Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Spisy StB znovu „pod zámkem“? Rozhodne Ústavní soud

Autor: zst - 
29. srpna 2016
12:40

Otevřené archivy StB možná brzy skončí. V nejbližší době se očekává rozsudek Ústavního soudu, který posoudí konflikt svobodného přístupu k informacím a práva na ochranu osobních údajů. Jak soud rozhodne, je složité předvídat. Informují o tom Hospodářské noviny.

Výzkumníci, novináři, ale také široká veřejnost může aktuálně čerpat z otevřených archivů státní bezpečnosti. Možnost podrobně zkoumat svazky komunistické tajné policie, a poznávat tak moderní české dějiny, je ale v ohrožení. Ústavní soud totiž zřejmě v první polovině září rozhodne, jak to bude s přístupem dále.

Proti sobě totiž stojí dvě ústavní práva, a pokud soud upřednostní soukromí dotčených lidí, žadatelé se dostanou jen k torzům spisů, kde budou chybět nejpodstatnější údaje.

Místo jmen jen černo

Jak by mohl v takovém případě přístup k informacím ze svazků StB vypadat, ukazuje deník na případu nejznámějšího českého špiona ve službách tajné policie Karla Köchera. Jeho příběh sepsal díky informacím z archivů Vladimír Ševela.

Pokud Ústavní soud rozhodne ve prospěch ochrany osobních údajů, musel by dát Köcher se zveřejněním svazku písemný souhlas. To by se zřejmě nestalo a archiv by následně musel spis vydat se začerněnými osobními údaji. Kniha by pak pravděpodobně vůbec nevznikla.

Omezení se obávají také archiváři, kteří soudce upozornili na to, že by to „fakticky znemožnilo bádání v novodobých historických pramenech“. Zatížilo by je to také administrativně. Někdo by totiž „začerňování“ musel udělat a během toho ověřovat, zda dotyční ještě žijí a podobně.

Soudí se bývalý vězeň

Za sporem stojí paradoxně požadavek bývalého politického vezně. Archiv bezpečnostních složek totiž médiím zpřístupnil spis, ve kterém byly mimo jiné uvedeny také zmínky o jeho trestech za kriminální delikty.

Nejvyšší soud následně případ vyhodnotil jako konflikt dvou ústavních práv. Rozhodnutí už Ústavnímu soudu (ÚS) trvá dva a půl roku. Průtahy způsobilo množství posudků a komentářů, které bylo třeba vypracovat. Jde tak o jeden ze dvou nejstarších případů, které bude plénum soudu posuzovat.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský byl znovu jmenován 7. srpna 2013. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský byl znovu jmenován 7. srpna 2013. | čtk

Podle deníku se na stranu osobních údajů postaví téměř jistě předseda ÚS Pavel Rychetský. Podle senátorky a bývalé soudkyně ÚS Elišky Wagnerové budou ale zřejmě ve většině „konzervativci“, tedy soudci, kteří omezení přístupu prosazovat nebudou. „Bude to nejpolitičtější případ, který soud v posledních letech projednává,“ komentovala případ Wagnerová, která by byla pro zavření archivů.

jote ( 29. srpna 2016 15:53 )

pracující plebs žádný nárok na svobodné informace nemá, ten má makat, držet hubu, kupředu levá/pravá, platit daně, večer kouknout na zprávy kde mu řeknou jak má výbornou vládu, skouknot po stopáté opakovaný film/seriál, zalézt do pelechu aby byl v šest ráno ve fabrice a roztáčel kola pětiletky, popř desetiletky, patnáctiletky, dvacetiletky a makal aby se komunističtí kapitalisté měly dobře. urá, urá, urá

agfor ( 29. srpna 2016 13:35 )

Pročpak ? To už zase nebudeme smět vědět, kdo nás udával, protože si dneska za to žije jako pr*se v žitě ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa