Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pohřeb Filípka (†18), který byl 10 let v kómatu: V bílé rakvi s liliemi mu na poslední cestu zahráli Slunce, seno...

Autor: lvi, Vlaďka Hradská - 
9. prosince 2013
12:29

Na dvě stě smutečních hostů se sešlo na pohřbu Filipa Němce (†18), který zemřel minulý týden v náručí své matky poté, co byl 10 let po neštěstí na školním výletě v bdělém bezvědomí.

Obřad, který trval zhruba půl hodiny, byl pro všechny velmi emočně vypjatý. Zahájila ho ústřední melodie z populární série Slunce, seno…, jelikož Filip měl zmíněné filmy velmi rád.

U bílé rakve, lemované zlatými ornamenty a posetou liliemi, se posléze vystřídali smuteční řečníci. První žena, která promluvila, vyzdvihla nelehký osud Filipa, který se narodil jako šťastné dítě a do školy nastoupil jako jeden z nejšikovnějších žáků. „Až hrubá nedbalost pedagogů zapříčinila tragické následky pro jeho následný život,“ uvedla ve smuteční řeči. Během monologu téměř všichni přítomní v první řadě, včetně matky Martiny, plakali.

Během obřadu vystoupil i dlouholetý ředitel centra pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením Arpida Jiří Jankovský, který vyzdvihl především sebeobětování a péči právě matky Filipa. Zmínil, že právě v Arpidě udělal Filip nejvíce pokroků, když začal mrkat a mírně vnímat emoce.

Selhaly mu orgány

 „Bojoval do poslední chvíle. Nejhorší pro mě byla ta bezmoc. Věděla jsem, že mu už nemůžu pomoci. S velkými problémy jsme se potýkali od srpna. Jeho organizmus už to neutáhl, selhaly mu orgány,“ řekla před časem Nedělnímu Blesku nešťastná matka.

Příběh Filipa z Cizkrajova na Jindřichohradecku obletěl před 10 lety republiku. Odjel na školní výlet a zpátky se domů vrátil jako nemohoucí človíček s nevratně poškozeným mozkem. Dvacet minut se topil a učitelé si toho nevšimli, nikomu nechyběl... Následky byly tragické. Nevnímal, nemluvil, neviděl, nemohl jíst ani chodit. Maminka navzdory prognózám věřila, že medicína pokročí natolik, že Filipovi pomůže. Život podřídila péči o syna.

„Chtěla jsem mu dopřát důstojný život v jeho nedůstojném stavu,“ řekla před časem. A to se jí podařilo.

Vysoudili téměř 15 milionů

Soud později rozdal chybujícím pedagogům podmínky. Rodiče pak vysoudili téměř 15 miliónů Kč na péči.

Video Pohřeb Filipa Němce, který byl deset let v bdělém bezvědomí. - Vladimíra Hradská
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

strnad86 ( 10. prosince 2013 10:45 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

w.mojko ( 9. prosince 2013 20:56 )

teda, bola som ako vedúca podnikového tábora s deťmi tri týždne raz- a nikdy viac! Deti som nespustila z očí, v noci som nespala, stále som mala oči na stopkách, čo by sa mohlo stať...(ako šiestačka v tábore som bola očitým svedkom, keď dievčinka napriek zákazu vedúcich prebiehať cez cestu sa vyšmykla z rúk vedúcej, čo ju chcela zadržať vbehla rovno pod náklaďák-celoživotné psychické následky vedúcej aj matky dievčaťa ) nestalo sa nič, ale vrátila som sa ako z galejí.

anka ( 9. prosince 2013 19:54 )

souhlas

anka ( 9. prosince 2013 19:54 )

clarabella ( 9. prosince 2013 18:31 )

Upřímnou soustrast rodičům a všem co měli Filipka rádi. Je to pro něho vysvobození. Ad peníze: nikomu do nich nic není a jen a jen věci rodiny, jak s nimi naloží.

Zobrazit celou diskusi