Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Romové smutní: Pohřbili svého zesnulého krále!

Autor: shp, Ivana Žáková - 
18. října 2012
07:40

Stovky Olaššských Romů z celé Evropy dnes zamířily do Ostravy. Rozloučily se tam se svým zesnulým králem Janem Lipou (†72). Obřad začal v deset hodin v katedrále Božského Spasitele. Odtud pak smuteční průvod vyrazil na hřbitov, kde srdceryvné loučení pokračovalo. Král byl již pohřben, obřad stál statisíce korun.

Lipa zemřel v pondělí v nemocnici na následky selhání srdce. „Dlouhé roky pak žil i v USA a Kanadě. Do Česka se vrátil po roce 1989. Ovládal několik jazyků. Byla to respektovaná osobnost,“ řekl Lipův advokát Stanislav Brtník, který ho před soudem zastupoval několikrát.

Smuteční průvod vyrazil

Romové se za doprovodu policie vydali za pohřebním vozem, který veze tělo Lipy do smuteční síně. Vedle automobilu šli Olachové pěšky a rmoutili se nad ztrátou svého krále. Spolu s nimi šla i kapela, která mu hrála na poslední cestu. Jak je u Romů zvykem, dávali houslistům za smyčce tisícikorunové bankovky.

Královi věnují cenné předměty

Romové dorazili se smutečním průvodem do katedrály Božského Spasitele. Svému králi do rakve vkládali cenné předměty jako zlaté prsteny nebo mobily. Romové věří v posmrtný život, a proto dávají do rakve věci, které měl nebožtík rád. V rakvi se objevily peníze, zlaté šperky, alkohol, cigarety, svaté obrázky a karty. Podle zvyklostí nechali přátelé zesnulému na cestu na onen svět zahrát jeho oblíbené písně.

Video  Pompézní pohřeb krále olašských Romů  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Pohřbu se účastní 600 Romů

Pohřbu se účastnílo asi 600 lidí, Romové přijeli z osmi zemí světa. Mimo jiné i ze Spojených států, Jugoslávie, Itálie, Slovenska, Polska nebo Německa. Při smuteční cestě hráli muzikanti dechovku. Bylo jich osm, podle tradice musí být v sudém počtu. U rakve pak zpívali královi příbuzní. Když se rozezněly varhany, začala mše a všichni Romové se začali modlit.

Král byl uložen na hřbitově

Lipa byl po obřadu převezen na hřbitov. První motlitbu provedl farář, následovalo rozloučení se stovkou jeho příbuzných, kteří byli k rakvi voláni jmény v olašském jazyce. Poslední rozloučení provedl Lipům syn Baninko, který by se podle otcova přání měl stát jeho nástupcem. Na hřbitově hodinu hrála kapela, která dostávala jednu tisícovku za druhou. Nejvíce pohřeb prožívala Lipova dcera Babinka, která si na znamení smutku ustřihla vlasy a neustále hladila jeho rakev.

Dceru museli odtáhnout

Nakonec pozůstalí zasypali rakev různobarevnými květinami a myrtou. Lipa byl pohřben v rakvi Kennedy, která stojí až sto tisíc. Samotný pohřeb stál několik stovek tisíc. Po jeho konci museli příbuzní odtáhnout Babinku ze hřbitova pryč. Dobrovolně tělo svého otce nechtěla opustit...

Lipa zažil kočovný život

Lipa se narodil 19. ledna 1940 v obci Beluša na Slovensku. Před smrtí žil už jako starobní důchodce v Ostravě-Hrabůvce. Za svého mládí zažil ještě kočovný život olašských Romů. Novým králem by se měl stát Lipův mladší syn.