Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Děsí vás náklady na právníky? Soudní výlohy si můžete nechat pojistit

Autor: ula - 
8. června 2017
06:25

V životě každého z nás může nastat chvíle, kdy bude potřebovat služby právníka nebo se dostane do soudního sporu. Výdaje na proces, který se může táhnout roky, mohu výrazně zasáhnout do rodinného rozpočtu. Pokud se bojíte, že by k takové situaci mohlo někdy dojít, pomoci vám může uzavření právní ochrany.

„Pojištění právní ochrany je zjednodušeně řečeno pojištění nákladů na právníka a na soudní výlohy,“ řekl Blesk.cz Zbyněk Kuběj, finanční analytik společnosti Partners.

„Z pojištění právní ochrany jsou tedy hrazeny náklady na advokáta nebo jiného odborného zástupce, soudní, správní a ostatní poplatky a výlohy, popřípadě znalecké posudky, a všechny náklady, které se týkají soudu, soudního řízení nebo mimosoudního vyrovnání,“ vypočetl Kuběj.

Co všechno pojištění zahrnuje?

Pojištění se týká sporů, které vyplývají například z provozování vozu, při obvinění za dopravní nehodu, při sporu o náhradu škody s pojišťovnou, nebo pokud pojišťovna odmítá nahradit újmu. Dále se pojištění týká sporů vyplývajících z občanského života, například pokud někoho srazíte na lyžích, někomu vytopíte byt, či on vytopí váš byt, ale nechce vám škodu zaplatit.

Pojištění zahrnuje spory v trestním právu a v přestupkových řízeních, dále spory ze smluv o úvěru, spory o dědictví, pracovně-právní spory, sousedské spory nebo spory při pronájmu bytu.

Fotbalista Jakub si chtěl pojistit kotník: Vyplatí se to víc než životní pojištění?

Video  Fotbalista Jakub si chtěl pojistit kotník: Vyplatí se to víc než životní pojištění?  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jak pojištění funguje?

„Při sjednání pojištění je stanoven rozsah služeb, ve kterých bude pojišťovna zastupovat svého pojištěného (například v případě pojištění právní ochrany řidiče vozidla bude pojišťovna pomáhat pojištěnému s odstraněním následků dopravní nehody, tj. zastupování v přestupkovém řízení, uplatnění nároku na náhradu škody apod.) nebo v jakých případech bude pojišťovna hradit náklady spojené s právním zastupováním pojištěného,“ uvádí Česká asociace pojišťoven.

Neznamená to tedy, že si právníka najdete sami. Pojišťovna celý případ přebere a nasadí na něj vlastní právníky a bude i za vás jednat, stejně jako uhradí poplatky, na které je pojistka sjednána.

Kolik služba stojí?

Záleží na pojistném limitu, ale pokud zvolíte ten nejnižší, tedy půl milionu, vyjde vás toto pojištění na 1100 korun ročně.

Kdy je třeba začít si spořit na důchod. Podívejte se na reportáž:

Video  Nebuďte jako Tomáš, kterého donutil spořit na důchod až táta: Ušetřete až 1800 ročně  - Andrea Ulagová, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...

Komu se pojištění vyplatí?

Podle Zbyňka Kuběje vzrostla poptávka o toto pojištění v roce 2014, kdy začal platit nový Občanský zákoník. Pojištění se vyplatí těm, kteří nemají známého právníka nebo nemají žádné kontakty na prověřené právníky.

V Česku službu nabízí řada pojišťoven, často bývá formou připojištění k dalším produktům, jako je pojištění domácnosti nebo pojištění občanské odpovědnosti. 

Co pojištění kryje:

  • poplatky a náklady na soudní řízení,
  • soudní výdaje a náklady,
  • náklady na právního zástupce,
  • náklady na soudní znalce a svědky,
  • výdaje protistrany, které je třeba uhradit v důsledku rozhodnutí soudu,
  • cestovní výdaje pojištěného na soudní řízení (je-li to nezbytné).

Na co se pojištění nevztahuje:

  • pokuty uložené pojištěnému,
  • náklady, které je povinna uhradit jiná osoba,
  • spory mezi pojištěným a pojistitelem.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi