Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Potměšil: Raději vozík než komunisty!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Michaela Remešová - 
15. listopadu 2009
05:00

Na revoluční rok 1989 určitě nikdy nezapomene herec Jan Potměšil (43). Třiadvacetiletý úspěšný kluk tehdy navždy skončil na invalidním vozíku. Potměšil si ale nestěžuje.

„Pro mne je 17. listopad historické datum, které z nás udělalo svobodné lidi. Jsem na to datum hrdý,“ neváhal Blesku sdělit Potměšil. A kdyby prý mohl vrátit čas o dvacet let zpátky a vybrat si mezi svým zdravím a totalitním režimem, neměnil by. „Pokud bych měl volit mezi vládou komunistů a tím, že bych mohl chodit, vyberu si ten vozík,“ šokuje Honza.

Jak se to všechno seběhlo? Potměšil byl před 20 lety na vrcholu kariéry. Zazářil ve filmech Proč?, Bony a klid či v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Když přišla revoluce, byli to právě pražští herci, kteří jezdili do ostatních měst informovat o situaci v Praze. A Jan Potměšil byl mezi nimi. „Jel jsem tehdy s Janem Kačerem do Ostravy. Byl to pořad, kde vystupoval i Karel Kryl a točila ho televize,“ vzpomíná po dvaceti letech Honza. Jen co pořad skončil, řidič oba herce vezl domů do Prahy.

436764:gallery:true:true

„Kačer seděl vedle řidiče, já byl vzadu. Byl jsem hodně unavený a spal jsem,“ popisuje Jan situaci, která se mu v noci z 8. na 9. prosince 1989 stala osudnou. „Nic si od té doby nepamatuji. Probudil jsem se až v únoru v nemocnici na Karláku a zjistil, že se nemohu hýbat,“ vzpomíná.

Co se tehdy stalo dodnes přesně nikdo neví. Jan Kačer poklimbával a matně si pouze vzpomíná, že se blížili ku Praze, protože viděl ceduli Říčany. Pak také usnul. „Dodnes je nejasné, proč jsem vypadl z auta. Snad nehodu způsobil mikrospánek řidiče,“ míní Honza.

Vše o sametové revoluci ČTĚTE ZDE!

Po tragické nehodě vystřídal mladý herec tři pražské nemocnice. Tu na Karlově náměstí, ve Střešovicích a na Vinohradech. Měl vážné zranění hlavy a krční páteře. „Ochrnutí způsobil krevní hematom, který tlačil na míchu v bederní oblasti. A protože jsem byl v kómatu, doktoři na to nepřišli. Po třech týdnech už bylo pozdě,“ konstatuje Honza.

436765:gallery:true:true

Lékaři věděli okamžitě, že se už nikdy na vlastní nohy nepostaví. „Řekli to ale jen rodičům a mé přítelkyni,“ svěřuje se Potměšil, který stále doufal, že bude chodit. Krutou zprávu se dozvěděl až poslední. Naštěstí měl přítelkyni Izabelu Schenkovou, která s ním po návratu z nemocnice zůstala i v nejtěžších chvílích dál. Rozešli se až po třech letech. To už byl nějakou dobu členem Divadelního spolku Kašpar.

V roce 2003 se seznámil s absolventkou žurnalistiky Radkou (41). Poprosila ho o rozhovor a on souhlasil. Potom se článek autorizoval a Honza s Radkou se do sebe zakoukali. Vzali se v srpnu 2004 na Vyšehradě, Honza vyženil Šimona (9) a za dva roky si s Radkou pořídil vlastního syna Jana (3). Byl nejšťastnější chlap na světě. „A tím jsem zůstal,“ prohlašuje Honza, který, ač se to mnohým zdá nemožné, vitalitou překypuje.

Hraje divadlo, jezdí na lyžích, které si pro vozíčkáře nechal speciálně upravit a na listopadové události vzpomíná rád. V úterý 17. listopadu dokonce vystoupí v katedrále svatého Víta, kde bude sloužit mši nový arcibiskup pražský.

ZAŽILI JSTE SAMETOVOU REVOLUCI?
Účastnili jste se demonstrací 17. listopadu a máte z nich vlastní fotografie? Podělte se o svoje zážitky s ostatními čtenáři a pošlete nám je na e-mail online@blesk.cz. Nejlepší fotografie odměníme. Největší šanci na odměnu mají ti z vás, kteří se s fotografií vyfotí znovu na místě jejího vzniku. Nezapomeňte připojit telefonní číslo a doplnit komentáře k fotografiím.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

honza1205 ( 16. listopadu 2009 15:19 )

dlouho myslíš,že by ten nesmyslnej systém komančové udrželi?Netvrdim,že tohle je ideál,ale to před tim byl hnus.

panalev ( 16. listopadu 2009 13:46 )

vždyť Ti ten vozejk nikdo nezávidí ani nebere!!!!

moravacka ( 16. listopadu 2009 13:16 )

pamatuji te jako uspesneho mladeho herce a opravdu nechapu to, co rikas. Moc se mi nechce verit, ze jsi takovou blbost "vypotil" a myslim si uplne to same, co je napsano podemnou.

szarka ( 15. listopadu 2009 22:51 )

Honzo, ty jsi kus debila. To si myslíš, že kdyby nepřišla ta tvoje sametová revoluce, že za komančů by jsme se už nikdy nikam nedostali? Věř tomu, že ano. A pokud bych měl volit mezi internetem nebo jistotou co dostávala každá rodina - bydlení, práce nižší kriminalita, tak věř, že bych raději volil to druhé.

honza1205 ( 15. listopadu 2009 21:57 )

ještě něco.Myslíte že za komančů by jste tu mohli takhle diskutovat?Myslíte že by jste znali internet?Jděte do háje.

Zobrazit celou diskusi