Ze tří ohlášených shromáždění, z nichž dvě byla romská a jedno protiromské, bylo jedno dnes dopoledne zrušeno. Šlo o akci na podporu etnické menšiny. Policie z celého města nechala vyklidit kontejnery, i další předměty, které by bylo možné použít jako zbraně. Na hlavním náměstí bylo 300 demonstrujících proti Romům. Samotný protest proběhl bez násilností.

Zatím je klid

Poté, co ke shromážděným promluvil Pavel Matějný ze skupiny Čeští lvi, asi 300 účastníků se vydalo na ohlášený pochod městem. Situace ve městě, které je známé žhářským útokem na romskou rodinu z roku 2009, byla klidná. "Tato akce v žádném případě není protiromská nebo rasistická. Kriminalita je jen jedna. Všichni by měli být postihováni jedním metrem," řekl v proslovu k účastníkům shromáždění pravicových extremistů Matějský.

Ve Vítkově jsou všechny složky policie

Ve Vítkově jsou všechny složky policie – městská policie, kriminálka, speciální pořádkové jednotky, zásahovka, dopravní policie, psovodi i policejní vrtulník. Vjezd do města je zcela uzavřen, policie kontroluje a zastavuje každé vozidlo. Po cestujících chce mimo jiné doklady. Policie před akcemi svolala tiskovou konferenci. Starosta města Pavel Smolka řekl: „Jsme připraveni shromáždění zrušit v případě, že dojde k porušení zákona.

Video
Video se připravuje ...

Účastníci demonstrace proti Romům dorazili do Vítkova Blesk

Radikálové půjdou v místech, kde popálili Natálku

Náměstek hejtmana severomoravského kraje Josef Babka dodal: „Znervózňuje mě, že na místě, kde došlo k brutálnímu napadení romské rodiny – známý případ popálené Natálky – půjdou demonstranti, kteří chtějí řešit rasovou otázku. „Máme všechny jednotky a složky policie v akci, jsme připraveni zasáhnout,“ dodal krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Fotogalerie
22 fotografií