Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matějko (2) bojuje s rakovinou: Zbývají mu tři roky života!

Matejko so svojím ťažkým osudom statočne bojuje.
Matejko so svojím ťažkým osudom statočne bojuje.  (Autor: vbj)
Autor: vjb - 
2. srpna 2009
05:03

Matějko musel absolvovat sérii chemoterapií, po kterých následovala těžká operace v Praze. Tím však jeho utrpení zdaleka neskončilo. Statečný chlapeček musí během následujících dvou měsíců podstupovat ozařování.

Jeho matka věří, že to zvládne. Ve snech si představuje, jak ho poprvé vede do školy, jak prožívá první lásku, nebo jak maturuje.

Matějko Moravec (2) byl ještě před rokem zdravé, usměvavé a velmi živé dítě. Štěstí rodičů však zkomplikovala zákeřná choroba. Ta se projevila tak, že chlapeček začal ztrácet stabilitu v nohách. Lékaři v Bratislavě mu následně zjistili nádor na mozku.

Cez týždeň je s chlapčekom v nemocnici mamička, cez víkend otecko Cez týždeň je s chlapčekom v nemocnici mamička, cez víkend otecko | vbj

Nádor byl moc velký
Statečný chlapeček musel podstoupit operaci a po ní několikaměsíční léčbu chemoterapií. I přes intenzivní léčbu se však nádor zvětšil a rodiče se rozhodli svěřit chlapce do rukou pražských odborníků. A ani špičkovému týmu odborníků se nádor nepodařilo úplně odstranit.

Matějova matka teď vkládá poslední naděje do synova ozařování. To by měl chlapeček podstoupit až třicetkrát. Tento týden ho absolvoval už potřetí. „Byly jsme s doktorkou překvapené, jak Matějko bojuje. Ozařování probíhá bez uspání, což by bylo riskantnější. Spánek by totiž zkomplikoval příjem jídla přes sondu a ta může být odpojená jen hodinu,“ říká Matějkova máma, která je na svého syna velmi hrdá.

Sní o běžném životě
Matějkovi rodiče si uvědomují, že jejich těžce nemocnému synovi možná zůstávají jen tři roky života, ale stále věří, sní a modlí se, aby se uzdravil. U jeho nemocničního lůžka se obětaví rodiče střídají. Přes týden je u něj maminka a víkendy s Matějkem tráví otec.

„Někdy se přistihnu při tom, že tajně myslím na to, jak Matějko jde se mnou poprvé do školy, nebo jak si spolu s celou rodinou užíváme dovolenou. A hlavně, že jsme už všichni zdraví,“ prozradila nejtajnější sny Matějova máma.


Toto všechno už Matějko podstoupil:
Zdlouhavé vyšetření a krutou diagnózu – nádor na mozku
Těžkou operaci mozku v Bratislavě
Ozařování a chemoterapii
Náročnou operaci mozku v Praze
Další až třicetinásobné ozařování

aapricot89 ( 5. srpna 2009 12:50 )

at se ji jeji sny vyplni a Matejkovi preji, aby to co vsechno musel za svuj kratoucky zivot vytrpet melo smysl a stal se zazrak a chlapecek se uzdravil. A jak vsichni vime, s pomoci Bozi, zazraky se deji.

meha ( 2. srpna 2009 20:51 )

dalsi inteligent, to nema cenu ani komentovat...

hani ( 2. srpna 2009 20:07 )

ze rakovina jsou infekcni choroba. Genetycka. Deti ne musi jej onemocnet - jeste musi mit dobrou imunni system. Jenom lecba teto nemoce stoji dobre penize a prote nikdo ne chce zastavit takovy binec. Znam dost rodice kteri nakazi svoje deti pro penize. Je to nemozne, jenom jsou.Rakovinu dobre lecit dietou jako za fenilketonurie. Pomuze taky. Ne muze jist cokoladu, vodu z lahve, bily chleb, maso slepic. A moc byt na svezem vzduche.

maxicek333 ( 2. srpna 2009 19:50 )

doufam,ze neni moc magoru jako je ploutev...at mu upadnou ty nechutne prsty co to pisi,ja mam deti dve,a je jedno jestli je vetsi nebo mensi a jakej ma rozum,ale nemohla bych zit ani bez jednoho,muj syn me dal za svuj kratky zivot tolik lasky a stesti,ze bych zit bez nej nemohla,vam mozna umrelo dite v rodine,ale ne vam osobne,protoze lidi bez srdce mit deti nemuzou mit vubec,pokud je spravedlnost...malemu preju at to zvladne,mamince tolik sily a at mu da tolik lasky ktera ho z toho dostane,a at maji tak skveleho tatinka jako ma muj syn...maxicek

kumi ( 2. srpna 2009 16:29 )

NEVĚŘÍÍM ŽE SE TI NĚCO TAKOVÉÉHO STALOJESTLI JOOO NECH SE LÉÉČIT!!!     SI NEMOCNEJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ

Zobrazit celou diskusi