Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Piazzetu Národního divadla rozsvítí skleněné kostky

13. října 2015
16:44

Jako každý rok, i letos se významná pražská místa a budovy rozzáří a město tak nabídne úžasnou podívanou. Čtyři říjnové večery se budete moci procházet centrem Prahy a kochat se originálním světelným uměním. Mezi dvacítku světelných instalací se letos zařazuje také dílo největší specializované sklářské firmy na světě a českého designérského dua – DANCING CUBES / TANČÍCÍ KOSTKY.

Instalaci „DANCING CUBES“ navrhla známá designérská dvojice Jan Vacek a Martin Šmíd. Přetavením těchto skleněných tyčí do forem vznikly skleněné profily o úctyhodné délce 240 cm. To však není jediná zajímavost výsledného objektu.

Instalace DANCING CUBES byla vytvořena na míru do vybraného prostoru piazzetty Nové scény Národního divadla v kontextu se specifickým prostředím a okolní architekturou. „Obklopeni divadlem ze všech stran chceme návštěvníky pozvat na představení, kterého budou součástí a přímým účastníkem, budou ho spoluvytvářet a ovlivňovat,“ vysvětluje Jan Vacek.

Proč zrovna kostka?

Kostka představuje pro člověka synonymum pro důvěrně známý statický objekt, vždyť dům je vlastně také jedna velká kostka. Zároveň každého napadne, že by se kostka mohla kutálet / převracet / pohybovat se jako hrací kostka v Člověče, nezlob se. A jsme zpátky u hry. „Necháme rozpohybovat prostřednictvím světla a hudby velké skleněné kostky. Roztančí je profesionálové a doufáme, že se k nim připojí také návštěvníci,“ říká Martin Šmíd. Průběžné taneční performance a happeningy propojí pohyby světla s hereckou akcí účastníků.

DANCING CUBES budou otevřené a průchozí, vytvářené světelnými liniemi skleněných profilů, roznášejících světlo programované speciálním počítačovým softwarem. Zároveň nebudou v prostranství piazzetty jedinými kostkami. Doprovázet je budou stovky menších kostek uskupených do ochranného pláště fasády obepínajícího budovu Nové scény, kde působí Laterna magika, čili další instalace v pohybu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi