Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Bruselský oslíček se otřásá! Špidla dostane penzi 30 milionů korun

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pet - 
25. března 2009
10:46

DISKUZE: Až eurokomisař Vladimír Špidla (57) skončí letos v úřadu, odnese si penzi téměř 30 milionů korun. Nejlépe placený Čech v EU se tak zřejmě stane i nejbohatším důchodcem...

Vyplývá to z analýzy organizace Open Europe, která "zlaté padáky" eurokomisařů ostře kritizuje. "Každý z eurokomisařů, kteří opustí svůj úřad tento rok, dostane více než milion liber (cca 30 milionů korun) v důchodových platbách a v přídavcích pro přesídlení a přechodové období," tvrdí Open Europe.

Špidla je nejlépe placeným Čechem v EU – s platem 541 tisíc korun měsíčně má víc než nejlépe placený český politik, prezident Václav Klaus, který má i s náhradami 398 700 Kč měsíčně či premiér Mirek Topolánek (základní plat bez náhrad 164 900 Kč)!

Špidla si přitom ve vysokých politických funkcích v Česku (premiér) a EU vydělal už neuvěřitelných 48 milionů korun (odhad Blesk.cz)!  Multimilionář Špidla se navíc těší mnoha výhodám, jako jsou příspěvky na kancelář, asistenty nebo tučné diety.

Bruselský oslíček se bude pro Špidlu otřásat i po té, co letos skončí v úřadu. Dál totiž bude pobírat důchod, který mu bude vyplácen od jeho 65 let, tedy za sedm let. Výše závisí na počtu let, ale nesmí přesáhnout částku zhruba 380 tisíc korun, což je 70 % platu.

Špidla pak bude ode dne, kdy opustí úřad, pobírat tři roky tzv. přídavek pro přechodné období. Aby pád z eurokomisařského platu nebyl tak prudký, bude dostávat až 65 procent platu, což je asi 350 tisíc.

Světová finanční krize pustoší Evropu i Česko. Miliony lidí přišlo o práci a stovky podniků krachuje. To ale vůbec nebrání evropským politikům, aby si vypláceli nehorázné odstupné. Jak se asi teď musí cítit například propuštění zaměstnanci zkrachovalých porcelánek, kteří skončili na dlažbě a nedostali žádné odstupné. Pane Špidlo, co vy nato, není nejlepší čas vzdát se "zlatého padáku" a věnovat peníze na dobročinné účely?

Měl by podle vás Špidla kvůli finanční krizi miliony vrátit? Nebo je dát na charitu? Řekněte nám svůj názor v diskuzi!

Nejlépe placení Češi v EU

Marie Bohatá zástupkyně generálního ředitele Eurostatu. Sama obývá v Bruselu garsonku s bazénem. Plat: 400 000 Kč

Karel Kovanda - zástupce generálního ředitele pro zahraniční vztahy u Evropské komise. Plat: 395 000 Kč

Jiří Malenovský - soudce Evropského soudního dvora. Plat: 380 000 Kč

Milena Vicenová - český velvyslanec při Evropské unii. Plat: 350 000 Kč

Ladislav Miko - ředitel ochrany přírodních zdrojů EU. Plat: 330 000 Kč

Petr Bližkovský
- ředitel pro ekonomické záležitosti EU. Plat: 330 000 Kč

Jiří Buriánek - vedoucí ředitelství Generálního sekretariátu Rady EU. Plat: 280 000 Kč

Eva Kružíková - ředitelka týmu Vnitřní trh Právní služby Evropské komise Plat: 300 000 Kč

brta ( 5. června 2009 07:34 )

A ty neumíš ani česky!

torro ( 27. března 2009 13:05 )

chudak nema co do te sve sproste huby

vafle ( 25. března 2009 23:04 )

vetsina bohatych cti tradici a prispiva na charitu. pan spidla by mel take. je to obvykle a ocekavane. nicmene to nemusi delat vetejne, je to jeho vec a vec jeho cti. doufam, ze to udela. vulgarni prispevky, prozrazujici zast a zavist jsou odporne.sousedovic koza musi chcipnout je laitmotiv vsech cechacku, kteri zavidi a zavidi.snazte se a nebudete muset zavidet.

paul ( 25. března 2009 20:57 )

DOSTANE RAKOVINU ANACO MU BUDOU NA DVĚ VĚCI NA NIC A NA TO DRUHÝ SNAŽ SE A BUDE TI DOPŘÁNO

jetadynekdo ( 25. března 2009 14:30 )

POVĚSIT HO NA KANDELÁBR ***A!!!!OSTUDA ČECHŮ!!!!!VŽDYT TEN IDIOT UMÍ SOTVA SLOVENSKY. TELIČKA BAL VHODNÝ ZÁSTUPCE TÉTO ZEMĚ.VYHÁZET TAKOVÝ ŠMEJDY Z OKEN.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa