ONLINE CHAT
Dobrý den, prosím Vás o radu, maminka 70 let má problém s opakovaými bakteriálními záněty močových cest. Užívala také tablety s obsahem brusinek lékařka jí ale řekla, že to těmito preparáty neovlivní pokud je to chronické. Co se dá tedy jiného než brát stále antibiotika, které maminka špatně snáží dělat ? Obecnou prevenci zná, ale i přesto se buď záněty nebo bakterie objevují. Děkuji Vám velice za odpověď, J. Salačová(Jana Salačová)
Foto
Problém mnoha žen trápí i Vaši maminku. Je množné posílit imunitu, k dispozici jsou různá probiotika - laktobacily, ale i imunostimulační přípravky, které jsou volně prodejné, např. Urivac. Před jejich podáváním je vhodné vyloučit patologické stavy močových cest, tedy podstoupit urologiocké vyšetření.
Paní lékařko, jaký máte názor na dlouhodobé (prakticky celoživotní) užívání kapek nebo kapslí Rowatinex? Trpím několikrát do roka záněty moč.měchýře, vždy se mi vrací, pokud mám nového sexuálního partnera, ale i z obyčejného prochladnutí...Rowatinex mi pomáhá, užívám ho de facto celoročně + k tomu antibiotika od praktického lékaře tak 2 x do roka. Myslíte, že by mi vyšetření ve Vašem centru pomohlo? A kolik cca stojí léčba u Vás? Děkuju(Johana S. )
Foto
Užívat dlouhodobě lze cokoliv, ale doporučila bych Vám urologické vyšetření. Urologická péče je hrazena z veřejného zdravotního pojištění.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v moči mi někdy vychází na jeden křížek krev. Vyšetření ultrazvukem dopadlo dobře vše v pořádku. Nasazen mi byl Urivac a Mega brusinky. Pokud to po 3 měsících bude znovu čeká mě cystoskopie. Záněty moc netrpím 1- 2 do roka. Čím to může být? Po gyn. stránce je vše také v pořádku. Děkuji(Marie)
Foto
Výskyt mikroskopické hematurie (tedy na papírku) je docela častý a pouze u malého procenta postižených zjistíme důvod. Vyšetření jsou nezbytná k vyloučení závažných onemocnění. Jejich opakovaním se zvyšuje pravděpodobnost záchytu nějakého postižení. Přítomnost krve v moči může být z mnoha příčin, někdy i z užívaných léků. Doporučuji Vám probrat podrobně se svými lékařem.
Dobrý den. Mám retenci moče,lze s tím ještě něco dělat..?(Jana)
Foto
retence moče znamená zadržení moče v močovém měchýři a nemožnost močový měchýř vyprázdnit. Pokud je situace akutní, je třeba promptně zavést močovou cévku a pomocí jí měchýř vyprádnit. K chronickému zadržování moče vedou různé stavy a jejich žešení závisí na příčině. Urologiocké vyšetření je nezbytné.
Dobrý den, prosím, jak poznám chlamidie a jiná ureoplazmata ? děkuji Eva, 50let, Brno(Eva Procházková)
Foto
Jedná se o sexuálně přenosná onemocnění, která obvykle probíhají bezpříznakově. Pokud se obtíže objeví, obvykle jsou spojeny ještě s dalším zánětlivým původcem. K jejich diagnostice jsou třeba speciální testy.
Dobrý den, čím se to stane, že při močení není tlak - jedná se o muže. Bere léky různě kombinující a hledá se, co zabere. Myslím si, jestli by třeba nepomohlo nějaké posilování. Také je velmi citlivý na nachlazení a hned běhá každou chvilku. Děkuji Vám za odpověď. (Janina)
Foto
Oslabení proudu moče bývá nejčastěji u mužů spojeno s problémy spojenými s benigní hyperplázií prostaty. Onemocnění může být více a k vyloučení či potvrzení je nezbytné urologické vyšetření. Na jeho podkladě je pak doporučena léčbna.
Dobrý den, může být jako prevence před zánětem močových cest u pohlavního styku ochrana (kondom) ? (Linda )
Foto
Kondom Vás před zánětem měchýře neochrání, je však ochranou před sexuálně přenosnými onemocněními.
Dobrý den. Proč se někomu záněty pořád vracejí? Kamarádka na to pořád trpí... Jde ttomu nějak předejít?(Janina)
Foto
Někdo má větší dispozici k opakování zánětů dolních močových cest. Pokud netrpí poruchou imunity, nejčastěji je nutné vyloučit onemocnění močových cest, např. vyloučit zúženinu močové trubice, kameny, nádory. Nejčastěji na podkladě chronického zánětu se bakterie po vyvolávající příčině (prochlazení, nedostatek tekutin ...) vyplavují do moče a znovu se objevují problémy s močením. Pokud se neléčí, dostává se postižená do začarovaného kruhu, ze kterého je jen obtížně únik.
Dobrý den, co se může vylíhnout z neléčeného zánětu moč. měchýře?(Eva)
Foto
Z neléčeného zánětu může dojít k rozvoji infekce ledvin (to je časté především v těhotenství) a může se rozvinout až život ohrožující stav. Opakovaně neléčené záněty vedou k rozvoji chronických obtíží, spojených s bolesti břicha, nekonformtním močením, někdy s bolestí po styku ... Takže možnosti je docela hodně.
Dobrý den, můžete, prosím, vyjádřit svůj či odborný názor na rozdíl mezi léčbou rakoviny prostaty fotonovým ozařováním nebo protonovým ozařováním. Děkuje Sýkora(Patrik Dýkora)
Foto
V současné době nejsou k dispozici žádná validní data srovnávající léčbu fotony a protony, splňující kritéria EBM (evidence base medicine). Jako technologie se jeví velmi zajímavě a pro některé typy onemocnění (ne však pro rakovinu prostaty) je absolutně zásadní její využití. Domnívám se, že agresivně vedená reklamní kampaň protonového centra metodě spíše škodí.
Vážená paní doktorko, jste rovněž odbornicí na karcinom prostaty. Co si myslíte o testu ke zjištění zvýšené hladiny prostatického specifického antigenu (PSA) u mužů nad padesát let? Děkuji. (Ing. Iva Spáčilová)
Foto
To je otázka na celou knihu. Prostatický specifický antigen je produkován buňkami prostaty. Od svého zavedení do každodenní klické praxe se jedná o velice užitečný a využivaný nádorový marker. Je excelentní při sledování zhoubného onemocnění (rakoviny) prostaty. Méně úspěšný je při jeho diagnostice. Až v 25 % můžeme zjistit jeho zvýšení u nenádorových stavů a stačí na to jen zánět, zvětšená prostata a další stavy. Pomáháme si pak dalšími ukazateli stanovovanými z krve a sledování dynamiky hladin PSA. Takže stanovení hladiny PSA u mužů mladšího věku - mezi 40 - 50 lety - může být východiskem pro další sledování. Na druhou stranu ani při velmi nízkém PSA není možné rakovinu prostaty vyloučit.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co je dobré na močové cesty v těhotenství. Opravdu se nesmí urologický čaj, popřípadě poraďte který ano. Děkuji(Martina)
Foto
Na močové cesty v těhotenství je velmi dobé dostatečný příjem tekutin. To znamená takové množství, abyste vymočila 2 litry za 24 hodin. Urologické čaje mají různá složení, je lépe s těmto směskám vyvarovat v průběhu těhotetsví. Pijte tedy cokoliv a v dostatečném množství a urologické čaje v těhotenství opusťte.
Dobrý den, dlouho jsem trpěla chronickým zánětem moč. cest. Lékař mi nyní předepisuje k trvalému užívání Macmiror (1 tbl.denně). Faktem je, že jsem nyní bez potíží. Je dlouhodobé užívání ( několik let ) tohoto léku bezpečné ? Děkuji za odpověď.(Jana)
Foto
Pěkný den. Váš lékař se snaží ovlivnit obtíže podprahovým podáváním antimikrobiálního přípravku. Dlouhodobé podávání je bezpečné a nemusíte mít obavy. Je také dobře, že Vám léčba pomáhá.
Dobry den, navstivila jsem svou praktickou dr. s bolestmi v oblasti ledvin. Dr. odeslala do laboratore krev a moc. V moci byly bilkoviny, stopy krve a bakterie. Dle kultivace se jedna o bakterii klebsiella pneumoniae. Bakterie je rezistentni na bezna antibiotika. Vadi tato bakterie v mocovych cestach nebo se musi prelecit? Dekuji za odpoved.(Helena)
Foto
Vzhledem k tomu, že jste vyhledala lékaře s obtížemi je vhodné infekci vyvolanou Klebsiella pneumoniae přeléčit. Pokud je rezistentní na běžná antibiotika, pomohou v mikrobiologické laboratoři se stanoveném "rozšířené" citlivosti. V případě, že probíhá infekce zcela bez příznaků (tzv. asymptomatická bakteriurie), léčit se nemusí.
Mohu partnera nakazit zanetem mocovych cest. dekuji(Zuzana)
Foto
Nemusíte mít obavy. Zánět močového měchýře se nepřenáší sexuální stykem ani jiným obvyklým kontaktem. Jiná je situace u sexuálně přenosných onemocnění.
Dobrý den, jsem 10 let po léčbě rakoviny děložního hrdla. Trpím na časté záněty močového měchýře, které ale neprovází příliš velká bolest nebo pálení, spíš častý a nepříjemný výtok. Obvykle lékařka pozná zánět z odběrů moči. Občas mě pobolívá břicho. Je možné se na Vaší kliniku objednat bez doporučení mé praktické lékařky? Ráda bych měla jistotu, že je vše v pořádku, po mých předchozích zdravotních problémech...(Šárka)
Foto
Dobrý den, nevím jak probíhala léčba rakoviny hrdla, tedy zda byla jen operační nebo i léčba zářením. Souvislost s opakujícími se problémy s močovým měchýřem ale můžeme předpokládat. Na urologické vyšetření je možné se objednat bez doporučení praktické lékařky.
Dobrý den, zajímá mě, jestli jsou nějaké léky na prevenci rakoviny močového měchýře? Děkuji. (Lucie)
Foto
Na prevenci rakoviny močového měchýře žádné léky neexistují. Základním preventivním krokem je nekouřit.
MŮŽU SE SAMA OBJEDNAT NA UROLOGICKÉ VYŠETŘENÍ?DOKTOR MÁ ,,PROBLÉM,,S DOPORUČENÍM KAMKOLIV A RADĚJI NAPÍŠE LÉKY.JÁ ALE NECHCI NĚJAKOU CHEMICKOU TLUMÍCÍ LÉČBU,JÁ CHCI ZJISTIT PŘÍČINU A PAK LÉČBU.(Kučerová)
Foto
V současné době se můžete objednat na urologické vyšetření i bez doporučení praktického lékaře nebo gynekologa. Pokud se Vám záněty často opakují, je urologické vyšetření rozumným krokem.
Moje sestra trpí opakovanými záněty močového měchýře. Každý si pořádně protrpí, protože žije přírodně a odmítá antibiotika. Je možné antibiotickou léčbu při zánětu něčím nahradit? Děkuji,(Simon)
Foto
Není příliš rozumné se zcela vyvarovat antibiotik u akutních zánětů. Na podkladě nedoléčených infekcí dochází k rozvoji chronickýh, vleklých, opakujících se problémů. Základem léčby je VŽDY velký příjem tekutin, je možné podat různé potravinové doplňky - brusinky, D-manózu a další, v rámci prevence pak imunitu stimulující přípravky. Přesto bych radila zánět zvládnout pomocí antibiotik a ostatní přípravky podat jen jako podpůrné.
Trpí záněty močového měchýře víc ženy nebo muži? A pro koho je to bolestivější a hůř léčitelné?(Bořek)
Foto
V kojeneckém věku trpí záněty močových cest více chlapci. Pak se situace výrazně změní a ženy jsou postiženy mnohonásobně častěji, především ženy a dívky v reprodukčním věku. Ve "stáří" se pak situace znovu změní a dámy a pánové mají infekce přibližně stejně často. Problémy jsou srovnatelné u mužů i žen. Vždy je jednodušší vyléčit jednu příhodu zánětu, než opakující se problémy. U mužů se může rozšířit špatně léčený či neléčený zánět na další tkáně, například nadvarlata nebo prostatu, pak je léčba složitejší a dlouhodobá.
Na levé straně šourku mám shluk - varikokélu. Je to nebezpečné? Měl bych jít na operaci, nebo nebudu mít děti? Díky za odpověď(Milan)
Foto
Rozšíření cév v šourku není nebezpečné. Doporučení, zda jít na operaci závisí na více faktorech. jedním z nich je věk, dalším přítomnost klinických obtíží. Zvýšené prokrvení se podílí na zvýšení teploty varlete a tím dochází k problémům s vyzráváním spermií. Pokud se řeší ve vyšším věku, obvykle již nejsou výsledky příliš povzbudivé. Nelze však naopak spoléhat, že neléčená varikokéla je antikoncepcí.
Paní doktorko, jak se projevuje rakovina močového měchýře? Jaká sou první příznaky? (Jaroslav C.)
Foto
Pěkný den. Prvním příznakem nádoru močového měchýře může být krev v moči, ať už zjistitelná mikroskopicky v laboratoři nebo viditelná pouhým okem s různým odstínem červené. Dalšími příznaky mohou být časté nucení na moče, bolestivé močení, tlaky v podbříšku, u pokročilých pak i otoky dolních končetin, bolesti v bederních krajiných.
Trpim i nekolikrat do roka zanetem mocovych cest. Ale typicke priznaky nemam jako paleni jen casteji chodim na wc. Muze to byt i viroveho puvodu podle me lekarky. Jak se chranit. Dekuji. Jana(jana)
Foto
Ve Vašem případě se bude nejspíše jednat o kombinaci s bakteriálním zánětem v pochjvě. Pak nebývají příznaky stran měchýře tak vyznačené, spíše jen nevelké iritace. Pokud se bakteriální vaginóza neléčí, záněty se úporně vrací, často v souvislosti s pohlavním stykem.
Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se zeptat - trpím pravidelně každých 1/4 roku zánětem močových cest, začíná to vždy stejně. Bolest v podbříšku, nucení na močení... Několikrát jsem měla takový zánět, že jsem měla moč červenou od krve, že se mě lékařka ptala, jestli nemám menstruaci. Je mi 53 let, jsem 10 let po operaci dělohy a vaječníků - hysterektomie. Tyto problémy jsem měla i před operací. Vždy dostanu ATB a dál se problém neřeší, ale zdá se mi to divné, že se mi záněty opakují. V poslední době k tomu mívám i teplotu a zimnici. Jak věc řešit a jaká vyšetření je možno podstoupit, aby se našel problém. který ě v podstatě trápí celý život... V poslední době mám problém i po styku, kdy mám pak druhý den nucení na močení a pokud to není přeléčeno, nastane bolest v podbříšku atd ... Problém nastává i samovolně... ted mám třeba 3 dny rýmu, bolest v krku a k tomu se mi přidalo opět nucení na močení... jsem z toho nešťastná a je to opravdu stresující... Děkuji(Ljuba)
Foto
Jste bohužel typickou pacientkou. Ve Vašem případě se bude nejspíše jednat o problém s atrofií sliznice zevního genitálu po gynekologické operaci a chronického zánětu měchýře. Vhodná by byla (pokud je to z onkologického hlediska možné) lokální hormonální léčba sliznic. K ozřejmení nálezu na měchýři doplnit urologické vyšetření k vyloučení jiné příčiny a ev. chronický zánět pak léčit dlouhodobým podáním podprahových dávek antimikrobiálních přípravků. Je nezbytné se vyvarovat prochlazení. To samo o sobě může vést ke zhoršení obtíží.