Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak se věští z kávy?

3. června 2006
15:00

Až si budete dávat svoji oblíbenou voňavou kávu, zkuste si z "lógru" vyčíst, co vás čeká v budoucnosti, Blesk vám poradí pár triků, jak na to

Je to vůbec možné? Dozvědět se, co člověka čeká, z obyčejného "lógru" na dně šálku po dopití kávy? "Je," tvrdí skálopevně Marie Šafářová z jižní Moravy, která se věštěním z kávové sedliny zabývá už mnoho let. Z obrazců na stěnách šálku, ale i na podšálku, se o vaší budoucnosti dozví téměř všechno. Řekne vám ovšem jen to nejpodstatnější. A pokud právě prožíváte bouřlivé milostné období, vidí tam prý i konkrétní sexuální polohy. Z varné konvice stoupá pára a v šálku vedle ní je připravená káva na zalití. Rozumí se samo sebou, že nikoliv instantní, nýbrž mletá zrnková. A bude pěkně silná! To aby po vypití kávy v hrníčku zbylo co nejvíce sedliny, jinak nebude z čeho "číst". Šálek, z kterého už za chvíli silně zavoní čerstvě uvařená káva, je tentokrát pro mě. A je to tady. Nápoj je hotový a přistává na stolku přede mnou. "Teď kávu pěkně v klidu zamíchejte a pomalu vypijte," dozvídám se, co mám dělat. A tak s velkým odhodláním dozvědět se jako správná zvědavá ženská zase něco víc, piju pomalu svůj šálek "až do dna" a poslouchám paní Marii: "Je to speciální věštecká káva, protože je hodně tmavá a na porcelánu krásně usedá. V obchodě je k sehnání jen výjimečně, a tak pro ni jezdím do velkoobchodu. Začátečníkům ale určitě postačí i obyčejná mletá káva jakékoliv běžné značky ze supermarketu," vysvětluje. A nádobí? "Nejlepší je poctivě glazurované s jemnou strukturou, nikoli keramika používaná do mikrovlnky, která je hladká jako zrcadlo. Na ní totiž neulpí nic. A šálek by měl být světlý, nejlépe bílý!" Ten můj je v tu chvíli už skoro prázdný. Věštkyně jej uchopí a překlopí na podšálek. Ještě pár minut čeká, pak šálek odklopí a přebytečnou tekutinu slije. Pozorně se do něj zadívá a spustí, co mě v nejbližší budoucnosti s největší pravděpodobností čeká a nemine. "Tady to opravdu je, podívejte se," říká a na důkaz svých slov o tom, co prý zažiju, mi v mém šálku kávy ukazuje zcela zřetelné obrazce a siluety "osob, zvířat a věcí". O některých informacích vím bezpečně, že jsem je už slyšela od jiných věštkyň. Že by na tom tedy opravdu něco bylo? Nicméně upozornění typu: "Tento měsíc si dávejte pozor na krádež fotoaparátu a v autě buďte opatrná na náraz zezadu," mě přeci jen dostává do kolen. I tohle se prý dá poznat z obyčejného "lógru". Uvidí to však každý? "Kdo má zájem o věštění a nejvíc ze všeho ho bude přitahovat právě kávová sedlina, po určité době to uvidí. Porozumění symbolům je něco jako porozumění písmenům v abecedě, ale pak už nejvíc záleží na intuici jedince a na jeho schopnosti informace pospojovat," vysvětlila Nedělnímu Blesku Marie Šafářová. Pro ni samotnou bylo rozhodujícím momentem v kariéře "kávové věštkyně" to, když z "lógru" přečetla tragické úmrtí v rodině své přítelkyně. "Tehdy jsem jí to neřekla, protože jsem si nebyla jistá, ale od té chvíle vím, že to prostě funguje. A potvrzují mi to i mí klienti, kteří se ke mně vracejí," dodává.


Co znamenají jednotlivé symboly? Buďte trpěliví! V kresbách "lógru" hledejte obrázky a při jejich výkladu zapojte svou fantazii. Bota - faleš Rybička - těhotenství Sluníčko - radost, láska a štěstí Kotva - zaměstnání a zakotvení Kočka - faleš a zrada Obrysy postav - po určité době poznáte, jestli postava nebo silueta patří ženě nebo muži. Když je postava hodně tmavá, bude mít významné postavení. Někdy lze zcela rozlišit i rysy v obličeji. Delfín, velryba - dálky, osvobození se Ptáci - informace a nové zprávy Letadlo - cesta Schodiště - úspěch a kariéra Slon - moudrost a štěstí Lev - síla Pes - věrnost Květina - je-li rozkvetlá, znamená lásku Jak zbohatnout? Objeví-li se v kávové sedlině šikmý křížek, jakým vyplňujeme např. sloupce ve sportce, symbolicky vyjadřuje výhru. Pokud uvidíte i konkrétní čísla, klidně si na ně vsaďte. A pak se nechte překvapit. Velmi pravděpodobné je, že vyhrajete.