Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Klára Poláčková (28): První Češka na Everestu!

Klára Poláčková, první Češka, která zdolala Mount Everest
 (Autor: Focus Agency)
17. května 2007
01:00

Na ´střechu světa´, slavný Mount Everest vystoupila poprvé v historii Češka. Je jí horolezkyně Klára Poláčková

Silný vítr, sníh, mrazivé teploty. A do toho ve čtvrt na čtyři ráno středoevropského času vystupuje na 'střechu světa', slavný Mount Everest, první Češka v historii. Klára Poláčková (28) z Prahy se zapsala do dějin. Odvážná a zkušená horolezkyně má za sebou poměrně rychlý výstup na smrtící horu ze severní tibetské strany. Tady je expedice z pohledu Klářina deníku. 29. března - Pár hodin před odjezdem na letiště kategoricky oznámila, že nikam nepojede... bez ztraceného náramku. Naštěstí se našel... 4. dubna - Tak už jsem viděla Everest! Letadla do Lhasy by měla mít na levé straně větší okna a vpravo snad protizávaží... 11. dubna - Menu 'velikonoční' večeře sneslo i vaječný chod... Everest se zdá být tak blízko! Zbývá ale ještě dlouhých 20 km. 13. dubna - V mezitáboře není proč se zdržovat, zítra se nám snad podaří rozbít vigvamy na nějakém místečku předsunutého tábora (6440 m). 16. dubna - První fázi přesunu s převýšením 500 m do mezitábora jsme zmákli za 5,5 hodiny. Teď mám za sebou druhou, konečně prospanou noc. 21. dubna - Cestu nám zpestřila 700 metrů vysoká kolmá ledová stěna. Šest hodin jsem se trápila na laně s batohem na zádech a s cepínem v ruce. 28. dubna - Probuzení do minus dvaceti pěti stupňů nevěštilo žádný lehký výstup. Další den ve znamení odpočinku. Sedmitisícová výška se nezapře. 5. května - Návrat do základního tábora. Base Camp jsem málem nepoznala, bylo tam tak pětkrát víc stanů. Byla mi dopřána sprcha. 11. května - V neděli bychom měli začít stoupat do nám už známého kempu 1 na North Col. Přes kemp 2 se dostaneme do posledního kempu 3, který se nachází ve výšce 8400 m. 16. května - Ve čtvrt na čtyři ráno středoevropského času stanula Klára na vrcholu Mount Everestu jako historicky první Češka!


Co teď už zvládla * 2005 - Aconcagua (6962 m) v Jižní Americe byla relativně snadnou kořistí, počasí výpravě přálo. * 2006 - Cho Oyu (8201 m) se stal mezníkem. Na tuto osmitisícovku vystoupila jako druhá žena ČR. * 2007 - Poláčková vystoupila na Everest se svým průvodcem Tašim Tenzingem, vnukem legendárního Tenzinga Norkeje, který s Edmundem Hillarym jako první stanuli na 'střeše světa' v roce 1953.
Kudy vystupovala * ABC 6 440 m - předsunutý základní tábor * tábor 7 100 m - Severní sedlo (North Col), zasněžená oblast * tábor 7 800 m - poměrně klidné místo pro táboření * tábor 8 400 m - cesta vede severovýchodním hřebenem * Everest 8 848 m - vrchol, 'střecha světa'