Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Blesk.cz udeřil na nepoctivé pumpaře: Hledají výmluvy!

Autor: krč, rys, oce, zb, apk - 
12. ledna 2011
05:00

Zveřejnění nepoctivých pumpařů vyvolalo šok. Blesk.cz vyrazil na stanice, které od České obchodní inspekce obdržely nejvyšší pokuty a vyzpovídal řidiče i pumpaře. Zatímco většina vedoucích benzinek hledala výmluvy a chyby všude kolem sebe, část řidičů byla informací o "kvalitě" benzínu zděšena.

Přísnější kontroly a zveřejňování seznamu nekvalitních pumpařů. Tak chce Ministerstvo průmyslu a obchodu bojovat s nepoctivými čerpacími stanicemi. V pondělí zveřejnila Česká obchodní inspekce seznam hříšníků z roku 2009 a Blesk.cz, který již dlouho o tento krok ze strany ČOI usiloval, vyrazil na čerpací stanice, které obdržely nejvyšší pokuty. Vyzpovídat jejich zaměstnance i zákazníky.

Olešná: Nejvyšší pokuta v zemi 3 miliony Kč a zavřené benzinky

Čerpací stanice v Olešné na silnici z Havlíčkova Brodu do Čáslavi figuruje na čelním místě seznamu ČOI. V loňském roce zde inspekce udělila nejvyšší pokutu ve výši 3 miliony korun.

Pumpa v Olešné a další od stejné firmy v Hlinsku jsou z technických důvodů uzavřeny. Podle jednoho z bývalých zaměstnanců, který zde pracoval, se tak stalo poté, co byl majitel zadržen policií.

„Nedivil jsem se, že k tomu došlo. Byly na něho uvaleny exekuce. Ke konci jsme nemohli brát ani platební karty, neboť firma měla obstavené účty,“ uvedl bývalý zaměstnanec čerpací stanice. Podle něho se v okolí vědělo, že prodávají nekvalitní benzin a naftu.

„Stalo se, že lidem z okolí se hromadně porouchaly motory aut. Majitel ale všechny opravy zaplatil. Dokonce jsem některé lidi vyplácel hotově z pokladny benzinky,“ dodal bývalý zaměstnanec. Podle něho si jen těžko budou čerpací stanice získávat důvěru řidičů.

Mohelnice: Milionová pokuta zákazníky neodradí

Čerpací stanicí, která v loňském roce dostala podle seznamu České obchodní inspekce druhou nejvyšší pokutu, je pumpa společnosti Vena Trade na předměstí Mohelnice.

„Nevím, proč se vytahuje rok stará věc. Navíc my tady s pohonnými hmotami nic neděláme. Je otázkou, odkud nám to vozí,“ řekla Blesku vedoucí mohelnické pumpy, která odmítla prozradit jméno, a dodala: „Pokud jde o zákazníky, myslím, že je to neodradí. Máme dobré ceny a ti, co k nám jezdí dlouhodobě, jsou s kvalitou snad spokojeni.“

Její slova následně potvrdil řidič Lubomír Nesét (25) z Lukavice na Šumpersku. „Já sem jezdím dlouhodobě. Opravdu tu mají dobré ceny,“ řekl Blesku s tím, že seznam ČOI ho nijak neovlivní. „Nikdy jsem neměl po stránce kvality nejmenší problém, takže nemám žádný důvod sem přestat jezdit,“ dodal Nesét.

Úněšov: Pokuta 300 tisíc a zděšený zákazník

Jedním z nepoctivých prodejců pohonných hmot figurujících na seznamu České obchodní inspekce (ČOI) je čerpací stanice Gull Oil, s. r. o., v Úněšově na severu Plzeňska. Ta dostala od ČOI pokutu 300 tisíc korun. Benzinka stojí u hlavního silničního tahu z Plzně do Karlových Varů a o zákazníky nemá patrně nouzi.

Při čtvrthodinové návštěvě Blesku se tu stavili natankovat hned dva motoristé. „Jsem z toho v šoku. Tankuji tady jen občas. A to je asi moje štěstí. Když si to teď tak zpětně promítnu, tak se mi zdá, že někdy auto nejelo tak, jak mělo. Už tady tankovat nikdy nebudu. Nenechám si zničit auto,“ řekl Blesku šofér VW Rostislav Štourač (28) z Bezdružic na Tachovsku.

Jsou však i tací, kterým umístění čerpací stanice na seznamu ČOI vůbec nevadí a benzin tady tankují dál. „Já sem jezdím hodně často. Nikdy jsem neměl s benzinem, který jsem do auta načepoval, nějaké problémy. Vždy se na něj jezdilo bezvadně. Benzin tady budu brát určitě dál,“ uvedl šofér terénního mercedesu Jan Novák, který si tady benzin tankoval i do kanystrů.

A co tomu všemu říká obsluha čerpací stanice? „ČOI tady opravdu byla, ale nic neříkali. Já si sama tady tankuji do svého vozu a nikdy jsem neměla problémy. Za tím vším je konkurenční boj,“ sdělila čerpadlářka, která ovšem odmítla říci své jméno.

Košťany – Pokuta 200 000 Kč za přimíchávání nafty

Další z pokutovaných je čerpací stanice Košťany – Střelná na Teplicku. Zde kontrola odhalila Natural 95, ve kterém byla přimíchána motorová nafta.

„Nebyla to naše chyba, proti pokutě jsme se odvolali. Může za to dodavatel paliva, kterému se do cisterny s benzinem dostala nafta. Ten se už také k chybě přiznal,“ řekla Blesku spolumajitelka Carol Oil Hana Zeithammerová.

Řidiče, kteří včera u této pumpy tankovali, zpráva o nekvalitním benzinu nepříjemně zaskočila. „To jsem snad ani neměl vědět. Tankuju tu totiž dost často, mám tuhle pumpu při cestě do práce,“ reagoval Pavel Turek z Krupky.

Podle Zeithammerové se řidiči o svá auta bát nemusí. „Ta nafta tam byla v minimálním množství, v žádném případě nemůže dojít k nějakému poškození. Máme na to zpracovaný odborný posudek,“ uvedla.

rosomak ( 12. ledna 2011 08:48 )

Až bude kvalita paliv Shell, OMV, Agip stejná jako v Německu, proč ne. Ale po načerpání u stanice Shell u R1 směrem na Prahu to auto fakt blbě táhlo. Nemám zkrátka motor přeštelovaný na benzino-lihovou směs, na kterou se jezdí např. ve Švédsku... Nejkvalitnější PHM jsou paradoxně u Tesca, Globusu a Makra.

gogo ( 12. ledna 2011 08:31 )

Bohužel... Většina z nás si nevidí na špičku vlastního nosu. Svým nedomyšleným šetřením si řežou větev na které sedí...

barel ( 12. ledna 2011 07:45 )

Pokud nekteri cesti ridici nebudou brat benzin u pump jako treba Shell, OMV, Agip tak se nekvalitnich pumparu nezbavime. Kdyz nekteri musi jezdit pro ten levnej benzin do kteryho hned po odjezdu kamionu vyliji misto aditiv nejakej lih za 5.50Kč tak se nedivte, ze mame nekvalitni benzin. Kdy si spocitam na sobe ze na OMV maji benzin za 33.40Kč a o 500m dal na Unicornu 31,90 vezmu do nadrze 54litru tak na nadrzi usetrim 81Kč tak si odpustim jednu navstevu hospody nebo nejakou kravinku v hypermarketu kterou nepotrebuji. Osmdesat korun vyhodite ani nevite za co tak nevim proc ji nevyhodit za neco uzitecnyho. Kdy autu to prospeje jede lip a zere min. To jsme opravdu tak blbej narod? JE to stejny jak s potravinama radsi usetrim dve koruny a budu se u toho sklibit nez dve koruny ozelit a pochutnat si a podporovat vyrobce z cech....adios

gogo ( 12. ledna 2011 07:38 )

Panečku - to je slovo do pranice ! Kdyby to byla pravda. Namísto toho opět jen prázdá bulvární slova, slova, slova.... A ta gramatika .... hrůza a děs......

monikare ( 12. ledna 2011 07:25 )

opravte si popisek pod fotkou. "Benžín s přymíchanou naftou", to už snad ani nemůže být pravda....

Zobrazit celou diskusi