Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Terorista z Londýna: Je to britský islamista. Bezpečnostní složky ho nepovažovaly za hrozbu

Autor: shp - 
23. března 2017
12:29

Celý svět se nyní ptá, kdo je muž, který ve středu zaútočil před parlamentem v Londýně. Terorista nejdříve najížděl ve voze do lidí a po nabourání z něj vyběhl a začal noži bodat do náhodných kolemjdoucích. Podle britské premiérky Theresy May šlo o britského islamistu.

Jak se muž vyznávající radikální islám jmenuje, bezpečnostní složky ještě neprozradily. Podle premiérky May to je kvůli tomu, že v současnosti probíhá stále vyšetřování a v jeho zájmu není odhalit identitu islamisty.

Prozradila však, že šlo o Brita, který byl již v minulosti sledován kvůli násilnému radikalismu. Bezpečnostní složky ho však nyní nesledovaly, protože podle nich nepředstavoval hrozbu. Tyto domněnky se ukázaly jako liché.

Dění v Londýně po teroristickém útoku sledujeme online

Video  Rekonstrukce útoku v Londýně: Takhle terorista zabíjel  - Reuters, Hudební banka, Assassinator Switch
Video se připravuje ...

V minulosti ho vyšetřovala MI5 kvůli obavám z napojení na extremisty. Byl však okrajovou postavou. Případ navíc sahá hluboko do minulosti. V současném hledáčku tajných služeb už nefiguroval,“ vysvětlila May.

Podle jejího prohlášení nyní muž napojený na větší buňku nebyl a jednal na vlastní pěst. Nicméně dodala, že v souvislosti s případem bylo zadrženo osm osob při razii v Birminghamu. Velká Británie se podle ní nesmí před terorismem třást.

Musíme ukázat, že naše hodnoty přetrvají a teroristé nikdy nevyhrají. Musíme také ukázat, že držíme spolu,“ prohlásila. Útok si vyžádal čtyři mrtvé včetně islamisty a 40 zraněných. 28 z nich zůstává v nemocnici. Stav některých je vážný.

Video  Žena skočila do Temže a přežila útok teroristy. Podívejte se na klíčový okamžik  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Vše o útoku v Londýně čtěte ZDE

Zobrazit celou diskusi