Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fotí akty, čepují pivo a učí!

18. listopadu 2006
01:00

Co dělají pravnuci slavných českých umělců? Jak vzpomínají na své slavné předky? Jaké to je být nositelem slavného jména?

Potomci slavných umělců často nezdědí ani trochu tvůrčích genů svých předchůdců. A tak třeba pravnuk Jaroslava Haška, autora nesmrtelného dobrého vojáka Švejka, točí pivo a pravnučka autorky slavné Babičky Boženy Němcové učí. A pravnučku spisovatele Zdeňka Jirotky... si teď můžete prohlédnout nahou! Pravnučka spisovatele Zdeňka Jirotky Modelka Kateřina Nováková Kateřina Nováková (20), uměleckým jménem Katcha Novak, se živí jako modelka. A s nahotou nemá problém. Blesku se podařilo získat její hodně sexy snímky, které přineslo listopadové číslo Playboye. Na rozdíl od silikonových krásek p ů s o b í Kateřina přirozeně a nádherně. Přitom v dětství trpěla kvůli své vyzáblé postavě mindráky. Školní přestávky probrečela na záchodech a kluci se jí smáli, že vypadá jako podvyživený indián. Říkali jí malej Novák! Z "ošklivého káčátka" se ale vyklubala půvabná dívka s m í r a m i 89-59-92. K profesi modelky se dostala oklikou přes různá povolání. A jak vzpomíná na slavného předka? "Svého pradědečka, spisovatele Zdeňka Jirotku, se kterým jsem pod jednou střechou do jeho dvaadevadesáti let žila až donedávna, jsem zbožňovala a obdivovala ho. Ale povahově jsem se podobala vždy spíš přehnanější verzi Saturnina, hrdiny jeho nejznámější knihy. Seriózní tvář i vystupování a zároveň ztřeštěné nápady, v tom všem jsem se zhlédla," říká Katka a jedním dechem tvrdí, že je černá ovce rodiny, ale přesto milovaná. A její touhy? Vždycky toužila mít sádrový odlitek svého pozadí. "Ten už pár týdnů doma mám," prozradila.


Pravnuk spisovatele Jaroslava Haška Hospodský Martin Hašek Se svým otcem provozuje Martin Hašek (27) v Lipnici stylovou restauraci. A s úsměvem točí hostům pivo. Na otázku, zda zdědil spisovatelské geny po pradědovi, říká: "Můj otec tvrdí, že jeden génius již v rodě stačí, a já se k jeho tvrzení přidávám. Náležitě si také odkazu praděda vážíme a o pivo, které milujeme, se zde u nás v hospůdce U České koruny s láskou staráme. Praděd si posílal služku třikrát denně pro pivo, přičemž do džbánu se jich vešlo 15! Tolik co on tedy zatím nevypiju!" Návštěvníky z celého světa Martin Hašek pohostí gulášem a také kalíškem slivovice paní hraběnky Kinské. "V ten moment cítím hrdost a zároveň poslání, že dokončuji to, co můj slavný pradědeček Jaroslav Hašek začal."
Pravnučka spisovatelky Boženy Němcové Učitelka Renata Němcová Skromná a pohledná Renata Němcová (27) žije v Praze a živí se jako logopedka. Momentálně je na mateřské dovolené se synem Františkem. Není držitelkou žádných autorských práv, přesto je na své jméno náležitě hrdá. "Se jménem Němcová se mi žije dobře, ale asi by se mi žilo dobře i s jiným jménem. Nevím, nezkoušela jsem to. S Boženou Němcovou jsem se nesetkala, takže nevím, jak by se mi žilo s ní. Jinak pociťuji závazek dělat čest rodině stejně, jako bych jej pociťovala, kdybych byla nositelkou jakéhokoliv jiného jména. Pár lidí už mi řeklo, že jsem slavné prababičce podobná. Že jsem její pravnučka, ale moc lidí neví. Nemám potřebu se chlubit něčím, co není moje zásluha. Nejsem si vědoma, že bych zdědila nějaké výrazné literární nadání, ale třeba se ještě projeví. Kdo ví...," usmívá se Renata Němcová.