Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Karlštejn slaví 660. narozeniny

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Tereza Čopáková, Václav Raufer, ČTK - 
11. června 2008
05:00

I ten největší panovník si někdy potřebuje odpočinout. Karel IV. to pojal velkolepě a rovnou si nechal za tímto účelem postavit hrad.

Nazval ho 'skromně' Karlštejn a zakázal sem přístup ženám. A včera to bylo na den přesně 660 let, kdy se začal Karlštejn stavět.

10. června 1348 začal Matyáš z Arrasu se stavbou hradu Karlštejn (podle některých historiků je toto datum však nejisté). Slavnostní obřad položení základního kamene vykonal tehdy známý arcibiskup Arnošt z Pardubic. Stavba pak trvala až do roku 1365, kdy vysvětili Kapli sv. Kříže ve velké věži.

A za jakým účelem hrad panovník nechal postavit? Především jako důstojné místo pro korunovační klenoty, státní listiny a nejcennější relikvie římské říše. Sloužil ale i jako místo odpočinku panovníka a prostor pro důležitá jednání.

V době třicetileté války hrad přestal vyhovovat jako pevnost a poté, co jej vyloupila švédská vojska, postupně upadal a chátral. Teprve po návštěvě císaře Josefa I. v roce 1812 se začalo s postupnou opravou.

Skutečnou rekonstrukcí prošel až koncem 19. století. Podle odborníků však tato oprava, která dala hradu jeho dnešní vzhled, znamenala velký zásah do původní podoby objektu.

Hrad inspiroval také řadu umělců, například Karla Hynka Máchu či Jaroslava Vrchlického, jehož Noc na Karlštejně, která vycházela z pověsti, že na hrad nesměly ženy, byla úspěšně zfilmována.


Máme tu 12 bílých paní!

„Zatímco každý hrad má obvykle jednu Bílou paní, Karlštejn jich má hned dvanáct,“ chlubí se kastelán hradu Jaromír Kubů (55). Ten letos slaví spolu s Karlštejnem dvacáté výročí svého působení.

Možná se jedná o 12 duší služebných, které ve sklepení zavraždila Markéta Lazanská. Ta by se dala považovat za předchůdkyni Čachtické paní. Karlštejnská masová vražedkyně nicméně skonala v pražské hladomorně.

„Kromě bílých paní se zde podle pověsti potuluje i ovčácký pes. Údajně se jedná o psa Václava IV., který vladaři zachránil život. A to tím, že mu sežral večeři ze stolu. Pes zemřel a vládce nechal svého čtyřnohého přítele prohlásit za hrdinu. Ten se dodnes čas od času potuluje po komnatách,“ vyprávěl Kubů.


Stáhněte si do mobilu zvonění
Noc na Karlštejně - Lásko má já stůňu
705612 pošlete na 907 99 30
Cena SMS je 30 Kč vč. DPH. Provozuje Ringier ČR. Více na www.bleskmobil.cz