Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemřel Miroslav Tichý, ženy šmírující fotograf

Autor: ČTK, šim - 
13. dubna 2011
14:42

V zahraničí ho uznávali, u nás ho nikdo skoro neznal. Fotograf a podivín Miroslav Tichý (†84) se dočkal první velké výstavy v Praze teprve nyní. Rozsáhlá výstava před měsícem skončila. Miroslav Tichý v úterý zemřel.

Pořídil desetitisíce fotografií, fotil jich stovky každý den, vlastnoručně vyrobeným foťákem, který schovával pod kabát, jež proto ani v létě nesundával. V Kyjově, kde celý život žil, platil za podivína. Bydlel v polorozbořeném domě po rodičích. Nemyl se a nepřevlékal, nedbal na sebe a miloval víno a ženy.

Právě ty jsou na všech jeho fotografiích, focených zpoza kabátu. Do jeho hledáčku se dostaly stehna, kotníky, klíny, ňadra žen všech typů postav každého věku. Každá jeho fotka je originál. Jsou přesvícené, tmavé, neostré, některé dokresloval tužkou, zvýrazňoval klíny, linie ženského těla.

Posledních patnáct let už nefotil. Tvrdil, že ho jeho fotky nezajímají. Díky německým kurátorům, kteří jeho dílo doslova objevili pro svět, se proslavil. Jedna jeho fotografie se prodává až za 300 000 korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

siroky11 ( 13. dubna 2011 23:37 )

a nyní když zemřel, tak se všichni ( televize, tisk, internet, atd.) mohou po.rat: To je to "čecháčkovství"

paja296 ( 13. dubna 2011 17:41 )

o jednoho šmíráka míň!

Zobrazit celou diskusi