.

Nyní jedenáctiletého Denise a sedmiletého Davida norská sociální služba české matce a otci odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů, vyrůstají odděleně ve dvou rodinách.

Chalánková: Ať Norové umožní stýkání dětí s prarodiči

Norské úřady loni navrhly i adopci mladšího chlapce, tento záměr ale odvolací soud neschválil. „Ráda bych apelovala na českou vládu, aby trvala na umožnění styku dětí s prarodiči. Tomu nebrání ani aktuální rozhodnutí okresního soudu, a navíc, pokud je mi známo, samotný Barnevern jak kafemlejnek opakuje, že děti měly blízký vztah k dědečkovi,“ uvedla nyní k případu česká poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která soudu v Hokksundu přihlížela také, byť do soudní síně samotné jí přístup nepovolili.

„U okresního soudu vyšly najevo nové skutečnosti, které dávají důvod k obavám a současně naznačují, proč je chlapec už téměř tři roky izolován od rodiny. S ohledem na děti takové informace nezveřejňujeme, zodpovědným českým orgánům jsou ale známy,“ dodává Chalánková.

Norská strana se k případu od počátku nevyjadřuje. Podle některých médií a expertů tak není možné si udělat jasný názor jen podle stanoviska jedné strany.

Norské velvyslanectví už dřív na svém webu napsalo, že média nemusí představovat věc „na základě všech relevantních informací“ a norské instituce kvůli povinnosti mlčenlivosti a s ohledem na ochranu obou chlapců nemohou „reagovat na nesprávná tvrzení“.

VIDEO: Podívejte se, co na půdě Sněmovny říkala poslankyně Chalánková o Evě Michalákové:

Video  Poslankyně Jitka Chalánková o Evě Michalákové  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

VIDEO: Třeskuté studio Blesku o kauze Evy Michalákové:

Video Děti Michalákové chtěly novou rodinu, hrozila sebevražda, říká novinářka. - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

pelagie ( 17. září 2016 08:14 )

za to ty jsi genius !!! nějaké důvody určitě byly, jinak by nedošlo k odebrání dětí, kteří dnes už svoji "matku " neznají a vracet se rovněž nechtějí....kdyby se starala i s tím jejímmužíčkem ,tak jak měla nedošlo by k tomu....a teď do mě...

bum-bec-bum ( 16. září 2016 04:09 )

Ty ji znáš ty debilko, že ji soudíš? Nebo koukneš na fotku a když se ti nelíbí, tak ji zjebeš? Co jseš za nesmírnou čub.ku? Ty bys o svý děti nebojovala, to se jich má vzdát jen proto, že Barnevernet si zas udělal zálusk na cizí děti? Máš houno představu jak to tam funguje. Přeji ti, aby ti pro nic za nic vzali tvý děti nebo vnoučata, nevím jak jseš stará, ale vím, že jsi nesmírná kráwa.

aeraluna ( 15. září 2016 20:46 )

Že si ta ženština už nedá pokoj Dovolím si říci, že zrovna tohle je tip ženské, která se vůbec neměla rozmnožovat! Ať je ráda, že je o děti postaráno...stejně už jí ani nepoznávají.

Zobrazit celou diskusi