ONLINE CHAT
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli můžu skončit pracovní smlouvu, když jsem nedostal zaplaceno část platu a jak se můžu bránit, když mi můj zaměstnavatel skončí smlouvu výpovědí. Děkuji (Rudolf Novotný)
Foto
Dobrý den, obdržíte-li výpoved z pracovního poměru z důvodu organizačních změn, a tedy s nárokem na odstupné, nevidím příliš možnost jak se výpovědi bránit. Obdržíte.li výpověď z důvodu nedostatečné pracovní kázně, můžete podat soudní žalobu ve věci neplatnosti takovéto výpovědi a Váš zaměstnavatel bude muset soudu kázenské důvodu přesně prokazovat. Zkušenosti ukazují, že zaměstnavatelé nejsou v takovýchto soudních sporech vždy úspěšní. Jestliže Vám zaměstnavatel dluží mzdu nebo plat alespoň za 1 měsíc, můžete na základě vlastního rozhodnutí okamžitě zrušit pracovní poměr. V takovém případě prokazatelně doručte toto své rozhodnutí zaměstnavateli.
Dobrý dem mám na vás dvě otázky.1otázka je Musí být písemnosti o vzniku,změnách a skončení pracovního poměru nebo rozvázání pracovního poměru dohodou doručeny doporučeně prostřednictvím pošty případně proti podpisu zaměstnance 2.otázka je z iniciativy zaměstnavatele mi byla na pracovišti mezi jinými papíry určenými k podpisu podstrčena dohoda o rozvázání pracovního poměru. dohoda byla ze strany zaměstnavatele jím podepsána následovně mimo oficiální kancelář v Praze ale až v Mlilevsku přibližně za dva týdny. Zaměstnavatel se brání že mi výpověď předal,ale do dnes,což jsou dva roky v rukou rozvázání pracovního poměru nemám. Co mám dělat? Děkuji(Robert J)
Foto
Dobrý den, tato elekt. komunikace neumožňuje kvalitně odpovědět. Navštivte nás prosím na oblastním inspektorátu práce ( www.suip.cz).
Dobry den, muze me zamestnavatel poslat na pracovni cestu napr. do Afganistanu a nebo pakistanu bez meho souhlasu. Nejsem vojak, pracuji v "doprave" a pri svem nastupu jsem souhlasil, ze me zamestnavatel muze vysilat na pracovni cesty. Pri mem nastupu do firmy takoveto kontrakty nebyly a byly domluveny az v posledni dobe. Rovnez nas zamestnavatel nuti pod "natlakem" chodit na pulrocni pracovni pobyty do Kanady, kdy nas zapujcuje i s dopravnim prostredkem zahranicni firme. Mame toto reseno interni smernici, ve ktere ale musime souhlasit, ze nam zamestnavatel umozni pouze 1 tydenni navstevu rodiny za celou dobu pobytu. Take by me zajimalo, na jak dlouhou dobu muze legalne zamestnavatel zamestnance poslat na sluzebni cestu a kdy mu musi byt umoznen styk s rodinou (ZP toto resi §168). A je jidlo na palube letadla povazovano za plnohodnotne jidlo typu snidane/obed/vecere? Za toto jidlo je nam kraceno stravne. Dekuji za odpoved.(Jiricek)
Foto
Dobrý den, jen velmi stručně, souhlasil-li jste s vysláním na pracovní cestu, není zaměstnavatele nijak teritoriálně limitován, přestože do některých teritorií v době vašeho nástupu pracovní cesty neorganizoval. Co se týče další části dotazu, navštivte prosím příslušný oblastní inspektorát práce ( www.suip.cz).
Dobrý den, chci se zeptat jak je to s minimální mzdou a doplatkem peněz na ruku? Můj ex manžel pracuje jako řidič kamionu a nechal si napsat min.mzdu aby mohl požádat o snížení výživného na děti.Co se dá v této situaci dělat?(Natyna 22)
Foto
Dobrý den, domnívám se. že situaci, jak popisujete, nebude inspekce práce schopna prokázat, protože jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec (Váš bývalý manžel) poskytnou informace, které budou v rozporu s tím, co uvádíte
Na služební cestě jsem při vystupování z vlaku zakopl a rozbil si hlavu. Můžu požadovat náhradu od zaměstnavatele? Ten mi totiž řekl, že si za to můžu sám. Můj pád byl však podle mě z velké části zaviněný dlouhým a náročným pracovním dnem a stal se přeci v pracovní době.(Karlouš)
Foto
Dobrý den, jen velmi stručně, podle toho, co sdělujete se jedná o pracovní úraz. Nedohodnete-li se napracovišti, navštivte oblastní inspetorát práce (www.suip.cz).
Dobrý den. Dělám hlidače u jedné nejmenovane firmy, za minimální mzdu. V práci trávím každý víkend i svátky. Muj dotaz je : šef nám jsme 3 co se střídáme, neplati žadné přesčasy ani svatky. Vubec nic. Když se ozveme, jediná odpověd je,že za branou čekají další kteří budou za psáci rádi. Nemohu si dovolit o tuto práci přijít, jelikož se u nás práce hledá těžce. Jak se mohu bránit? Děkuji a přeji hezky den(Schindler)
Foto
Dobrý den, jen velmi strušně, navštivte některé pracoviště inspekce práce (www.suip.cz) a přioneste podklady, kteréí máte k dispozici.
Dobrý den, můj zaměstnavatel mi dluží mzdu a dluží i ostatním zaměstnancům a nejen jim, neplatí i faktury dodavatelům. Jak mám dále vůči němu postupovat? Mohl by mi v této věci nějak pmoci inspektorát práce? Děkuji(Tomáš Dvořák)
Foto
Dobrý den, jen velmi stručně, navštivte některé pracoviště inspekce práce(www.suip.cz) nebo pracoviště úřadu práce čr.
Dobrý den, naše vedoucí v práci nás nutí ke stejnokroji,abychom nosili společenskou obuv, když sedíme celou pracovní dobu za přepážkou na jiné poště nemusí mít pracovní obuv,jelikož tu nám zaměstnavatel nekupuje,a nepřispívá finančně jak na mundury. Jsme povinni si za vlastni koupit společenskou obuv nebo můžeme nosit obuv takovou jaká nám vyhovuje,samozdřejmě tu, která je bezpečná skrz bezpečnost práce? Děkujeme za odpověď(Leona )
Foto
Dobrý den, povinnost hradit si z vlastních prostředků konkrétní (společenskou) obuv žádný pracovněprávní předpis nezná. Proto také uvádíte, že na jiných pracovištích takový požadavek neexistuje. Doporučuji Vám tento specifický problém řešit skrze Vaše odborové prganizace u kterých se dá očekávat, že budou mít dostatečný nadhled a nezaměří se pouze na situaci pouze jednotlivého pracoviště. Bylo by rovněž užitečné plně se seznámit s Vašimi vnitřními předpisy, které se zabývají Vašim stejnokrojem.
Dobrý den,Dotaz:V pracovní smlouvě mám napsáno - Pracovní doba je 40 hodin týdně a je rovnoměrně rozvržena.Zaměstnanec souhlasí s případným výkonem práce přesčas.Zaměstnanec souhlasí,,že mu za práci přesčas bude poskytnuto přednostně náhradní volno. Takže pracuji od pondělka do pátku + v neděli 1x a i 2x měsíčně. Má na to zaměstnavatel právo?Spadá to do případného výkonu práce přesčas? Už to trvá 3 roky-náhradní volno mi nedávají přednostně kdy já chci ale musím je o to žádat a s něvolí mi to poskytnou,ale spíše odsunujou.děkuji vám za odpověď.(Anička)
Foto
Dobrý den, podle toho, jak situaci popisujete se domnívám, že jednání Vašeho zaměstnavatele není v rozporu s pracovněprávními předpisy. Tím se však nevyjadřuji ke způsobu jeho chování k Vám. Poskytnutí náhradního volna se řídí obdobnými principy jako čerpání dovolené na zotavenou, je obvyklé, že zaměstnavatel vyhoví osobním potřebám zaměstnaců, ale z vážných provozních důvodů nemusí souhlasit s každým návrhem svého zaměstnance.
šikana je státem podporovaný systém a vyžadovaný státními organyzacemi od soudů,právníků,ůředníků,takzvaných soukromníků,takzvaných ,manažerů ,a všech pravicově smýšlejících ,důvod 95%obyvatelstva je většina které se bojí a proto vytváří moderní otrokářský systém jenž by jim zaručil že tito neschopné menšiny jenž bohatnou na možnosti tohoto otrokářského systému okrádáním této většiny ,moznosti připravit této menšině to co dokázali v jugoslávii,čaušeskovy,a nebo kadáfímu tyto zločinecké struktury jinak není možné porazit ,musí tato menšina býti vyloučena z veřejného života a býti napadána denodenně veřejně a veřejně aby byla potlačena jejich tyranye občanů (zorosred)
Foto
Dobrý den, ve Vašem postoji je hodně hořkosti. Sevšeobecněním jak jej uvádíte já osobně nesouhlasím. Fungování veřejných orgánů může být předmětem vaší kritiky. Důsledně tvrdím, že žádným vědomím způsobem ani úmyslem stát šikanu nevytváři, nepodporuje.
Nejhorší "šikana" jsou pomluvy a intriky. Do očí vám nikdo nic neřekne, ale víte oč jde .Oni nevědí, že v\y víte, co je ve vzduchu, a tak prožíváte kus těžkého života. Někdsy je motivem obava o místo a váš psotup, nebo jiná žárlivost.(Marie)
Foto
Dobrý den, narušené mezilidské vztahy na pracovišti inspekce práce neřeší, protože není zaměstnavatelům ani zaměstnacům v této věci nadřízena. Rovnšž tak není možné od inspekce práce očekávat ochranu jedněch zaměstnaců před obyčejnými špatnými lidskými vlastnostmi jejich kolegů. Jedinou možností je otevřená komunikace na pracovišti.
Dobrý den, prosím Vás můžou mi nařídit pracovat přesˇčas v neděli? ˇˇRíkal jsem jim, že jsem věřící a neděle je den,který patří Bohu.Tato práce ,kterou mám vykonávat není vážný provozní důvod.Sbírají se jen papírky na náměstí a vysypou se koše, které ani nejsou v zimě zpoloviny plné. V létě ano.Ale dalo by se to vydržet do pondělí.(Tomáš Smékal)
Foto
Dobrý den, v zásadě Vám chci odpovědět, že stanovení pracovní doby a rozvržení pracovních směn je v dispozici zaměstnavatele. Ve stanoveném rozsahu a při splnění dalších podmínek mohou zaměstnavatelé ukládat práci přesčas. To vše se týká také práce v neděli. Za práci v přesčas i za práci v neděli náleží příplatek k jejich běžnému platu, který má kompenzovat mimořádné okolnosti práce přesčas a v neděli. Co se týče vážných provozních důvodů, domnívám se, že ve většině případů nakonec zaměstnavatel prokáže jejich oprávněnost. Cestu vidím ve vaší dohodě se zaměstnavatelem a jeho ohledu k vašemu náboženskému přesvědčení.
Pracujeme v obchodním řetězci, a zajímá nás jak to je splacením státních svátků, když je obchod 25.12.2013 a 1.1.2014 uzavřen. Kdyby obchod nebyl uzavřen, šli bychom do práce. Do letoška nám to bylo hrazeno. Letos nám to nechtějí proplatit, i když to je svátek státem uznaný. A chtějí po nás abychom si to napracovali. Předem děkujem za odpověď.(Marie Malá)
Foto
Dobrý den, záleží na rozvržení vaší pracovní doby, jestliže státem stanovený státní svátek připadne na Váš pracovní den, pak Vám náleží, v případě že budete pracovat, příplatek za práci v takovýto svátek. Jestliže však takovýto svátek připadne na den, kdy podle rozvrhu směn nepracujete, nevzniká zaměstnavateli žádná povinnost.
Dobrý den, pracovala jsem u jednoho pana doktora a měla jsem smlouvu o spolupráci.V září jsem odešla a pan doktor mně nechce proplatit fakturu za srpen / nevím, jestli tento dotaz je do vaší rubriky,ale děkuji za odpověď/.Mám vůbec nějakou naději, že dostanu peníze, určitě spoléhá, že se soudit nechci - upomínky už jsem psala...? Děkuji a pěkný den(Jandová Michaela)
Foto
Dobrý den, podle Vašeho popisu se domnívám, že nešlo o pracovněprávní vztah, ale asi o nepojmenovanou občanskou smlouvu nebo event. o obchodní vztah. je-li tomu tak, pak Vám inspekce práce v této nemůže pomoci. měla-li jste uzavřenou pracovní smlouvu, pak Vám tento lékař dluží mzdu. V tomto případě se touto věcí inspekce práce může zabývat.
Zaměstnavatel mi nedal při skončení pracovního poměru zápočtový list. Nový zaměstnavatel ho však požaduje. Co mám dělat?(Jana Chudá)
Foto
Dobrý den, navštivte nás na některém z našich pracovišť inspekce práce (www.suip.cz), budeme s Vámi tuto situaci řešit.
Co mám dělat, když mi zaměstnavatel dluží mzdu?(Petr Baránek)
Foto
Dobrý den, poskytnout kvalifikovaný podnět s dostupnými doklady oblastnímu inspektorátu práce, obrátit se na odborovou organizaci na pracovišti, podat soudní žalobu.
Dal jsem podnět na inspektorát ke kontrole, ale po dobu dvou měsíců se nic nedělo. Je to normální? (Karel Kvadrát)
Foto
Dobrý den, bohužel musím připustit, že ano. Naše lidské a odborné kapacity neumožňují zabývat se podnětem ihned. Postupně se však máme zájem zabývat všemi podněty. Rozhodnutí, který podnět bude předmětem šetření našich inspektorů, je obtížným rozhodnutím našich vedoucích zaměstnaců. Zabývat se okamžitě přijatým podnětem znamená, že již dříve obdržené podněty budou ješt více odsunuty. Doufám, že jste obdržel odpověď příslušného inspektorátu práce, který přijetí vašeho podnětu potvrdil.
Dobrý den, prosím o radu jak řešit situaci kdy mi šéf téměř pravidelně každý měsíc krátí výplatu. Důvod si vždy nějaký najde. Kolegyni řekl, že by mě rád vyhodil. když se mě zastala s tím, že pracuji za dva dodal, že za mě ty dva najde a dosadí na moje místo. Usuzuji, že se jedná o osobní averzi. S nadřízeným jsem nikdy žádný konflikt neměla. Za cca 3 roky kdy k nám nastoupil jsem ho osobně viděla jen párkrát. Výtky dostávám e-mailem. Popřípadě mi krácení výplaty nezdůvodní vůbec. Pokud mu e-mailem pošlu slušný dotaz, resp. reklamaci výplaty většinou ani odpověď nedostanu. Pokud jakoukoliv reklamaci pošlu jeho nadřízeným je předána k vyřešení zpět mému nadřízenému(Majka)
Foto
Dobrý den, máte.li na pracovišti odborovou organizaci, doporučuji kontaktovat ji.Rád bych navíc znal bližší informace k této věci. Navštivte některé z našich pracovišť inspekce práce ( www.suip.cz), kde poskytujeme pracovněprávní poradenství.
Dobrý den,8.března 2013 jsem přišla v práci o část malíku na pravé ruce. Úraz mě způsobil v té době šestiletý syn zaměstnavatele.Bohužel ze strachu o zaměstnání a pod nátlakem šéfa jsem to nenahlásila jako pracovní úraz.Nedostala jsem žádné odškodnění ani bolestné a již nemám ani práci.Mám svědky úrazu. Dá se ještě něco udělat abych získala odškodné? děkuji přeji hezký den Galušková Zlata Největší chyba mého života(Galušková Zlata)
Foto
Dobrý den, z vašeho popisu není zřejmé, zda se úraz stal na pracovišti, v pracovní době nebo souvislosti s plněním pracovních úkolů. Účasti syna zaměstnavatele na tomto úrazu nerozumím. Navštivte nás na některém našem pracovišti (viz www.suip.cz), kde Vaši záležitost prokonzultujeme. S ohledem na delší časový odstup a poněkud zvláštní okolnosti vzniku úrazu však nechci vzbuzovat nepřiměřené očekávání. Určitě ale přijďte, k posouzení je třeba od Vás slyšet přesnější informace.
Dobrý den je povinnost zaměstnavatele a nadřízeného vám předložit vaši pracovní náplň? A když ne, jak se zachovat.(Zdeněk Praha)
Foto
Dobrý den, v zásadě je nutné říct, že zákoník práce neukládá zaměstnavatelům povinnost sepsat pro zaměstnance to co se označuje jako pracovní náplň. Je to ale obvyklé a velmi vhodné. Při podpisu pracovní smlouvy sjednává každý zaměstnanec se svým zaměstnavatelem druh sjednané práce, jedná se o jednu z nezbytných součástí každé pracovní smlouvy. Zaměstnavatelé pak nemohou přidělovat jinou než takto sjednanou práci.
Podle zaměstnavatele si mám na činnost prodavačky obstarat živnostenský list. Přijde mi to zvláštní, když ostatní prodavačky pracují na dohodu.(Zdeněk Fajt)
Foto
Donb den, podle toho, co uvádíte, se Váš zaměstnavatele chystá využít pro aktivity, které inspekce práce označuje jako nelegální zaměstnávání, tj. výkon závislé práce mimo řádný pracovněprávní vztah. Od získání živnostenského listu Vás principielně neodrazuji, ale obyčejnou činnost prodavačky živnostenský list nelegitimizuje.
V jaké době provede inspektorát kontrolu, pokud se na něj obrátím s podnětem? A Má to vůbec smysl?(Karel Zajíček)
Foto
Dobrý den, určitě má smysl obracet se na oblastní inspektoráty s podněty, nemohu Vám sdělit žádnou zaručenou lhůtu. Naše lidské a odborné možnosti jsou limitovány počtem našich inspektorů. Rozhodně Váš podnět nezahodíme.
Jak postupuje inspektorát práce, pokud se na něj někdo obrátím s tím, že mě zaměstnavatel diskriminuje?(Lukáš Louda)
Foto
Dobrý den, účiní vše proto, aby ověřil, zda se tato informace zakládá na pravdě. V případě, že to bude prokazatelné, vyvodí vůči takovému zaměstnavateli negativní důsledky. Je třeba otevřeně říci, že inspektorát své stanovisko založí na svých vlastních zjištěních, která nemusí být vždy shodná s původním podnětem.
Jak postupovat, pokud mi zaměstnavatel nevyplatil odstupné a na mé výzvy nereaguje? Může mi v této věci pomoci úřad práce?(Antonín Sova)
Foto
Dobrý den, domnívám se , že Vám úřad práce může pomoci. Současně je inspekce práce připravena na základě zjištění ze své kontrolní činnosti takovéto zaměstnavatele postihnout.POskytněte prosím oblastnímu inspektorátu práce dle místa výkonu práce bližší informace. Dlužnou částku můžete samozřejmě vymáhat soudně.
Co mám dělat, pokud m zaměstnavatel nechce dát dohodu o provedení práce a tvrdí mi, že si mě pouze zkouší? Děkuji. (David)
Foto
Dobrý den, v žádném případě nemáte u takového zaměstnavatele pracovat. Zaměstnavatele jedná protiprávně. Poskytněte nám prosím bližší informace o zaměstnavateli a pracovišti, budeme se touto záležitostí s plnou vážností zabývat.
Dobry den,pracuji ve firme pro telesne a zdravotne postizene,zamestnavatel nas normuje,nuti pracovat na minimalne 90%,jinak hrozi vyhazovem,prace prescas je u nej samozrejmosti,priplatky nevidime ani za nocni a pokud odmitame jit do prace ve dve v noci,znamena to delat dvanactku,tak skryte vyhrozuji,vubec je nezajima zdravotni stav lidi,ale do medii se chova jako lidumil.Od statu pobira nemale penize,ale my pracujeme vic nez lecktery zdravi clovek.(Klara)
Foto
Dobrý den, jsme připraveni uskutečnit na Vašem pracovišti kontrolu provedenou příslušným oblastním inspektorátem práce. Poskytněte nás prosím bližší údaje o Vašem zaměstnavateli a pracovišti.
Dobrý den. Z organizačních důvodů jsem dostal výpověď k 30.09.2013.Od 17.09.2013 jsem v pracovní neschopnosti, přesto mi zaměstnavatel vyplatil odstupné a zaslal zápočtový list. Je tento postup správný.(Leoš Šedý)
Foto
Dobrý den, tento postup Vašeho zaměstnavatele není správný. Vznikem pracovní neschopnosti před 30.9. jste se ocitl v tzv. ochranné lhůtě, záleží také na tom, kdy skončila Vaše pracovní neschopnost. Můžete se obrátit na některé z našich pracovišť, www.suip.cz, kde poskytujeme pracovněprávní poradenství.
Mají agenturní pracovníci nárok na stravenky,dovolenou navíc a 13plat jako kmenový pracovníci? Řídí se to kolektivní smlouvou? Připadám si jako novodobí otrok co má jen povinnosti ale žádná práva. Děkuji za odpověď(Honza)
Foto
Dobrý den, máte nárok na srovnatelné pracovní a mzdové podmínky jako srovnatelní zamětnanci zaměstnavatele na jehož pracovišti jste zařazen. Konkrétní odpoveď přesahuje možnosti této elekt. komunikace, navštivte nás prosím na oblastním inspektorátu práce nebo regionálním pracovišti, viz.wwww. suip.cz.
Dobrý den, my máme v práci kolegu , který nás šikanuje tím , že nadřízenému o nás lže , pomlouvá nás a dělá rozbroje mezi zaměstnancema. Nás to potom stojí nemalé usilí se u nadřízeného ospravedlnovat a pak i když se nám to povede , tak znáte to , už jsme očernění a pak co si o nás nadřízený může myslet.. Je to zákeřný člověk a chtěli by jsme poradit , jak se proti němu bránit. (Pavel)
Foto
Dobrý den, tento problém musíte vykomunikovat pouze na Vašem pracovišti a stávajícími vedoucími zaměstnanci. Zádný státní orgán tedy ani inspekce práce, se nemohou zabývat řešením nedobrých mezilidských vztahů. Podle mého názoru musíte důvěřovat ve zdravý lidský úsudek Vašeho nadřízeného.
Dobrý večer,měla jsem také problém s p.ředitelem snížil mi platovou třídu z 4 pl.tar. na 3 pl.tar.V podnilu pracuji přes 5 let .Toto rozhodnutí udělal až v loňském roce a odúvodnil to že se stal omyl.Ikdyž mám platový výměr při podepisovámí pracovní smlouvy.Letos v srpnu jsem dostala výpověď jelikož jsem se ohradila .(Věra Misiarzová)
Foto
Dobrý den, pokud zaměstnavatel poskytuje alespoň zaručený minimální mzdový tarif, pak nejedná protiprávně. Z vašeho popisu neumím plně posoudit danou situaci, navštivte prosím příslušný oblastní inspetorát práce s Vašimi podklady. POkud jste dostatla výpověď z důvodu organizačních zmně a obdržela odstupné, neexistuje zákoný mechanismus jak takovéto rozhodnutí zaměstnavatele přezkoumat nebo změnit jeho výběr týkajících se uvolňovaných zaměstnanců.
Dobrý den, můj dotaz by byl ny velmi dlouhé povídání. Tak, že stručně co mám dělat když mě zaměstavatel nutí být ,,falešným asistentem soc. péče,, vyhrožuje mi soudy a likvidací rodiny. Peníze za příspěvky na péči mu mám odevzdat a on uzná kolik mi dá. Tohle bouhužel není sranda, ale tvrdá realita. Prosím poraďte co mám dělat(Apolena)
Foto
Dobrý den, obávám se, že jak svou situaci popisujete, mohl byste se podílet na protiprávním, event. kriminálním jednání (účast na podvodu?). Navštivte náš oblastí inspektorát dle místa pracoviště, poskytneme Vám plnou součinnost, jak se vymanit z vaší aktuální situace. Dle mého názoru musíte s touto účastí na této praxi ihned skončit.
Dobrý den,bydlím v Praze,ale praciji v Brně.Ubytování mi platí částečně zaměstnavatel.nedávno mi bylo sděleno,že pokud potřebuji k lékaři,mám si jej najít v místě pracoviště,tedy v Brně.Má na to vedoucí právo mi toto nařídit?(Marie M.)
Foto
Dobrý den, Vašemu dotazu ne úplně rozumím. Zájem zaměstnavatele na co nejkratší nepříptomnosti zaměstnance, musí-li vyhledat lékaře, je možné rozumět. Cesta do Prahy k lékaři do místa bydliště a zpět by přece trvala mnoho hodin. Je toto požadavek který pociťujete?
Pokud šikanuje soukromník, pak je opora v zákoně Pyrhovým vítězstvím. Co mi pomůže, že mi dá soud za pravdu, jestliže jediným co získám bude rozsudek? Toho se nenajím. Pořádná páka na zaměstnavatele neexistuje. (Xenie)
Foto
Dobrý den, rozsudek soudu ve Váš prospěch nemusí být jen Pyrhovým vítězstvím, předpokládám, že součástí žaloby bude i požadavek na úhradu vzniklé újmy, škody apod. Nemohu ale nesouhlasit, že prokazování šikany na pracovišti není vůbec jednoduché. Několik takových případů jsem sankčně postihli, ale dokazování je vždy obtížné.
Dobrý den,na výplatu dostávám asi 6000Kč čistého,hrubého asi6900Kč, ale srážky na zdravotní a sociální se mi vypočítají z minimální mzdy,takže odvody činí i 16% z hrubé mzdy,smlouvu mám na 6 hodin denně a jsem placena úkolem.Je takové jednání zákonné?(Vlasta)
Foto
Dobrý den, doporučuji s podklady, které máte k dispozici navštívít příslušný oblastní inspektorát práce nebo jeho regionální pracoviště a to podle místa výkonu Vaší práce. Na www.suip.cz naleznete konkrétní adresy.
Pracuji v mezinarodni spolecnosti - velka ctyrka. Ma sefova mela opakovane rasisticke poznamky vuci Rusum. Jelikoz je muj muz Rus a poznamky mne urazely, tak jsem reportovala sefovou pro xenofobii na HR. Vedouci HR se semnou sesla a rekla mi, ze at to necham byt, nebo ze mi take najdou nejakou nemoc. Od te doby jsem mela v praci peklo.(Veronika)
Foto
Dobrý den, tímto způsobem tuto citlivou záležitost není jednoduché. Vaše pracoviště je asi v Praze, doporučuji navštívít náš oblastní inspektorát na Kladenské ulici č. 103/105.
dobrý den, chci se zeptat, jak se bránit tomu, že pravidelně na pátek mi domlouvají šéfové práci v praze (jsme brněnská firma) a ještě k tomu na 7h ráno, pravidelně se vracím do brna až po20h večer, už dávno mi došlo, že to není náhoda, ale hnout s něma se mi nedaří ?(vašek)
Foto
Dobrý den, v zásadě pro Vás nemám radu, jednání vašeho zaměstnavatele, jak ho popisujete není nelegální, zákoník práce vnímá pátek jako pracovní den.
Dobrý den Loni v listopadu jsem se vrátila po třech letech z mateřské dovolené.Nevím proč,ale od té doby jsem se nevrátila na své místo.Pokaždé když přijdu do práce musím čekat jak malá holka kam mne přidělí.Tak cestuji už rok po továrně.Stává se mi také,že zamnou přijde mistr pět minut před koncem pracovní doby,že zítra mam odpolední ačkoli jsem jim dávala žádost o upravení pracovní doby z důvodu péče o nezletilé dítě.Když řeknu,že nemam kam dát dítě ať tam dá někoho kdo děti nemá nebo je má už velké,arogantně mi řekne ,že ho to nezajímá.Nakonec jsem se dozvěděla od spolupracovnice které řekl doslova že ho už SERU!Chodím do práce se strachem co si na mne zase vymyslí. Děkuji za odpověď (Marťa)
Foto
Dobrý den, v zásadě máte nárok na úpravu pracovní doby z důvodu péče o malé dítě, pokud neexistují vážné provozní důvody na straně zaměstnavatele. Co se týče návratu z další mateřské dovolené, pak zde neexistuje nárok na návrat na původní pracovní místo, ale nárok na přidělování sjednaného druhu práce dle pracovní smlouvy. To nemusí být shodné s předchozím pracovním místem. Co se týče hrubosti vedoucích zaměstnaců, pak jsem na Vaší straně, ale nelze to řešit skrz inspekci práce. Pokuste se obrátit na Vaši odborovou organizaci nebo jiné vedoucí zaměstnance Vašeho zaměstnavatele (personální).
Dobrý den jsem zaměstnaná jako pokladní v jednom supermarketu v Olomouci, práce s lidmi mě baví i kolektiv je fajn. Chci se jen přeptat jak je to s plánováním směn, většinou dostanem rozpis na měsíc a tak si taky většina zn nás naplánuje lekaře či jiné věci. Stává se tam pravidlem že mi směnu změní na druhý den ještě během dne, pokud se ozvu že nemohu je tam lékař, nebo masáže, je problém. Ptám se zda toto nějak neupravuje zákonník práce, sice mám podpsanou smlouvu ne nerovnoměrnu rozvrženou pracovní dobu, ale myslím si že tady v tom by měl být nějaký systém, nebo prosím poraďte kam se obrátit, S pozdravem alena(alena)
Foto
Dobrý den, existuje pravidlo, že o rozvržení pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel. Pokud existuje Vaše neodkladná potřeba navštívit lékaře, nemůže Vám v tom zaměstnavatel bránit. Rozumím ale vašim těžkostem pokud se změny dozvíte na poslední chvíli. Zde vidím prostor pro činnost odborové organizace na pracovišti.
Dobrý den, děláme v práci hodně přesčasu, na výplatnici to však nemáme zaplaceno v kolonce přesčas, ale jako mimořádné prémie! Měli jsme nařízené přesčasy 5měsíců, kdy jsme museli pracovat i 27 dnů v měsíci! Je to legální? Není to proti bezpečnosti práce? Děkuji za odpověď(Maggie)
Foto
Dobrý den, Vámi popisovaný případ legální není, je povinností zaměstnavatele a Vašim nárokem dostat přesčasy zaplaceny, nebo V8m může být posyktnuto náhradní volno za práci přesčas. Budeme-li mít k dispozici dostatečné podklady, vyvodíme patřičné závěry vůči zaměstnavateli. Doufám, že rozimíte tomu, že bez hodnověrných podkladů žádný kontrolní orgán nemůže nikoho postihnout. Proto potřebuje přesné informace.
Dobrý den, mám nárok na přestávku v práci kromě půl hodiny na oběd? Kouřím a šéf mi nařídil každou cigaretu odpíchávat a strhává se mi 15 minut, které napracovávám. Děkuji.(Veronika)
Foto
Je mi líto, nárok máte pouze na přestávku na jídlo a oddech, kterou Vám musí zaměstnavatel umožnit čerpat nejpozději po 6 h.práce. Co se týče potřeby kouřit, nemá zaěstnavtel povinnost tuto Vaši potřebu zohledňovat. Znám případy, kdy zaměstnavatel přestávku na kozření vůbec neposkytl. Také jednání není protiprávní.
V první řadě se mnou majitel odmítl uzavřít pracovní smlouvu (prý až po zapracování). Že je to nesmysl, mi došlo až po měsíci práce. Majitel obchodu sledoval jak dlouho mluvím se zákazníkem (někdy bylo potřeba obejít více stojanů s oděvy než jsme našli to pravé), jestli v době, kdy se nevěnuji zákazníkovi dělám náhradní práci (zametám, vytírám, rovnám zboží) i když součástí mé pracovní náplně byl i dozor na prodejně, aby se nic neztratilo. Sledoval dokonce i kolikrát jsem šla na WC a jak jsem tam byla dlouho. V případě častějších návštěv (byla jsem nastydlá) jsem musela podat vysvětlení a byla mi stržema 1 hod. z odpracované doby. Když jsem zjistila, že ostatní zaměstnanci pracují také bez smlouvy (i několik let), odešla jsem i když práci je těžké v Nymburku sehnat. Jak je možné, že takové jednání je tolerováno? Obchod Šipka tímto způsobem prý funguje celé roky?(Radoslava)
Foto
Dobrý den, Váš podnět prověříme. Doporučuji Vám nikdy nepřistoupit na výkon práce bez pracovní smlouvy. Odečítat z odpracované doby dobu přítomnosti na WC je nepřípustné. Jsem si ale vědom rozdílného postavení zaměstnance a zaměstnavatele.
Nemyslíte si, že zaměstnavatelé jsou takzvaně "ve výhodě" co se týká šikany? Těžko se dokazuje, obzvlášť, pokud vám nikdo nic nedosvědčí, vždyť proč by to kolegové dělali, vždyť jim jde o místo........Děkuji za odpověď a přeji Vám mnoho úspěchů a také zdraví. (Lenka Chalupecká)
Foto
Dobrý den, souhlasím s Vámi, naše zkušenostijsou obdobné.