Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rekonstrukce operace, při níž ulovili ďábla bin Ládina

Autor: Richard Veselý, vk, apk - 
4. května 2011
00:25

INFOGRAFIKA: Dlouhé měsíce plánování a poté několik hodin strachu. Bílý dům zahájil největší protiteroristickou operaci v historii. Její cíl byl jasný. Zabít Usámu bin Ládina (†54). A pečlivě naplánovaná akce skončila k radosti celé Ameriky na výbornou. Boj s terorismem tím ale zdaleka nekončí. Pouhý den po zabití krále světového terorismu vyšlo najevo, že skupina islamistických fanatiků působila několik let i v Česku. Prošli dokonce výcvikem přímo u afghánského Talibanu.

Byla to výzva i pro jednu z nejlepších bojových jednotek světa. Operace Geronimo, nazvaná podle bojovného náčelníka Apačů, která probíhala hluboko v území Pakistánu, se však vydařila. Po čtyřiceti minutách mohli bojovníci ze speciální jednotky amerického námořnictva SEAL Team Six, hlásit prezidentu Obamovi do Washingtonu "Mise splněna, Geronimo byl zabit při akci."

Amerika mohla oslavovat. Deset let po útoku na newyorská dvojčata se bin Ládin dočkal spravedlivé odvety. Tou však nyní hrozí radikální islamisté. A nebezpečí se nevyhýbá ani Česku. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadržel devět lidí, osm z nich už bylo obviněno z podpory terorismu! Jde o první podobný případ u nás. Vše vyšlo najevo jediný den po zveřejnění zprávy o zabití bin Ládina!

Jak ulovili bin Ládina

Srpen 2010 - Američané začínají sledovat bin Ládinova kurýra

Američtí agenti začali pomocí satelitů a tajných služeb sledovat muže, který byl známý pouze pod jménem Kurýr. Měli zprávy, že by se mělo jednat o důvěrníka bin Ládina. Informace o jejich blízkém vztahu získali od vězňů z Guantánama, které kvůli tomu mučili. Agenti také získali předběžné informace o tom, kde by se měla nacházet rezidence dlouho hledaného teroristy.

Září 2010 - Víme, kde se skrývá

Úředníci CIA informovali o svých zjištěních amerického prezidenta Baracka Obamu a zaslali mu satelitní snímky místa v Pákistánu, kde se údajně ukrývá bin Ládin.

886716:gallery:true:true

Únor 2011 - Příprava na útok

Obama vydává příkaz, aby agenti zahájili přípravu na útok.

29. dubna 2011, Washington, 8:20 - Zabijte ho

Probíhá důležité jednání v Bílém domě. Identita muže, kterého považovali za bin Ládina, byla s velkou pravděpodobností potvrzena. Dotyčný žije v pákistánském městě Abbottabád. Obama proto vydal rozkaz, aby byl jejich cíl zabit.

1. května 2011, Afghánistán/ Pákistán, 22:00 - Poslední průzkum

Speciální agenti CIA a američtí elitní vojáci se připravují na cestu do Afghánistánu, odkud se později přesunují na pákistánské letiště, aby byli blíže svému cíli. Připravují se helikoptéry, rakety, zbraně... Zároveň se také trénují vojáci na vražednou misi, vše musí klapnout podle plánu. Znovu se prozkoumávají satelitní snímky objektu, kde se terorista skrývá.

Pevnost, v které se ukrýval nejhledanější terorista na světě. Pevnost, v které se ukrýval nejhledanější terorista na světě. | Profimedia.cz

1. května 2011, Washington, 15:30 (Pákistán, 00:30) - Rokaz k akci

Barack Obama sedí ve své kanceláři v Bílém domě. Komando ho informuje o svých krocích. Obama dává pokyn k útoku. Nejdůležitější část celé akce právě začíná.

Abbottabád, 01:00 - Operace Geronimo začíná

Čtyři vrtulníky vylétají směrem k bin Ládinově rezidenci.

Abbottabád, 01:09 - Zabití bin Ládina

Bin Ládin použil řenu jako živý štít. Bin Ládin použil řenu jako živý štít. | Infografika Blesk.cz

Ozývá se silná exploze. O ní mimo jiné informuje i jeden obyvatel města Abbottabád na sociální síti Twitter. Netuší, že právě popisuje supertajnou akci. „Doufám, že to není začátek něčeho hnusného,“ líčil své dojmy na Twitteru. Později mu dochází, co se kousek od něj událo. „Ty jo, jsem ten kluk, který živě blogoval o útoku na Usámu, a nevěděl o tom.“ Poté, co po zuby ozbrojení vojáci vrazili do objektu, neměl proti nim bin Ládin žádnou šanci. O několik minut později zasáhly teroristu dvě střely. Na místě zemřel. Jeho totožnost potvrdila i bin Ládinova manželka, která byla v době útoku v domě.

Abbottabád, 01:30 - Odváží bin Ládinovo tělo

Mrtvolu bin Ládina odvážejí helikoptéry do Afghánistánu, kde mu mají být odebrány vzorky DNA. O smrti dlouho hledaného teroristy nesmí být žádné pochybnosti.

Abbottabád, 01:49 - Bílý dům oslavuje

Ani ne čtyřicet minut od zahájení operace se v kanceláři Bílého domu ozývá veselí a radostné pokřiky. Mise se zdařila.

Washington, 22:35 - Informování médií

Barack Obama míří na setkání s tiskem. V přímém televizním přenosu oznamuje, že se jim podařilo zabít Usámu bin Ládina.

AKCI SPECIÁLNÍCH JEDNOTEK ZOBRAZÍTE KLIKNUTÍM NA OBRÁZEK

Policie zadržela v Česku nebezpečné teroristy

Pouhý den po zabití krále světového terorismu vyšlo najevo, že skupina islamistických fanatiků působila několik let i v Česku. Prošli dokonce výcvikem přímo u afghánského Talibanu. Lidé pocházející z Kavkazu a z Bulharska jsou členy islamistické skupiny Jamaat Shariat, která podporuje mezinárodní terorismus. Jeden z mužů měl u sebe doma i samopaly, náboje a granát…

Islamistická skupina působící v Česku byla podle všeho velmi nebezpečná. Při domovních prohlídkách zajistili detektivové kromě náboženské literatury i falešné doklady, razítka různých státních institucí, přístroje na výrobu dokladů, padělané bankovky a také větší množství drog.

Měli zbrojní arzenal

886719:gallery:true:true„Na území Česka bylo zadrženo celkem sedm osob. Další dvě osoby se nacházely na území SRN. Celkem jde o osm mužů a jednu ženu ve věku od třiceti do dvaapadesáti let,“ uvedl mluvčí útvaru ÚOOZ Pavel Hanták a dodal: „Tyto osoby pocházejí z oblasti severního Kavkazu a Bulharska. Obviněno bylo zatím osm z nich.“

U jednoho ze zadržených, jednatřicetiletého Čečence, který žil v Praze, našli policisté celýzbrojní arzenál! 886720:gallery:true:true„Jednalo se o ruční granát, několik samopalů, revolver, pistoli a takřka osm stovek ostrých nábojů různých ráží. Dále byly zajištěny padělky tuzemské měny v hodnotě asi 200 tisíc korun,“ popsal Hanták. Podezřelou skupinu sledovali čeští policisté už od roku 2008.

Nyní ale detektivové zjistili, že se podezřelí chystají vycestovat z Česka, a museli urychleně jednat. Úkolem organizace Jamaat Shariat je p886721:gallery:true:trueodpora teroristických skupin v severním Kavkazu. Název by se dal volně přeložit jako Bratrství šarii nebo Bojová jednotka šarii, šaria je islámské právo. „Osoby, které působily v Česku, zajišťovaly falešné osobní doklady, finanční prostředky, zbraně a výbušniny,“ dodal mluvčí. Obviněným hrozí až deset let vězení. S policisty zatím nespolupracují a odmítají vypovídat.

marmelada ( 4. května 2011 17:06 )

Na F1 dnes říkalik že je to názor Klause/ vymyšlený Bin Laden/ Nic není černobílé a někdy je obtížné analyzovat co je dobré a co už není a co je možné akceptovat nebo tolerovat a co je už za čarou. Takové situace přicházejí, s takovými lidmi se setkáváme a musíme se to učit řešit. Již v minulostia se něco přehlídlo,něco zanebalo,něco podcenilo a je tu současná neutěšená situace. Musíme si nechat rentgenovat podpatky a jsme otrávení z kontrol na letišti. Stojí to hodně peněz a každému rozumnému je jasné, že takto se s fanatickýmiá teroristy moc bojovat nedá. Ale jak ,když jsem vykročili špatnou cestou a jsem už tak daleko? Osobně mě to moc mrzí. Chyby jsou určitě na obou stranách, a asi tu chyběl a chybí skutečné osobnosti.

spajka ( 4. května 2011 14:18 )

A oni někoho upozorňovali,když v roce 2001 nechali spadnout dva mrakodrapy a zabili tři tisíce lidí?Provinili se snad něčím ?To je zase můj pohled na situaci.Američany vůbec nemám v lásce,ale tohle řešení schvaluji.Každý prezident,který si váží svých lidí a tím i jejich životů,by takto postupoval.

gevi ( 4. května 2011 14:08 )

To se vysmíváte tomu pravému. Kdybyste věděl, co jsem vystudoval ...no ale to je jedno. Odkud víte, že ty informace konspirátorů se zakládají na pravdě? Skutečně si myslíte, že by tajné služby neudělaly akci natolik sofistikovanně, aby se nedaly najít takto hrubé chyby ve vysvětlení událostí? Takže pokud tomu rozumím, žádná letadla do WTC nenarazila a stejně tak ani do Pentagonu. Všechno byla jen počítačová animace nebo jak to bylo. Nebo jak chcete vysvětlit to, co na vlastní oči viděly tisíce lidí pod dvojčaty? Mimochodem vaše vyjadřování, včetně vulgarismu, a pravopis svědčí o tom, že jste ducha prostějšího a takovým je snadné nakukat fantastické teorie. Jistě za běžných teplot hoření by se letadla nevypařila, to by spíš v proudu kyslíku shořel hliník, který je základem materiálu na draky letadel, ale to je bezpředmětné. Letadla tam evidentně byla.

roval ( 4. května 2011 13:50 )

Pokud vím, tak to, že je Bin Laden vymyšlený tvrdí Hájek a ne Klaus. Klaus nemusí sdílet názory svých spolupracovníků. Co se týká démonizace, je to věc daná tím, že vždy se snažíme najít jediného nositele zla. Tak je démonizována třeba ODS (nejsem její příznivce, ale tohle je příklad), že ona rozkradla celou naši republiku. Na tohle mi sto odpoví: A není to snad pravda? A to je právě ta démonizace.

ctenar ( 4. května 2011 13:04 )

USA se bude bát ještě víc, mám dojem. Tento způsob popravy poněkud divný zdá se

Zobrazit celou diskusi