Psí pisoár vypadá různě – buď je to nerezová tyčka s několika centimetrovými podélnými otvory, nebo například betonový podstavec, který vypadá jako držák pouličního osvětlení, ale má v sobě kulaté díry.

V Praze můžete narazit na několik kusů. Například v centru stojí na Smetanově nábřeží a v parku Jindřišská. V Praze 2 mají dva pisoáry – v ulici Na Slupi a pod velkou kaskádou v parku Folimanka.

Nejnověji je mají i v Praze 8 na Karlínském náměstí. Naopak Praha 3, která dosud postavila čtyři, už žádné další nechce. „Nejsou využívané, určitě nebudeme stavět další. Psi se na ně nenaučili,“ sdělila mluvčí Prahy 3 Iva Vojtková.

Například Praha 4, 6 nebo 9 žádné nemá a ani o nich neuvažuje. Naopak v Praze 7, kde jsou zatím bez pisoárů, je ale zavedou. „Je to jedno z témat, kterým se aktuálně věnujeme. V současné době řešíme, kde by psí pisoáry mohly být. Své návrhy nám mohou posílat také občané,“ uvedl mluvčí městské části Martin Vokuš.

Psí pisoár funguje následovně: když si ho zvíře označkuje, díky otvorům se část moči dostane dovnitř. Tekutinu zachytává nádržka, která bývá napojená na kanalizaci.

Vždy ale v nádržce určité množství moči zůstane, aby psi například i během deště chytili pachovou stopu a pisoár pro ně byl zajímavý.

Jak se osvědčily nové pisoáry v Praze 8? Využívají je psi? Dozvíte se v aktuálním díle zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Praha odporně smrdí! Zbořili lanovku na Petřín. A psi mají své pisoáry. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček