František Gábor je lídrem TOP 09. Šestačtyřicetiletý válečný veterán zažil na vlastní kůži operace Pouštní štít a Pouštní bouře. Má rád turistiku a dobré jídlo. Ke konci roku 1990 se oženil a krátce na to odjel do Perského zálivu. Že jeho žena mezitím doma porodila syna, se dozvěděl až později. 

„Když jste ve válce, tam vládne drsnější humor, aby si člověk to působení ulehčil. Zjistil jsem to až s odstupem několika dnů, pak nastaly pozemní operace a už byly jiné starosti. Syna jsem si užil báječně po návratu a jsem na něj nesmírně pyšný,“ přiznal Gábor.

Největší problém vidí František Gábor v celorepublikovém tématu. „Ze života se vytrácí lidská slušnost, souboj ideálů v politice nahrazuje vulgarita, křik senzace a tahání špíny. Myslím, že na tom mají díl i politici, chtěl bych to prostředí napravovat,“ uvedl.

V sociálních službách by se více zaměřil na terénní hospicovou službu, starým lidem je podle Gábora nejlépe doma a neřeší se to v současnosti dostatečně. „Financování sociálních služeb nevybočuje z celorepublikového průměru, máme přibližně srovnatelné finanční prostředky jako v jiných krajích,“ uvedl na dotaz protikanditátky Jitky Volfové, jak by sociální služby financoval (ANO).

Podpora lídrů není neúspěch

František Gábor (TOP 09) vyměnil službu v armádě za komunální politiku. V ní se nejprve o hlasy voličů pral v barvách Demokratické unie a Unie svobody, poté nastoupil do TOP 09. Již dříve působil jako krajský radní. Prorazit do Sněmovny či europarlamentu, kam kandidoval dvakrát, se mu však nepodařilo. Jako neúspěch to ale rozhodně nevnímá. 

„Nepovažuji to za neúspěchy, v době čtyřkoalice jsem odvedl dobrou práci a chtěl bych v tom pokračovat. Nastavili jsme základní standardy, s tímto obdobím není spojována žádná korupční kauza. Pokud u politika považujete za neúspěch, když podporuje své lídry při kandidatuře do Evropského parlamentu, tak nastavme kandidátky jen pro lídry a my ostatní už na nich nemusíme být,“ vyslovil se Gábor. 

Video
Video se připravuje ...

Gábor z TOP 09: Uvědomte si, že se máme dobře. Chci napravit politické poměry. Blesk TV

Podle něj se z politiky vytrácí slušnost a špatná je i politická kultura. Od roku 89 se podle Gábora podařila modernizace průmyslu, opravy infrastruktury i školských zařízení. Považuje za odpovědnost politiků, aby pomohli lidem uvědomit si, že se v ČR žije dobře. Politici podle něj dělají opak.

Kandidát František Gábor zmínil ve třiceti sekundách hlavně kandidáty své strany. „TOP 09 nabízí kvalitní kandidáty. Jsem válečný veterán a podnikatel. Máme starostu, pekaře, ale také mladou sportovkyni Kristýnu Bernátovou, která už teď vede malé děti ke sportu,“ řekl.

Vzkazy kandidátů ve třiceti sekundách najdete v tomto videu:

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry Libereckého kraje Blesk TV

 Na celý záznam pořadu se podívejte zde:

 

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Liberce: Jak moc kraj špiní korupce a co bude s Ještědem? Blesk TV

Vše o krajských volbách najdete ZDE

Fotogalerie
7 fotografií