Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Mapa povodní: Nejvíce zasažená místa v republice

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: brum, ČTK, Zpravodajové Blesku - 
25. června 2009
14:06

Jeseník nad Odrou, Nový Jičín, Valašské Meziříčí - místa v republice, která letošní povodně zasáhly nejvíce. Kde všude s nimi ještě bojují?

356295:gallery:true:true

Nový Jičín
Mrtvého muže, pravděpoodbně bezdomovce, našli záchranáři u říčky Grasmanky. Stovky domácností Novojičínska zůstaly bez elektrické energie, 2000 rodin je bez plynu či vody. Museli evakuovat 200 seniorů z Domova důchodců v Novém Jičíně. Pod vodou skončily sklepy v obcích Mořkov, Životice, Hodslavice, Šenov u Nového Jičína.

Žilina u Nového Jičína
Zemřela zde jedna žena.

Životice
Našli zde jednoho utonulého muže.

Černotín na Hranicku
Našli zde jednoho utonulého muže.

Jeseník na Odrou
Nejvážnější situace. Zemřeli zde tři lidé. Dvaadevadesátileté ženě selhalo srdce při záchraně před vodou. Voda strhla několik domů a desítky dalších poškodila. Hasiči s policisty na člunech propátrávají zatopenou obec a prověřují místa, kde by ještě mohli najít těla.

Valašské Meziříčí
Další z obětí je muž z Valašského Meziříčí (25), kterému selhalo srdce. Přívalová vlna s sebou odnesla také jeho vozidlo a tato událost jej patrně natolik rozrušila, že dostal infarkt. Velká voda se doslova přehnala centrem Valašského Meziříčí, jeho místními částmi, dále pak Zubří, Zašovou a Lešnou.

Kunín
Dva senioři z Bernatic u Kunína zemřeli zřejmě na srdeční selhání poté, co se k nim kvůli vodě nedostali včas záchranáři.
V autě, které v Kuníně uvěznila velká voda, málem porodila Lenka Mužíková (33) z Pohoře u Oder. Ženě přispěchala na pomoc porodní asistentka. Malý Šimon se nakonec narodil v pořádku v novojičínské nemocnici.

Bludovice
Voda zde strhla autobus. Později se ukázalo, že byl zaparkovaný a prázdný.

Vsetín
Na Vsetínsku se vylilo několik toků a zaplavily až stovky domů. Řada úseků silnic mezi Vsetínem, Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm je pod vodou. V Zubří je několik utopených aut.

Lipník nad Bečvou
Desítky stejných domů z vepřovice se zde změnilo v hromadu trosek.

Jeseník nad Bečvou
Hasiči evakuovali 45 lidí, z nichž si mnozí zachránili životy útěkem na střechu domu.

 

Vodohospodářskou mapu ČR najdete ZDE!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi