Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak jsem byla na Rockym v sokolovně aneb kino jinak

Autor: Kateřina Kycltová - 
28. listopadu 2011
16:18

Jít do kina znamená v dnešní době pro většinu z nás koupit si drahý lístek, ještě dražší popcorn a usadit se do pohodlné sedačky. Parta mladých lidí z Prahy se rozhodla tyto zažité konvence změnit. Jejich projekt se jmenuje Cinema Royal a poslední představení mohli jejich fandové shlédnout tuto sobotu. V čem to bylo jiné než v klasickém kině? Seděla jsem se zhruba pěti sty neznámými lidmi v teplákovkách z osmdesátých let ve staré sokolovně na Žižkově a koukala na slavný film o boxerovi Rockym. Jinak zkrátka bylo úplně všechno.

Připrav se na sakra těžkou makačku, která vyvrcholí na pražským Žižkově, v sobotu 26. listopadu. Přesně tak zněla první indicie, kterou jsem od organizátorů Cinema Royal zhruba před měsícem obdržela. Abych však e-mail s informacemi mohla dostávat, musela jsem se zaregistrovat na jejich internetových stránkách. Jinak než z mailů se totiž o chystaném představení dozvědět nejde.

Zhruba po týdenních intervalech začaly chodit další, malinko podrobnější informace. Postupně jsem se tak dozvěděla, že mám být v sobotu, v osm hodin večer na žižkovském Tachovském náměstí a na sobě mám mít buď kožený obleček doplněný džínovými kalhotami, kterým se kdysi říkalo "plísňáky". Varianta číslo dvě: sportovní oděv spartakiádního typu. Po dlouhém zvažování volím sportovní úbor ala legýny, bodýčko, čelenka a vyrážím směr Žižkov.

Ochutnej tu pravou drogu

Na místě se začínají shlukovat další účastníci, většina zvolila jako já sportovní oblečení. Skupinka lidí ve vytahaných teplákovkách nebo kožených oblečkách vypadá v osm hodin večer na Žižkově opravdu kuriózně. Po chvíli se začne ozývat hudba z blízkého tunýlku, který vede do Karlína. Že by organizátoři? Hádám sama pro sebe. Partička mladých lidí postává a zpívá u plechové sudu, ve kterém plápolá oheň. Co to má být? Nikdo neví. „Jsem tady už asi po páté a myslím si, že dneska to bude film Rocky,“ svěří se mi se svými tipy na dnešní promítaný film návštěvnice Tereza. Po chvíli podupávání se konečně začne něco dít. Organizátoři nám postupně rozdají lístečky s tím, že jestli chceme poznat tu pravou drogu, tak ať jdeme hned do TJ Žižkov, který je v ulici vedle. Vydáme se tam.

Divadlo, film, párty

Uvnitř staré žižkovské sokolovny jsou už připraveny židličky, žíněnky, lavičky a hlavně obří plátno a před ním skutečný boxerský ring. Bude to Rocky, to je tutovka! Šušká si nedočkavý dav. Po chvíli se zhasnou světla, organizátoři, ti kteří před pár okamžiky ještě venku tančili kolem ohně, nás všechny slavnostně přivítají se slovy: „Co sedíte, koukejte všichni vstát, tady nejste v kině!“

Zhruba pět set lidí vstává a shlukuje se kolem ringu. Následuje úvodní představení v podobě boxerského zápasu a pak už samotné promítání filmu. Opravdu jde o slavný snímek Rocky. Atmosféra je výborná! V zápětí mi i dochází, proč ten oheň v plechovém sudu na začátku…jde o jednu z prvních scén právě z filmu o Rockym.

„Dneska je to už osmé naše představení. Před tím jsme pořádali akce na Hlavním nádraží, na závodišti ve Velké Chuchli nebo třeba ve skladu kulis Národního divadla,“ říká mi při krátkém rozhovoru během promítání Dan, z teamu stojícím za akcemi Cinema Royal. Projekt, který byl inspirován podobnou akcí v Londýně, charakterizuje jako speciální "ivent", který propojuje divadlo, filmy, párty a speciální dresscode. „Vždy je dané, v jakém převleku mají lidé přijít. Pokud dorazí bez kostýmu, tak je to ale jejich věc,“ uklidňuje Dan.

Team, který společně každé představení připravuje, je zhruba pětičlenný. „Máme na to určitý model. Nejprve se vybírá zajímavé místo, pak podle toho zvolíme film,“ prozrazuje taktiku.

Po zhlédnutí filmu následuje ještě grilování a diskotéka. Na další tajné "kino tak trochu jinak" se prý můžeme těšit na přelomu ledna a února…

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi