Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sankční seznam Ukrajiny budí ve světě zděšení. Jsou na něm i dva Češi

Autor: mb - 
17. září 2015
11:00

Ukrajina ve středu zveřejnila nový sankční seznam, na kterém je bezmála 400 společností a jednotlivců. A reakce na sebe nenechala dlouhou čekat – organizace na ochranu novinářů i světová média jsou „šokována“. Kyjev vyhodnotil jako „hrozbu“ pro Ukrajinu i novináře, kterého unesli teroristé z Islámského státu.

„Jsme šokováni výnosem prezidenta Porošenka (49), který postihuje i mezinárodní média působící na Ukrajině… Označit novináře za potencionální hrozbu národní bezpečnosti není adekvátním postupem. Tento sankční list dokonce podkopává ukrajinské zájmy tím, že blokuje informování o politické krizi pro čtenáře ve světě,“ píše se na stránkách Rady na ochranu novinářů, což je americká nezávislá organizace se sídlem v New Yorku, která pomáhá žurnalistům v tísni již od roku 1981.

„Černá listina“

Na seznamu jsou novináři ze 16 zemí z Evropy, Blízkého východu i centrální Asie. Mluví se o nich jako o „opravdové nebo potencionální hrozbě národním zájmům, státní bezpečnosti, suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny“. Na „černé listině“ skončili žurnalisté ze světových médií jako např. El País, Die Zeit, RT nebo BBC.

„Jedná se o ostudný útok na svobodu médií. Tyto sankce proti novinářům BBC jsou naprosto neodůvodněné. Naši novináři informují o událostech na Ukrajině nezávisle a objektivně. Vyzýváme ukrajinskou vládu, aby je ze seznamu okamžitě odstranila,“ prohlásil šéf zahraniční sekce BBC Andrew Roy.

V nemilosti u Islámského státu i Kyjeva

Na sankční list se dostal i španělský novinář Antonio Pampliega, což vzbudilo ve světě rozpaky. Španělský žurnalista a jeho dva kolegové totiž zmizeli v červenci v Sýrii. Má se za to, že padli do zajetí do rukou sadistům z Islámského státu. Stejně jako na Ukrajině, i v Sýrii pracovali na reportáži o občanské válce.

Mezi světovou elitu se dostali i dva Češi, konkrétně místopředseda Národní demokracie Ladislav Zemánek (24) a senátor Jaroslav Doubrava (67, KSČM).

Senátor Doubrava je ovšem na zařazení na „černou listinu“ hrdý: „Jaká čest! Dostat se mezi taková respektovaná média. Kyjev zřejmě nemá zájem na tom, aby se svět dozvěděl, co se na Ukrajině doopravdy děje.“

Ani Ladislav Zemánek si ze zařazení na sankční seznam hlavu nedělá: „Upřímně, moc mě to netěší. Na druhou stranu, nemohu vyloučit, že se na Donbas znovu v listopadu nepodívám, jestli budu pozván.“ Kyjev zařadil oba dva Čechy na sankční seznam právě kvůli jejich účasti na volbách na Donbase, kterých se zúčastnili jako pozorovatelé loni na podzim.

Boj proti „ruské propagandě“

Kyjev ovšem sankční seznam obhajuje, dle ukrajinských úřadů je třeba bojovat proti „ruské propagandě“. Sankce jsou prý navíc nutné kvůli volbám, které se chystají na podzim na východě Ukrajiny. „Je to nezodpovědné rozhodnutí. Proto musí být naše odpověď rázná a jasná,“ vysvětloval sankční seznam ukrajinský prezident Porošenko (49).

Kromě mezinárodních médií jsou na seznamu i média ruská, novináři mají např. zakázán vstup na Ukrajinu, a pokud již mají víza, budou zrušena. Zákaz má platit jeden rok. Kromě novinářů jsou na seznamu např. ruští soudci, kteří nařídili vazbu ukrajinské pilotky Savčenko, společnost Aeroflot, ruský ministr obrany Sergej Šojgu (60), čečenský prezident Ramzan Kadyrov (38) a stovky dalších společností a jednotlivců.

„Demokratická“ Ukrajina

Po masivních demonstracích na tvz. Majdanu a státním převratu v roce 2014, který vedl k pádu tehdejšího prezidenta Janukovyče (65) se k moci dostala proevropsky orientovaná vláda. Přestože politici jasně prohlašovali, že se chtějí vydat demokratickou cestou po vzoru Evropy, lidsko-právní organizace upozorňují na vzrůstající vliv extrémní pravice v zemi a zvětšující se moc oligarchů.

aluman ( 17. září 2015 16:00 )

reakce na 15.27. K tomu může dojít i v případě že nic neudělaj.

aluman ( 17. září 2015 15:58 )

Jak komu.

aluman ( 17. září 2015 15:56 )

Že by byl skoro celý svět sluníčkářský? To díky bohu není. To je jen nemnoho pomatených jedinců, kteří jsou ale na rozdíl od těch normálních hodně slyšet. Seznamy podle názoru? O žádných nevím a nezajímaly by mě ani kdyby byly. Ale třeba zveřejnění seznamů podvodníků i s fotkama, to bych bral. To by se pak ke mě chodilo vybrečet podstatně měně podvedených seniorů. Tudíž určité seznamy by byly určitě velice užitečné aniž by bylo podstatné jestli je má někdo rád nebo ne.

japos22 ( 17. září 2015 15:40 )

Pokud dá někdo na černou listinu El País, Die Zeit nebo BBC, tak už to hodně smrdí

japos22 ( 17. září 2015 15:27 )

Můžou si dělat, co chtějí, ale až budou zase natahovat ruce, tak můžou dostat nasr/áno na hlavu

Zobrazit celou diskusi