Trdelník se zmrzlinou z Karlovy ulice v Praze chce ochutnat snad každý. Především to do malé uličky na Starém Městě láká turisty. Ti hned po zakoupení nelení a vloží fotografii plněného sladkého pečiva ve tvaru kremrole na sociální sítě. Tak se trdelník se zmrlinou stal novým hitem sociálních sítí. Blesk pro vás připravil návod, jak si tuhle pochoutku nachystat doma za pár korun, čtěte ZDE>>

Trdelník s čokoládou nebo jablečno-skořicovou náplní

V okolí Karlovy ulice však turisté najdou trdelníky plněné i jinými náplněmi. Třeba čokoládou nebo jablečno-skořicovou náplní. Většinou se k této alternativě turisté uchylují, když se jim na trdleník se zrmzlinou nechce stát dlouhá fronta. „Sice jsem měla chuť tuhle novinku vyzkoušet, ale ta fronta byla tak dlouhá, že jsme to vzdali a koupili si tuhle sladkost s čokoládovou náplní tady,” vysvětlovala cizinka, která dala s přáteli přednost konkurenčnímu obchodu, který neprodává obyčejné trdelníky, ale nabízí navíc dvě možnosti náplní.

Pekli ho už naši předci

„Staročeská pochoutka zvaná Trdelník má své kořeny až v 18. století. Maďaři, Slováci i Češi se přou o jeho historii. Faktem je, že trdelník pekli už naši předci. Archivní prameny uvádějí, že v 18. století se v moravském kraji usadil maďarský generál József Gvadányi a jeho kuchař, který s sebou přinesl recept na lahůdku,” popsal krátce historii Jakub Vosátka, který se výrobou trdelníků živí.  

Instagram zahltily fotografie pražských trdelníků, kterým dominuje právě ten se zmrzlinou.

"Trdelník nesměl chybět zejména na svatbách, křtinách a při církevních svátcích. Nosíval se jako dárek rodičkám v šestinedělí a hojně se připravoval na svatý Jiří. Trdelník totiž symbolizoval hady z těsta,” dodal výrobce trdelníků Vosátka.

Video
Video se připravuje ...

Video z obchodu, který doslova praská ve švech. Na jeho trdelník se zmrzlinou lidé čekají i hodinu. Eva Fornálová


Fronta je nejen před obchodem, ale i uvnitř, kde se stáčí.