Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Miliardář Sehnal promluvil o Nečasovi na kandidátce ODA. I cestě na severní pól

Autor: Václav Lang - 
26. dubna 2017
05:50

Šéf obnovené Občanské demokratické aliance (ODA) Pavel Sehnal, který patří mezi české miliardáře a spravuje několik desítek firem, si nepřipouští, že by jeho strana byla v krizi. Naopak už se prý těší na volby. V rozhovoru pro Blesk.cz odmítl kritiku kvůli obsazení vlivného politika z éry Milana Jančíka i kvůli své nedávné expedici na severní pól. 

Pořád ještě platí, že se s ODA chystáte na letošní sněmovní volby?

Stoprocentně. Už máme nakoupené billboardy, připravené vizuály, takže už se těšíme.

Před měsícem jste uspořádali náborovou kampaň. Někteří vaši kritici tvrdí, že se k vám ale členové nehrnou.

Dnes máme asi 150 členů a myslím si, že to asi odpovídá našemu plánu. Cílem není mít stovky a stovky neaktivních členů, my spíš děláme takovou selekci, kdy chceme, abychom o lidech měli patřičné informace, abychom věděli, že budou platnými členy politické strany. Protože je rozdíl mezi voličem a členem strany. U voliče je potřeba, aby pár dní kolem voleb projevil sympatie, zatímco od člena strany se očekává dlouhodobější práce. Stát se členem politické strany je skoro jako vybrat si pojišťovnu pro životní pojištění.

Čili to nepovažujete za nějakou kritickou situaci, že máte teď i po pár měsících 150 členů?

Když se podíváte na některé další strany, tak třeba strana Věci veřejných měla, tuším, jenom sedm členů. Největší stranou jsou dnes komunisté, kteří mají 40 tisíc, ale třeba Babišovo hnutí ANO má po pěti letech jenom dva a půl tisíce členů. Myslím si, že je to naprosto adekvátní tomu, že jsme zahájili činnost v polovině ledna letošního roku. Cílem není nabrat velký počet lidí, kteří by pro tu stranu nepracovali.

Zaslechl jsem i kritiku směrem k vám, že si raději jezdíte na severní pól místo toho, abyste třeba jezdil za lidmi do krajů a víc pracoval pro stranu.

Všechno člověka nějak posílí. Ta výprava na severní pól trvala deset dnů, to je asi jako běžná dovolená, kterou si občan umí představit. Člověk absolvuje třeba několik závodů tady po Evropě (Sehnal se závodně věnuje cyklistice, běhu na lyžích a jachtaření, pozn. red.), ale to jsou vždycky nějaké víkendové závody. Na druhou stranu člověk si v takové vzdálenosti uvědomí, jak pošetilí jsou u nás čeští politici, že jsou složité věci jinde, než je jejich politické hašteření.

Pavel Sehnal ve stranickém videu o tom, proč volit ODA:

Zevnitř vaší strany zaznívá i určitá kritika ohledně osoby Jana Skalického, o kterém se říkávalo, že je šedou eminencí na Praze 5, někteří ho dokonce označují za kmotra. Nevadí vám, že máte takového člověka z éry nechvalně proslulého starosty Milana Jančíka v předsednictvu strany?

Pan Skalický je zkušený politik, v politice pracuje víc než deset let a já vždycky říkám, že kdybych hledal ředitele do tiskárny, tak taky budu hledat člověka, který už nějakou velkou tiskárnu provozoval. Pro mě je pan Skalický posilou v týmu, protože má zkušenosti z reálné politiky, má na starosti zakládání základních organizací v Praze, myslím, že už jich založil 11. Jeho přístup je velmi konkrétní, velmi pracovitý a já si jeho práce vážím.

Dříve zaznělo, že spolupracujete s některými externími poradci jako třeba s Jiřím Balvínem nebo expremiérem Petrem Nečasem. To pořád platí?

To platí úplně pořád, protože jsem do politiky vstoupil nedávno a oni už z ní mají dlouholeté zkušenosti. Takže s nimi náš postup konzultuji.

Ptám se proto, že pan Balvín mi říkal, že už spolu nějaký čas nekomunikujete. Vy říkáte, že spolu konzultujete, on mi říkal že tam teď není z jeho ani z vaší strany snaha nějak komunikovat.

To není o tom, že bychom měli pravidelné schůzky každý týden. Vždycky když je nějaké období, kdy připravujeme nějakou další metu, tak se potkáváme, mám těch konzultantů několik desítek, protože - jak říkám - dělám ty věci odpovědně, takže na každý resort mám takovou dvou až pětičlennou skupinu, s kterou ty věci konzultuji...

Když jsem se bavil s panem Balvínem v lednu, tak nevylučoval, že by za ODA na podzim kandidoval do Sněmovny, teď to odmítá, dokonce jsem měl z jeho odpovědi pocit, že se od vás distancuje. Řekl, že vám sice poskytl jednorázovou konzultaci, ale už se na něj nikdo neobrací, on se neobrací na vás. Působí to spíš tak, že už se angažovat nechce...

Tak to nevím. My si tykáme, jsme spolu velcí přátelé už několik let. Na kandidátku s ním tedy vyloženě nepočítáme. My bychom ty osobnosti samozřejmě rádi představili tak nějak uceleně, komplexněji, ale celá řada z nich budou třeba tváře nové. Tady mám zase trošku vyhraněný postoj. Potkal jsem se možná s několika desítkami exministrů a podobně. Já je označuji za takové čistokrevné politiky a jsou to pro mě lidi, kteří třeba nemají dostatečně vyvinuté takové konstruktivní myšlení, co máme my podnikatelé. Jako že uděláme nejdřív to a pak tohle, a schopnost vytvořit si priority.

Z těch desítek ministrů se jedná jmenovitě o koho?    

Bývalé ministry financí jsem viděl a tak dále. Teď je nechci jmenovat, abych je nepoškodil. 

To znamená třeba Vlastimil Tlustý?

Třeba. Jestli potřebujete nějaké jméno.

S ním jste se tedy bavil o nějaké případné spolupráci?

Já se s těmi lidmi potkal spíš proto, abych se od nich naučil, jak v politice postupovat. Někdy to pro mě bylo přínosné a někdy z nich mám pocit, že ti lidé dělali politiku jako politiku, ale chybí tam taková ta manažerská zkušenost a možná v mnoha případech i odpovědnost za rozhodnutí.

Co se týče onoho setkání s bývalými ministry, jednalo se i o nějaké angažmá? Bude za vás třeba někdo z nich kandidovat ve volbách?

Nepředpokládám, že bychom do čela kandidátky stavěli nějaké dřívější politiky.

A na nějaká nižší místa ano?

Spíš ani tam. Spíš hledám lidi s nějakou manažerskou zkušeností. Alespoň aby v jejich životopise byla nějaká zkušenost s tím, že něco řídili.

Na kandidátky tedy máte koho dát?

Ano, máme tam koho dát. A nespoléháme na staré politické sochy.

Takže třeba ani s panem Nečasem, který vám také radil, nepočítáte?

Kdyby pan Nečas měl všechny své dřívější kauzy vypořádány, tak bych mu velmi rád nabídl místo v jakékoli pozici v politické straně, protože si ho velmi vážím. Je to nesmírně slušný a pracovitý člověk, ale obávám se, že bych mu tím ublížil, protože všechny své záležitosti z dřívějška ještě nemá zcela vyřešeny, takže by to pro něj nebylo dobře.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 26. dubna 2017 11:34 )

Že by nový Babiš? Jsem miliardář a tak si taky nějakou tu stranu pořídím. Teď ještě nějaké lidi, kteří můžou být v jakékoliv straně a rozjedeme to.

auslak ( 26. dubna 2017 08:57 )

v Čechách by se našlo ještě hoooodně hrobařů někteří to dotáhli až na rozložení a pád vlády i se svou kurtizánou z kantýny

mirkazam ( 26. dubna 2017 08:01 )

Tak spolupráce s některými externími poradci,konkrétně s expremiérem Nečasem,tak to vám nažene hodně voličů....a ještě pani Nagyová /Nečasová / by mohla taky nějakou tou radou přispět..a ta,jak se ukázalo se vyzná v tlačenici...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa