Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Viděl drtit těla demonstrantů, teď přijede do Prahy!

Autor: jos, pwf.cz - 
27. května 2009
11:27

Dvacet let od masakru na náměstí Nebeského klidu v Pekingu (Ťien an-men), kde čínská vláda krvavě potlačila poklidnou demonstraci dělníků a intelektuálů budou v Praze číst a hovořit tři nejvýznamější čínští exiloví spisovatelé současnosti. Nechybí mezi nimi také držitel Nobelovy ceny!

Čínské vládě se nepodařilo krveprolití na Ťien an-men ututlat. Ačkoliv její oficiální odhad hovořil v roce 1989 o dvanácti zabitých protestantech, usuzuje se, že na Náměstí Nebeského klidu zemřelo až tři tisíce lidí a dalších patnáct tisíc bylo následně pozatýkáno. Z nich asi tři stovky jsou ve vězení dodnes.

Do Prahy přijedou tito čínští spisovatelé:

MA JIAN

Ma Jian Ma Jian | Foto pro Blesk - pwf.cz

Očitý svědek masakru na Ťien an-men. Poté, co v Číně vydal svoji satiricky kousavou prvotinu Ukažte mi jazyk, bylo publikování jeho dalších knih oficiálně zakázáno. Téhož roku odešel do Hong Kongu a po jeho předání do správy Číně se usadil v exilu v Londýně. Zde vydal román Pekingské koma, líčící krvavé události na náměstí Nebeského klidu.


GAO XINGJIAN

Gao Xingjian Gao Xingjian | Foto pro Blesk - pwf.cz

Za takzvané Kulturní revoluce, kterou se vláda Mao Ce-tunga pokoušela převychovat nepohodlné umělce v zemi (odhady čísel perzekuovaných a zabitých občanů jdou do milionů) se musel skrývat a později spálit celý kufr svých rukopisů (ztraceno bylo čtrnáct dramat a další texty). Uprchl do exilu, přijal francouzské občanství a v roce 2000 obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Čínská vláda oficiálně Gaovo ocěnení odmítla s tím, že udělení ceny bylo politicky motivovaným činem.


YANG LIAN

Yang Lian Yang Lian | Foto pro Blesk - pwf.cz

V rámci převýchovy za Kulturní revoluce byl vypovězen na venkov, kde musel kopat hroby. Po návratu do Pekingu se zapojil do opozičního hnutí místních intelektuálů, jeho poesie byla označena za „nejasnou a zastřenou“ a na Liana byl vydán zatykač. V nepřítomnosti zbaven občanství zůstal na Novém Zélandě a posléze odešel do Londýna, kde žije dodnes.


Festival hostí 7. až 11. června 2009 Laterna magika

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa