Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kastelán nechal zničit obrazy za 4,6 milionu. Důvodu se budete smát, tvrdí policie

Autor: ČTK - 
3. dubna 2015
12:48

Mysleli, že obrazy v hodnotě 4,6 milionu má na svědomí organizovaný gang, který je z valtického zámku ukradl a bude je chtít prodat. Jenže vyšetřování ukázalo, že 58 pláten současných autorů má na svědomí kastelán, který nařídil zaměstnancům, aby je zničili. A důvod? Prý je úsměvný, říká policie.

„Výsledek vyšetřování byl pro nás velkým překvapením. Původně jsme si mysleli, že díla ukradl organizovaný gang, který s nimi bude chtít obchodovat,“ řekl břeclavský kriminalista Josef Michálek. Policie ale zjistila, že obrazy zničili zaměstnanci zámku na přímý pokyn kastelána. Rámy obrazů byly spáleny a obrazy jsou nenávratně pryč, doplnil.

Michálek vzhledem k pokračujícímu vyšetřování neupřesnil, jakým způsobem byla díla zničena. Motiv činu kriminalisté neuvedli. Zástupce vedoucího břeclavské policie Jan Cupal řekl, že je „úsměvný, pohnutky pachatele ale zatím nelze sdělit“. Podle dostupných informací národní památkový ústav ve čtvrtek Tlustáka propustil. Středu a čtvrtek strávil v policejní cele, protože kriminalisté navrhovali jeho vazební stíhání. Soud jim ale nevyhověl.

Mezi poškozenými tvůrci jsou současní výtvarníci z ČR, Rakouska, Německa, Maďarska, Slovenska a Polska. Ceny obrazů se pohybovaly od 50.000 do 420.000 korun. Mezi autory zničených děl jsou také nedávný neúspěšný kandidát na českého prezidenta Vladimír Franz, slovenský výtvarník Vladimír Popovič nebo čeští výtvarníci Ivo Sedláček, Kamil Mikel a Petr Lysáček.

Právě Franz na zmizení obrazů upozornil. Přišel na to, když si jel do Valtic pro svůj obraz s názvem Madona nesená mravenci. "Já sám jsem přišel o čtyři obrazy," řekl loni pro iDnes.cz Franz.

"Zaměstnanci zámku je neodborně vyřezali z rámů a my našli jen dřevo, občas je někde vidět zbytek plátna přichycený k rámu. Kam se plátna poděla, těžko říct. Možná si s nimi někdo přikryl jahody na zahradě nebo je spálil," řekl před rokem Franz.

Mezinárodní výtvarné sympozium Velký formát se v jízdárně valtického zámku konalo každoročně v květnu již od roku 1992. Moderní výtvarníci při něm vytvářeli rozměrná díla, z nichž část zůstala uložena v areálu zámku. Loni v březnu pak Tlusták telefonicky oznámil policii, že tato výtvarná díla zmizela.

„Vyšetřování ale ukázalo, že je sám nechal zničit,“ řekl Cupal. Lze předpokládat, že ke stíhání se přidají i poškození autoři a budou po památkáři žádat náhradu vzniklé škody.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tacoo ( 3. dubna 2015 16:05 )

Asi si myslel, že jsou to hadry, do kterých si malíři utírali štětce. To by si musel myslet každý, kdo není úplně slepý.

japos22 ( 3. dubna 2015 15:11 )

Tam musí pracovat zvláštní zaměstnanci - nic je nepřekvapí

polemika ( 3. dubna 2015 15:07 )

člověku se chce až říct,že člověk co se pohybuje mezi uměním co mají hloubku a duši,a jsou skutečným dílem tvořivého člověka,nemohl ani jinak...

santini ( 3. dubna 2015 13:45 )

Já vím,že ničit cizí díla je svinstvo,ale tyhle bych spálila i já

Zobrazit celou diskusi