ONLINE CHAT
Dluzim asi 700 000kc.s manzelkou,nemame ani zadne papiry k tomu,zena pracuje necely rok a ja mam duchod 3200kc.invalidni a nemame penize na odluzneni atd.co dal?(Taborikova Marie)
Foto
Dobrý den, z příspěvku vyplývá, že Vaše dluhy vznikly za trvání manželství a jsou tedy součástí společného jmění manželů. Záleží tedy nejen na výši Vašeho příjmu, ale i příjmu Vaší ženy. Bohužel nemám bližší informace ke stavu Vašich dluhů, pokud například ještě nejsou ve fázi exekuce, doporučuji spojit se s věřitelem a domluvit s ním rozložení dluhu do splátkového kalendáře, který budete schopni s manželkou pravidelně splácet.
můj příjem je 15000 -Essox 1000kč-Provident 4000kč alimenty 1500kč exekuce 2000kč.to vše platím měsíčně. dluh celkově je -ESSOX-20000kč PROVIDENT-40000kč exekuce -ještě 50000kč. Alimenty-Je mu 18 let -studuje...(Karel Hála Jindřichův Hradec)
Foto
Pane Hálo, z Vašeho příspěvku bohužel není zřejmý dotaz, s čím potřebujete pomoci. Usuzuji, že Vaše situace je finančně náročná. Nevím však, v jaké fázi se nachází vymáhání Vašich dluhů, takže Vám nemohu pomoci.
Dobrý den,je mi 50let a mám úvěr od lišky na 750 000,s úrokama to dělá přes milion,splácím to 2 roky a splácet to mám až do 75let,splátka je 4100 a mám takové obavy,že mi dojdou síly a nebudu moct toto splácet.Mám nějaké peníze na hotovosti ale ty si nechávám pro případ,že bude nejhůř.Není to ale částka,že bych mohla být bez starosti.Mám velké obavy o budoucnost.Chci to splatit ale bojím se jak to všechno bude.Jsem sama a je to címdál těžší.Pomůže mi úvěr refinancovat,nebo přejít k jiné bance ?Předem děkuji za odpověd (Jitka)
Foto
Dobrý den, paní Jitko, pokud byste úvěr refinancovala, znamenalo by to, že budete sice splácet nižší částku, ale po delší dobu, takže by to Vaši situaci zřejmě neulehčilo. S největší pravděpodobností by Vám takové refinanování ani nebylo schváleno. Pokud se obáváte platební neschopnosti, řešením, byť radikálním, je nemovitost prodat a přejít do nájmu.
Dcera má insolvencni řízení dluh jí strhávají z platu když je nemocná kolik jí můžou z platu vzít? Každý měsíc jí berou 5000kč. Ono jí totiž nezbývá na jídlo. Děkuji (Iveta )
Foto
Dobrý den přeji, paní Iveto. Pokud Vaše dcera chce úspěšně ukončit oddlužení, musí splácet splátky dle schváleného splátkového kalendáře. Pokud splácet nebude, oddlužení se zruší a Vaše dcera do budoucna ztratí možnost oddlužit se. Proto je nutné aby splácela.
dobrý den,jak zjistit,kolik mám dluhů,jako mladej jsem se dostal do problémů a ted ani nevím,kde a kolik mám dluhů,děkuji (alfred)
Foto
Dobrý den přeji, ohledně řešení Vaší situace bych Vám doporučila začít řešit dluhy, které jsou Vám již známy. Následně si zažádejte o výpis z rejstříku dlužníků (například Solus) aby jste zjistil, komu dlužíte. Může Vám s tím pomoci i některá nezisková organizace, která se zabývá oddlužením.
Můžete mi prosím sdělit kolik může stát dluhový poradce? Nebo je zdarma? Kdy je vhodné vyhlásit osobní bankrot? Děkuji za odpovědˇ.(Bohumil Široký)
Foto
Dobrý den přeji, pane Bohumile, oddlužení je vhodné zvažovat pokud máte víc věřitelů (tj. dlužíte vice osobám nebo společnostem – banky atd.) a nemůžete své dluhy uhradit. Návrh na oddlužení si můžete sepsat i sám. Vzhledem ke složitosti a nutnosti různé dokumentace bych vám ale doporučila využít služeb odborníka – advokáta, který jako jediný může poskytovat právní služby za odměnu. Můžete využít i organizace, které se na oddlužení specializují, doporučuji však vyhledat takovou společnost, která služby nabízí zdarma (neziskové organizace). Takovou může být například Poradna při finanční tísni.
Dobry den,na ruzne tresty existuje promlcena lhuta a taky amnestie .jak je to u dluhu byva ,nebo existuje promlcena lhuta.dekuji(Mila)
Foto
Dobrý den, paní Milo, promlčecí lhůta u dluhu existuje, neznamená to však, že by dluh zanikl. Věřitel má právo ho vymáhat a záznam o dluhu může být stále veden v registru dlužníků. Reálně to pak znamená, že pokud byste v budoucnu žádala například o další úvěr, nemusí (a pravděpodobně nebude) Vám schválen.
Mám problém s tetou (sestra mé matky) a strýcem. Všichni žijí v domě v osobním vlastnictví, každá rodina v jednom patře. Jejich finanční gramotnost (strýc+teta) se s rostoucím věkem zdá stále nižší a nižší. Tím chci říci, že ačkoliv dostávají stejný objem fin. prostředků každý měsíc ve formě důchodu, stále více se zadlužují, tzn. přestávají platit inkaso atd., protože peníze prohýří.. Bojím se aby se má matka nemusela kvůli jejich hlouposti a dluhům stěhovat. Matka má finance v pořádku a oba na ně apelujeme, aby lépe hospodařili, ale bez výsledku.. Již ted jsme platili 7 000 Kč za ně dluh. Ale naše konta nejsou bezedné a má trpělivost také ne..Jak tuto situaci vyřešit? Prosím o radu.(Václav Jukl)
Foto
Dobrý den, pane Jukle, odpovím v obecné rovině, protože mi nejsou známy úplné vlastnické poměry mezi Vaší matkou a její sestrou. Předpokládám, že dům se nachází v podílovém spoluvlastnictví, tzn. že obě ženy vlastní ideální polovinu domu. S ohledem na Vámi popsané jednání Vaší tety je do budoucna reálně možné, že ideální polovina nemovitosti Vaší tety může být postižena exekucí. Dokud budou užívat společnou nemovistost, této situaci bohužel není možné se vyhnout. Případným řešením by mohl být odkup druhé poloviny nemovitosti a tím mít vše pod kontrolou.
Dobrý den, přítel má dluhy u čtyř společností, dohromady činí cca.400.000,- Kč. Měsíční splátka dohromady činí 17.000,-, což je strašné, ale přítel vše splácí. Žije ale z minima a velmi rád by sloučil půjčky v jednu a výrazně snížil splátky, aby mohl slušně žít. Popřípadě by byl vděčný za jiné řešení. Vlastní také byt, který má reálnou tržní cenu 250.000,- Kč. Na byt je uvalené zástavní právo jednou ze společností, kterým dluží. Prosím, jaké by jste mu navrhovala řešení, popřípadě na koho se obrátit? Děkuji mockrát. Lucie(Lucie Pospíšilová)
Foto
Dobrý den přeji paní Lucie, pokud Váš přítel chce snížit splátky, tak mu doporučuji obrátit se přímo na věřitele s návrhem na snížení splátek. Každý věřitel uvítá aktivní řešení dluhové situace. Popřípadě se zkuste obrátit na jednu z bankovních institucí ohledně možnosti konsolidace půjček.
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Bohužel mi v pátek 30.11.2015 zemřel při dopravní nehodě bratr. A jako první vyskočili dluhy. Několik let používal neoprávněně kreditní kartu na jméno mé matky, dluh 96.000,- Kč. A ke všemu si na jméno matky před 5ti lety vzal půjčku, zbývá doplatit 78.000,- Kč. Matka tvrdí, že mu pouze u jedné půjčky ručí, ale rozhodně si na své jméno nenechala napsat úvěr. Vzhledem k tomu, že jeho morálka splácení nebyla žádná, je mamina v registru dlužníků, přestože svoje půjčky, které kdy měla byly vždy u řádných partnerů typu stavební spoření a vždy byly řádně splaceny. Lze tyto dluhy, které nezpůsobila nějakým způsobem napadnout? Lze provést z registru výmaz? Dluh na kreditní kartě byl obratem uhrazen. Druhý dluh ve již uhradit nelze a vzhledem k záznamu v rejstříku nelze ani pře úvěrovat. Děkuji za radu.(Adriana)
Foto
Dobrý den, paní Adriano, musím bohužel konstatovat, že Vaši situaci nelze vyřešit jinak, než uhradit dluh a následně požádat o výmaz z registru dlužníků.
dobry den,okrem toho ze clovek riadne splaca svoje dlhy,je este nejaka ina moznost ako sa ich zbavit??(eva)
Foto
Dobrý den, paní Evo, jediná možnost, jak se zbavit dluhů je, splatit je řádně a včas. Pokud to Vaše situace nedovoluje, tak ve lhůtě co možná nejkratší, jinak narůstají úroky z prodlení apod.
Dobrý den,je možné pokusit se vyhlásit os.bankrot,když jsem na mat.dovolené a jako příjem mám příspěvek pěstouna? Mám v péči zletilou nezaopatřenou dceru - studentku,jsem pěstoun jejího syna a příjmy mám ve výši cca 26000 měsíčně. Své dluhy jsem zanedbala,v současné době jen odhaduji výši - asi 500 000 a téměř všechny jsou již řešeny exekučně. Děkuji (Simona Ondřichová)
Foto
Dobrý den přeji, paní Simono. Aby Vám soud povolil oddlužení, musíte být schopna uhradit v 5 letech minimálne 30 % Vašich dluhů. Nezáleží na tom, o jaký druh příjmu se jedná, musí být však pravidelný, doložitelný a musí pokrýt výše uvedenou podmínku - splacení minimálně 30 % dluhu v 5 letech. Je dobře, že chcete své dluhy řešit, čím dřív začnete, tím lépe.
Zdravím chtela jsem se zeptat před 6 lety jsem si vzala úvěr 200 000 Kč a dostala jsem se do takové situace že jsem to neměla z čeho splácet ani teď nemám je možný že by něco odpustily myslím nějakou částku a nebo že po tolika letech je možný že to bude promlčeno doufám že mi rozumíte? Děkuji za odpověď (Lucie )
Foto
Dobrý den přeji paní Lucie. Promlčecí doba existuje, ale neznamená to, že by dluh zanikl. Věřitel má stále nárok ho vymáhat v plné výši. Doporučuji obrátit se přímo na věřitele a pokusit se s ním vyjednat například splátkový kalendář, který umožní rozložení dluhu na delší časové období.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli existuje něco jako promlčecí doba dluhu, jedná se mi například třeba jestli z minulosti máme někde dluh třeba na povinném ručení nebo pojištění, atd. a už si to nepamatuji, je to několik let, zda se může stát, že se třeba z malé částky řádově ve stovkách stane dluh v tisících nebo desetitisících a po x letech najednou přijde exekuce nebo něco podobného. A jak se dá takový starý dluh zjistit nebo vypátrat? Děkuji...(Milada Kučerová)
Foto
Dobrý den přeji paní Milado. Promlčecí doba existuje, ale neznamená že dluh zaniká. Věřitel má stále právo jej vymáhat. Jak dluh zjistit a vypátrat? Zažádejte si o výpis z rejstříku dlužníků Solus. Do budoucna nezapomeňte vždy nahlásit každou změnu adresy, abyste předešla tomu, že Vás věřitel nemůže kontaktovat a dojde k soudnímu řešení. Proto nečekejte a dluhy řešte včas!
Dobrý den, jsem bezdětný, poslední z rodu. Vlastním nemovitost v hodnotě kolem 4 mil. Existuje možnost nějak ji předběžně prodat, třeba za 3/4 ceny, s tím, že finanční hotovost dostanu ještě za života a po úmrtí dům přejde do rukou věřitele? Nevíte o někom? Díky za odpověď.(Zeman)
Foto
Vážený pane Zemane, Váš dotaz není, bohužel, formulován konkrétněji. Pokud vlastníte nemovitost, máte plné právo s ní nakládat jakkoliv uznáte za vhodné, tzn. ji i zcizit (prodat). Pokud máte dluhy, je nutné sdělit více.
Dobry den , muj pritel ma jiz nekolik exekuci ktere ale po malych castkach pomalu splaci. Je to castka kolem 500 000 a vetsinou je to z dopravniho podniku. Nedavno musel kvuli novemu zamestnani sesbirat vsechny dokumenty a zjistil,ze nektere exekuce nejsou pravdive. V nekolika pripadech zjistil , ze pokuty jsou z obdobi kdy v cr vubec nebyl. Co v takovem pripade delat ?(Jana Novotna)
Foto
Dobrý den, paní Jano, poraďte mu, aby se obrátil přímo na daného soudního exekutora a u něj podal návrh na zastavení exekuce.
Dobrý den máme s manželem dluhy a rádi by jsme zkusily oddlužení můžete mi prosím poradit co k tomu potřebuji a kolik by nás to stálo finančně?Děkuji(Barbora)
Foto
Dobrý den přeji paní Barboro. Oddlužení je možné za splnění několika podmínek. S manželem musíte v průběhu 5 let splatit min. 30% dluhů. Je nutné počítat rovněž i s odměnou insolvenčního správce. Ohledně dotazu kolik by vás to stálo bych ráda uvedla, že návrh můžete sepsat i sami. Vzhledem ke složitosti a nutnosti různé dokumentace bych vám ale doporučila využít služeb odborníka – advokáta, který jako jediný může poskytovat právní služby za odměnu. Rovněž bych byla opatrná ohledně využití služeb různých tzv. oddlužovacích společností nakolik mnohé z nich nejsou seriózní a dle našich zkušeností lidem vůbec nepomáhají, spíš naopak. Naopak existují také společnosti, které tuto pomoc poskytují bezplatně, například Poradna při finanční tísni.