Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel Walter Ehrlich (†100), vědec s českými kořeny. Život věnoval tlaku

V roce 1963 odjel Ehrlich na pozvání univerzity v Michiganu do USA, kde se rozhodl k emigraci.
V roce 1963 odjel Ehrlich na pozvání univerzity v Michiganu do USA, kde se rozhodl k emigraci.  (Autor: APS Living History of Physiology Project)
Autor: bru/ČTK - 
28. února 2016
11:53

V Baltimoru v USA v úterý zemřel česko-americký vědec a lékař Walter Ehrlich, bylo mu 100 let. Informovala o tom jeho rodina. Ehrlich se narodil v roce 1915 v židovské rodině poblíž Karlových Varů a v roce 1934 se zapsal ke studiu medicíny na pražské Karlově univerzitě. Tu ale musel po německé okupaci Československa opustit a během války sloužil v exilových jednotkách československé armády ve Francii a v Británii.

Po válce studia medicíny dokončil a začal se odborně věnovat zejména výzkumu v oboru kardiovaskulárních chorob, doktorát získal v roce 1961. V roce 1963 odjel Ehrlich na pozvání univerzity v Michiganu do USA, kde se rozhodl k emigraci. Společně s rodinou se mu Československo podařilo opustit v roce 1966.

V USA Ehrlich vybudoval vědeckou kariéru v rámci Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru, kde pracoval až do roku 1985, a zaměřoval se zejména na výzkum krevního tlaku. Mimo jiné díky experimentům se psy se mu podařilo objasnit, jakou roli hraje při vzniku hypertenze periferní krevní oběh.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi