Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Evropská komise posílá Česko kvůli uprchlíkům k soudu. Babiš za to tepe Chovance

Autor: zst, ČTK - 
7. prosince 2017
16:27

Brusel posílá Česko, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu kvůli odmítání uprchlických kvót. Novinářům to ve čtvrtek řekl první místopředseda komise Frans Timmermans s tím, že pro nejde o žádné překvapení. Naznačil ale zároveň, že věc stále může vyřešit změna přístupu trojice zemí. To odmítá prezident Miloš Zeman i nově jmenovaný premiér Babiš (ANO). Ten kvůli tomu zkritizoval dosluhujícího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Podle europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) ale není jasné, co se stane, pokud Česko odmítne případnou pokutu zaplatit.

Miloš Zeman nadále v žádném případě nechce, aby se Česko zachovalo podle Timmermansova návrhu, tedy aby změnilo svůj postoj. Blesk.cz to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Kvóty považuji za vměšování do vnitřních záležitostí České republiky nebo jakéhokoliv jiného státu,“ prohlásil během tiskové konference před dvěma dny. Podle mluvčího jde o neměnné stanovisko.

„O pohrůžce žalobou jsme samozřejmě věděli, a přesto vláda i parlament na povinné kvóty nepřistoupily. Naší filozofií bylo pomáhat tam, kde problémy vznikají, tedy na a za hranicemi EU. Pokud se toho bude i nová vláda držet, bude to v pořádku,“ reagoval na stejný dotaz také ministr vnitra v demisi Milan Chovanec (ČSSD).

Babiš: Budeme chtít stažení žaloby

Čerstvě jmenovaný premiér Andrej Babiš se ale nevzdává a hodlá bojovat nejen proti kvótám, ale i proti evropské žalobě. „Budeme vyjednávat s Evropskou komisí o stažení žaloby, protože rozhodnutí a hlavně načasování je velice nešťastné, nevhodné vzhledem k vnitropolitické situaci u nás,“ napsal v SMS zprávě Blesk.cz šéf hnutí ANO s tím, že detaily nezná, protože agendu měla na starost v minulé vládě ČSSD.

„Pokud vím, tak pan Chovanec nikdy s komisařem pro migraci osobně nejednal, aby pro Českou republiku vyjednal pozici bez žaloby. On a pan Sobotka by měli odpovídat na tyto otázky. Musím se s tím celým obeznámit,“ doplnil Babiš s tím, že kvóty nadále považuje za nesmysl, který jen podporuje „popularitu extremistických stran v Evropě“. Stanovisko ČR chce prezentovat příští týden na summitu EU.

To jsou hloupé a zbytečné osobní útoky. Na různých zahraničních fórech jsem osobně migraci řešil mnohokrát. I za účasti pana komisaře. Držím panu novému premiérovi palce, aby byl úspěšnější,“ reagoval na jeho slova Chovanec.

„Evropská komise si dál podřezává větev. Místo přijetí tvrdých opatření, řešení migrace a jejích příčin se neefektivně zaměřuje pouze na její důsledky. Kvóty nic neřeší a my je odmítáme i za cenu pokuty. Je naší povinností bez váhání hájit národní zájmy a v první řadě bezpečnost občanů,“ uvedla k rozhodnutí komise také 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Co bude dál? Kdo ví...

Co se stane, pokud Česko setrvá na své pozici a nejen, že migranty podle kvót nadále přijímat nebude, ale postaví se na zadní i co se týká případné pokuty? To v tuto chvíli zřejmě nikdo neví.

„Na toto není jasná odpověď. Toto není žádným evropským právním předpisem upraveno. Pokuta by zřejmě narůstala. Ale že by to mohlo vést k vyloučení České republiky z Evropské unie, či omezení našich práv v Unii, to si nemyslím,“ řekl Blesku.

Video  Exministr spravedlnosti a současný europoslanec Jiří Pospíšil o řešení uprchlické krize  - Foto Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Škrcení peněz ze strukturálních fondů by asi také první na řadě nebylo. „To s tím přímo nesouvisí. Respektive politicky ano a může se proti nám začít na půdě bruselských organizací začít vést debata jako o státu, který chce výhody, ale odmítá platit. Zatím mám ale pocit, že většina zahraničních politiků, včetně předsedy Evropské komise pana Junckera, odmítá spojovat téma kvót s dotacemi,“ dodal.

Kvóty měly pomoci Itálii a Řecku

Česko, Polsko a Maďarsko podle komise dál neplní své povinnosti plynoucí z programu jednorázového přerozdělování žadatelů o azyl v rámci Evropské unie, přestože soudní dvůr EU na počátku září potvrdil jeho platnost. Odpovědi trojice zemí na stanovisko komise byly neuspokojivé a státy nenaznačily, že se na věci chtějí začít podílet.

Mechanismus kvót měl pomoci Itálii a Řecku, kam se uchýlilo množství uprchlíků mířících do Evropy ze severu Afriky.

Řízení s Českem, Polskem a Maďarskem zahájila komise 15. června. Soud může rozhodnout o vysoké jednorázové pokutě či opakovaném penále do chvíle, než trojice zemí své povinnosti splní. Program, na kterém se státy přes odpor ČR a dalších států shodly v roce 2015, skončil po dvou letech v září. Předpokládal přesun až 160 000 lidí, ostatní státy si ale dosud převzaly jen o něco více než 30 000 osob. Timmermans ve čtvrtek upozornil, že v Itálii a Řecku je stále několik tisíc lidí, kteří byli do program zařazeni a čekají na přesun.

Pokud ČR a další země, které komise kvůli kvótám poslala k soudu, změní přístup a ukáží snahu program plnit, situaci by to vyřešilo, míní Timmermans.

Evropská komise trvá na tom, aby pro případ vážné migrační krize v některé členské zemi existoval v EU trvalý mechanismus přerozdělování uprchlíků.

Video  Drsný střet policie a uprchlíků v Římě: Létalo kamení, policie nasadila vodní děla.  - Reuters
Video se připravuje ...

openha ( 18. ledna 2018 15:44 )

VČERA NA TV STANICI KINOSVĚT , VE VEČERNÍCH HODINÁCH BYL UVEŘEJNĚN DOKUMENT 3 DŽIHÁD, BYLO BY TŘEBA HO POSLAT VŠEM CO SI MYSLÍ,ŽE EVROPA NENÍ V NEBEZPEČÍ PŘED ISLÁMSKÝMI UPRCHLÍKY !!! JE TO TAK, JAK SE ŘÍKÁ V DOKUMENTU, ZAČÍT BUDOVAT V EVROPĚ MEŠITY,INFILTROVAT SE DO VLÁDNÍCH FUNKCÍ,ARMÁDY,ŠKOL,MNOŽIT SE A KONEČNĚ PŘEČÍSLIT VYMÍRAJÍCÍ KŘESŤANY V EVROPĚ !!! VEDOUCÍ ISLÁMU MAJÍ DOKONALOU PŘEDSTAVU JAK MÁ SVĚT VYPADAT POD VLÁDOU ISLÁMU, V DOKUMENTU O TOM PŘÍMO MLUVÍ A JDOU ZA TÍM Z NAPROSTOU JISTOTOU VÍTĚZŮ !!! PODLE NICH VŠECHNO CO NENÍ ISLÁM JE ODPAD NEBO BEZVĚREC !!!

miro 49 ( 9. prosince 2017 08:39 )

Když nezaplatíme, doufám, že budeme okamžitě vyloučeni z EU.

marais ( 8. prosince 2017 19:22 )

Hele, v Rakousku je migrantů hafo, úmluvu V4 Slovensko porušilo a uhnulo, super jednání, že?

marmat ( 8. prosince 2017 18:58 )

JAK JE VŮBEC MOŽNÉ psát a zároveň být 100% "POD VLIVEM" ??? - No je S tímto nikem, IQ a v tuto noční hodinu = 00:41 (!!!), říkají tyhle zdenkové psovi slečno

marmat ( 8. prosince 2017 18:51 )

Že neuměl v Bruselu jako Rakousko, Slovensko....podat pořádné vysvětlení a nabídnout EU taktickou variantu dřív, než VŠE VYHNIJE o úloze Zaorálka lze diskutovat zároveň

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa