Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Další rána pro Petra Kramného: Nejvyšší soud definitivně utnul jeho stížnosti

Autor: ČTK - 
5. dubna 2018
14:10

Nejvyšší soud zamítl dovolání Petra Kramného v kauze křivého obvinění policisty. Kramný, odsouzený na 28 let za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě, policisty podle obžaloby nepravdivě nařkl, že ho při výslechu napadli. Kramného Okresní soud v Ostravě uznal vinným, avšak další postih mu soudkyně neukládala s ohledem na výjimečný trest vyměřený za dvojnásobnou vraždu.

Nejvyšší soud rozhodl už před časem. Ostravský okresní soud verdikt nebude komentovat, dokud nebude doručen všem zúčastněným stranám, uvedl pro ČTK jeho mluvčí Lukáš Delong.

Kramného obhájkyně Jana Rejžková řekla, že rozhodnutí už do datové schránky dostala a ve čtvrtek jej prostudovala. "Soud dovolání odmítl," řekla. Dodala, že zatím neví, zda v této souvislosti bude podávat ústavní stížnost. "Bude záležet na rozhodnutí klienta," řekla.

Případem křivého obvinění policistů se zabýval Okresní soud v Ostravě předloni v prosinci. Soudkyně tehdy uznala Kramného vinným z křivého obvinění. Policistu, který jej vyslýchal, Kramný obvinil, že se vůči němu dopustil násilí. Žádný trest ale soud Kramnému neuložil. Upustil od toho, protože 28 let vězení, jež už Kramný dostal za dvojnásobnou vraždu, je podle soudů trestem dostatečným.

Nařčení z křivého obvinění Kramný odmítal a tvrdil, že stížnost na údajné napadení sepsal jeho tehdejší advokát bez jeho vědomí. Z této obhajoby vycházel i odvolací soud a opět ji neuznal. Soudce se navíc pozastavil nad tím, že Kramný ani po opakovaných výzvách nezprostil dřívějšího advokáta mlčenlivosti, aby u soudu o okolnostech stížnosti mohl promluvit.

Kramný byl už odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v Egyptě zavraždil elektrickým proudem manželku a dceru. Rozsudek už je pravomocný, Vrchní soud v Olomouci ho potvrdil. Kramný vinu od počátku popírá. Případ, který řešil Nejvyšší soud, s touto kauzou souvisí jen přes vyšetřování vraždy: Kramný obvinil policistu, že ho ponižoval a bil při výslechu.

Ve stížnosti podané Generální inspekci bezpečnostních sborů je uvedeno, že policista Pavel Tvrdý Kramného uhodil do hlavy, až spadl na zem. Později ho údajně postavil ke zdi a dvakrát mu o ni hlavou udeřil. Podle okresního soudu Kramný jednal s úmyslem přivodit Tvrdému potíže v práci. Při prověřování stížnosti inspekce nezjistila, že by se Tvrdý násilí dopustil. Policista uvedl, že obvinění mělo vliv na jeho práci, protože byl krátce předtím povýšen a o údajném násilí se dozvěděli jeho podřízení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině